Συμμετοχή ΕΦ στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «NOBLE DINA-2025» (pics)

Με πλωτά και πτητικά μέσα συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) στην ετήσια πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «NOBLE DINA – 2025», η οποία διοργανώθηκε από το Ισραήλ μεταξύ 19 Μαρτίου και 3 Απριλίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, στην ετήσια πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «NOBLE DINA – 2025», συμμετείχαν πλωτά και πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του Ισραήλ, «που ήταν και η διοργανώτρια χώρα».

05042025_GEEFAskisi1mdx

«Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε συνθέτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπως Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, Συνοδεία Πολεμικών Πλοίων, Επιχειρήσεις Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και Αεροναυτικής Συνεργασίας, καθώς και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της ΚΔ», σημειώνεται.

Η Εθνική Φρουρά, αναφέρεται, συμμετείχε σε όλες τις φάσεις της άσκησης με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ της Διοίκησης Ναυτικού, και κατά την εκτέλεση του επεισοδίου Έρευνας και Διάσωσης με ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας

«Η συμμετοχή της ΕΦ στην άσκηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΦ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ φίλων χωρών, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της συναντίληψης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διαλειτουργικότητα κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

05042025_GEEFAskisi2mdx

05042025_GEEFAskisi3mdx

Δειτε Επισης

Υπό κράτηση 57χρονος για σεξουαλικής παρενόχλησης πεντέχρονης-Έρευνα μέσω των κλειστών κυκλωμάτων
Εκατοντάδες οι διασώσεις της ΚΔ στη θάλασσα-«Θα συνεχιστούν οι έρευνες στην περιοχή»
Εδώ και τέσσερις μέρες χάθηκαν τα ίχνη 20χρονου στη Λευκωσία (pic)
Κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε οικία στη Λεμεσό-Προηγήθηκε συμπλοκή με άλλα έξι πρόσωπα
Προσπάθησε να διασταυρώσει τον δρόμο και παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό-Σε σοβαρή κατάσταση 46χρονος
Τα παράδοξα της Δικαιοσύνης-Ζήτησαν την κράτηση κατάδικου ως... υπόδικου λόγω Κομμωτή και Κίτα, διαφορετικοί χειρισμοί για την απόπειρα φόνου
Προσπάθησε να ταξιδέψει με 118 κούτες αδασμολόγητα τσιγάρα που μετέφερε από τα κατεχόμενα
Άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον 36χρονο που παραπέμφθηκε σε δίκη για ναρκωτικά και οπλισμό-Υπόδικος ο υπάλληλός του
Διακόπηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 35χρονου τουρίστα που χάθηκε στη θάλασσα στην Πάφο
Πλήρωσε πάνω από 29,000 ευρώ για να εισάξει δύο ρολόγια πολυτελείας που έφερε μαζί του από την Ελβετία