Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΔΗΣΥ για Κυπριακό από το κογκρέσο του ΕΛΚ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ψήφισμα για το Κυπριακό, το οποίο κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, χωρίς αρνητικές ψήφους και χωρίς αποχές, στο πλαίσιο των ψηφοφοριών για τα έκτακτα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο κογκρέσο του ΕΛΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας, στη δεύτερη ημέρα της συνόδου την Τετάρτη.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα ενόψει της ολομέλειας του κογκρέσου, η Pρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σημείωσε πως σε μια τέτοια «καθοριστική στιγμή για το ΕΛΚ», η οποία «θα διαμορφώσει τα επόμενα χρόνια», είναι σωστό «να αποτελέσει μέρος της κοινής μας φωνής ένα ξεκάθαρο και βασισμένο σε αρχές ψήφισμα για το Κυπριακό πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Δημητρίου: Εξασφαλίσαμε ένα ισχυρό ψήφισμα για την πατρίδα μας-«Είναι έτσι που διεκδικούμε τα δίκαια»

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ΔΗΣΥ στο ΕΛΚ για τη μακροχρόνια και σταθερή στηριξή του, ενώ επεσήμανε πως «η Κύπρος παραμένει θύμα της παράνομης κατοχής της Τουρκίας για πάνω από πέντε δεκαετίες - μια παραβίαση όχι μόνο της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και των ίδιων των αξιών πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανέναν επιτιθέμενο», καθώς «το θύμα είναι θύμα και ο επιτιθέμενος παραμένει επιτιθέμενος», και πρόσθεσε πως το ψήφισμα ο ΔΗΣΥ ζήτησε από το ΕΛΚ να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, καθώς και «να απορρίψει σθεναρά την απαράδεκτη πρόταση της Τουρκίας για μια λύση δύο κρατών» και να καλέσει την Τουρκία να ανακαλέσει χωρίς καθυστέρηση τις μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Υπογραμμίζουμε μια κρίσιμη αλήθεια: καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη όσο ένα κράτος μέλος παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή», είπε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία της Ευρώπης, την ενότητά της και τη στρατηγική της αυτονομία».

Κάλεσε τέλος το ΕΛΚ να στηρίξει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης. «Είναι καιρός να στείλουμε ένα σαφές και ενωμένο μήνυμα: η Ευρώπη δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά τις αρχές της, ούτε θα παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη συνεχιζόμενη κατοχή στο έδαφός της».

«Αυτό το ψήφισμα δεν είναι απλώς μια πολιτική δήλωση - είναι μια δέσμευση στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη και σε μια ενωμένη Ευρώπη όπου κανένα κράτος μέλος δεν θα μένει πίσω» κατέληξε, καλώντας όλους να παραμείνουν σταθεροί και ενωμένοι υπέρ της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ως συμμαχία κατά Τουρκίας βλέπει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Μόντι στην Κύπρο
Συστήνει επιτροπή για εφαρμογή σχεδίου αποζημίωσης για απώλεια χρήσης η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων
Τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο της κατεχόμενης Κύπρου ετοιμάζει η Τουρκία
Επικριτικοί για τον σφετερισμό κάποιοι «κοινοτάρχες» περιοχών της Αμμοχώστου-Τάσσονται υπέρ ανοίγματος του Βαρωσιού
Παραληρεί καιο Ουστέλ-«Οι ε/κ φοβούνται την οικονομική ισχύ του ψευδοκράτους»
Συγκλονισμένος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την επίθεση σε σχολείο στην Αυστρία
Εκφράζουν άποψη για το πλοίο «Madleen» στα κατεχόμενα και μιλούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων
Καταδίκασε την Τουρκία το ΕΔΑΔ-Επιδίκασε αποζημίωση €18.000 για ακίνητο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου
Στο τελικό στάδιο το «πολεοδομικό σχέδιο» Τρικώμου λέει ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης κωμόπολης
Απειλούν με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Τουρκία κατά Ε/κ που χρησιμοποιούν νόμιμα τ/κ περιουσίες