Σκληρό μπρα ντε φερ με δασμούς-Απειλές και… υποχωρήσεις από Τραμπ και Σι, τα εκατέρωθεν μηνύματα

Το εμπορικό μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εισέρχεται σε νέα φάση, μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ μέτρων προσωρινής ελάφρυνσης των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τη δήλωση επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με «άγνωστη» χώρα. Λίγες ώρες αργότερα, το Πεκίνο απάντησε δημοσιοποιώντας βίντεο με αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Στις 29 Απριλίου 2025, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για την αυτοκινητοβιομηχανία, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις για την αποσταθεροποιητική του πολιτική στο διεθνές εμπόριο.

  • Η κυβέρνηση παρουσίασε «ανακουφιστικά μέτρα» που περιλαμβάνουν:
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις έως και 15% για οχήματα που συναρμολογούνται εντός ΗΠΑ.
  • Εξαιρέσεις από δασμούς για εισαγόμενα εξαρτήματα από τον Καναδά, το Μεξικό και άλλες «σύμμαχες χώρες».
  • Διετή προθεσμία συμμόρφωσης για τους κατασκευαστές, με δυνατότητα επιδότησης έως το 2027 για όσους αυξήσουν το εγχώριο περιεχόμενο στα οχήματά τους.

Από την πλευρά του, υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ υπερασπίστηκε τη στρατηγική, τονίζοντας πως τα μέτρα στοχεύουν «στην ανασυγκρότηση της εθνικής αλυσίδας παραγωγής».

«Ακόμη δεν έχετε δεί τίποτα»

Κατά την ομιλία του στο Μίσιγκαν, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χτίζουμε ξανά την Αμερική. Επαναφέρουμε τις δουλειές, προστατεύουμε τους εργάτες μας και η αυτοκινητοβιομηχανία ξαναγυρίζει στο Ντιτρόιτ — και όχι στην Κίνα».

Μόλις ξεκινήσαμε, δεν έχετε δει τίποτα ακόμη», είπε και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, υποστήριξε ότι αυτοκινητοβιομηχανίες από όλο τον κόσμο κάνουν… ουρά για να ανοίξουν νέα εργοστάσια στην μεσοδυτική πολιτεία. Την ίδια ώρα, απαντώντας εμμέσως στην κριτική για την αύξηση των τιμών λόγω των δασμών, υποστήριξε πως οι τα αυγά κοστίζουν 87% λιγότερο πλέον.

AP25120005143851

Ο Τραμπ υποστήριξε πως οι δασμοί και οι εμπορικές πιέσεις αποδίδουν, τονίζοντας:

«Οι χώρες έρχονται στο τραπέζι γιατί ξέρουν ότι πλέον δεν αστειευόμαστε.»

Επιπλέον, κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις εντός ΗΠΑ, λέγοντας:«Το μήνυμα είναι απλό: επενδύστε στην Αμερική — ή πληρώστε το τίμημα».

Η εμφάνισή του έγινε μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών και με φόντο εργάτες εργοστασίων, σε μια σκηνική παρουσία που θύμιζε προεκλογική εκστρατεία, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της οικονομικής του πολιτικής με τη μεσαία τάξη και την παραγωγή.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Πίσω από τις προσωρινές απαλλαγές και τις υποσχέσεις, παραμένει ένα τοξικό περιβάλλον αστάθειας: Συνεχείς απειλές για νέους δασμούς, παζάρια κατά περίπτωση, και διαρκείς αλλαγές στη ρητορική της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η τακτική προκαλεί φόβο στους ξένους επενδυτές, ενώ δημιουργεί και εσωτερικές πιέσεις, καθώς μεγάλες εταιρείες όπως η General Motors και η UPS αναγκάζονται σε περικοπές προσωπικού λόγω της αβεβαιότητας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αβεβαιότητα που εξαπολύθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο των αυτοκινήτων από τους δασμούς του Τραμπ, αποτυπώθηκαν και την Τρίτη, όταν η General Motors, απέσυρε τις ετήσιες προβλέψεις της, ακόμη και όταν ανακοίνωσε ισχυρές τριμηνιαίες πωλήσεις και κέρδη. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η αυτοκινητοβιομηχανία επέλεξε επίσης να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αφού γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των αλλαγών στους δασμούς.

Εμπορική συμφωνία με «χώρα που δεν μπορεί να κατανομαστεί»

Σε μια άλλη ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη αλλά και αβεβαιότητα, ο Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει εμπορική συμφωνία με μια «χώρα που δεν μπορεί ακόμη να κατονομαστεί». Η είδηση πυροδότησε προσωρινή αισιοδοξία στις αγορές –οι οποίες κατέγραψαν άνοδο για έκτη διαδοχική ημέρα– παρά τα σοβαρά ερωτηματικά που εγείρονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τακτική της κυβέρνησης Τραμπ να δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς σαφές αποτέλεσμα. Ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις παρουσιάζονται ως «συμφωνίες-νίκες», συχνά στερούνται λεπτομερειών ή θεσμικής υποστήριξης, με τις συνέπειες να μετακυλίονται στην πραγματική οικονομία και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η στρατηγική του προέδρου βασίζεται σε μια «λογική deal–by–deal» και όχι σε ένα συνεκτικό πλαίσιο εμπορικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο γεμάτο πολιτικούς ελιγμούς, παζάρια και έλλειψη προβλεψιμότητας – κάτι που οι αγορές και οι παραγωγοί θεωρούν εξαιρετικά επιζήμιο.

Η απάντηση της Κίνας: Προπαγάνδα και πτώση στην παραγωγή

Η απάντηση του Πεκίνου στις εμπορικές πιέσεις των ΗΠΑ ήταν άμεση και σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η Κίνα δημοσίευσε την Τρίτη 29 Απριλίου ένα έντονα προπαγανδιστικό βίντεο μέσω κρατικών μέσων, στο οποίο παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως τον «επιτιθέμενο» στον εμπορικό πόλεμο, ενώ προβάλλει την Κίνα ως ψύχραιμο και υπεύθυνο εταίρο στη διεθνή σκηνή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το CNNi.

Το βίντεο, που έχει μεταδοθεί ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη δημόσια τηλεόραση, φέρει ξεκάθαρα αντι-αμερικανικά μηνύματα, εντάσσοντας τον εμπορικό πόλεμο στην ευρύτερη αφήγηση περί «ανάσχεσης της κινεζικής ανόδου» από τη Δύση. Παράλληλα, η εσωτερική παραγωγή της Κίνας κατέγραψε πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών – γεγονός που αποδίδεται κυρίως στους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εθνικής υπερηφάνειας και οικονομικής πίεσης, με φήμες να θέλουν το Πεκίνο να ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης για την εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πολέμου των δασμών είναι ήδη αισθητός τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Απρίλιο.

Ο επίσημος δείκτης αγορών της χώρας διαμορφώθηκε στο 49, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023. Μια μέτρηση άνω του 50 σηματοδοτεί επέκταση.

Τα στοιχεία καλύπτουν μια περίοδο κατά την οποία ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώθηκε δραματικά, με τους δασμούς να ξεπερνούν πλέον κατά πολύ το 100% και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας είχε επεκταθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά ακόμη και εντός της ημέρας η Ουκρανία
Σκληρό μπρα ντε φερ με δασμούς-Απειλές και… υποχωρήσεις από Τραμπ και Σι, τα εκατέρωθεν μηνύματα
Η Αστυνομία συνέλαβε ύποπτο μετά τον θάνατο χθες τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα
Πού αναζητούν τα αίτια για το μπλακ άουτ στην Ισπανία-Τι συνέβη με φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ
Το φρικτό τέλος Ουκρανής δημοσιογράφου από Ρώσους-Της έβγαλαν τα μάτια, τον εγκέφαλο και τον λάρυγγα
ΒΙΝΤΕΟ: Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ινδία-Τουλάχιστον 15 νεκροί
«O Πούτιν ονειρευόταν να καταλάβει όλη την Ουκρανία, εξαιτίας μου δεν θα το κάνει»
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια
Ξεκάθαρη η Φον Ντερ Λάιεν για την άμυνα της Ε.Ε.-«Η απειλή της Ρωσίας δε θα εκλείψει»