«Φάμπρικα» παράνομης διακίνησης νυφών στην Κίνα-Ανησυχητική η αύξηση

Η Κίνα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια σημαντική δημογραφική κρίση, καθώς το ποσοστό γάμων μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μια ανησυχητική αύξηση της παράνομης διακίνησης νυφών από γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με άρθρο του The Conversation, υπήρχαν συγκεκριμένα, 6,1 εκατομμύρια εγγραφές γάμων σε εθνικό επίπεδο το 2024, από 7,7 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Αυτή η μείωση ώθησε τον Chen Songxi, έναν Κινέζο εθνικό πολιτικό σύμβουλο, να προτείνει τη μείωση της νόμιμης ηλικίας γάμου από τα 22 στα 18 έτη.

Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολιτισμικών προσδοκιών, οικονομικών προκλήσεων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων της πολιτικής του ενός παιδιού, ο οποίος έχει οδηγήσει σε ανισορροπία των φύλων, αφήνοντας εκατομμύρια άνδρες να αγωνίζονται να βρουν συζύγους. Ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων ανέλαβαν να καλύψουν το κενό, εκμεταλλευόμενα γυναίκες από φτωχότερες χώρες και εξαναγκάζοντάς τες σε γάμους. Αυτή η ανησυχητική τάση αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης της Κίνας και εγείρει επείγουσες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ψάχνοντας απεγνωσμένα για μια νύφη

Οι ανύπαντροι άνδρες στην Κίνα έχουν γίνει μέρος της λεγόμενης «εποχής των εναπομείναντων ανδρών» (shengnan shidai στα κινεζικά). Πρόκειται για έναν όρο του Διαδικτύου που αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 2020 και 2050, όταν εκτιμάται ότι 30 έως 50 εκατομμύρια Κινέζοι άνδρες δεν θα μπορούν να βρουν σύζυγο.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, το ποσοστό γάμων στην Κίνα έχει πέσει κατακόρυφα. Το 2022, η χώρα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γάμων από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 1986, με αρκετούς παράγοντες να συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση:

  • Αλλαγή της στάσης απέναντι στο γάμο: Οι νεότερες γενιές δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα, την προσωπική ελευθερία και την οικονομική σταθερότητα έναντι των παραδοσιακών οικογενειακών δομών. Οι γυναίκες, ειδικότερα, καθυστερούν τον γάμο ή επιλέγουν να μην παντρευτούν καθόλου.
  • Υψηλό κόστος του γάμου: Οι τιμές των κατοικιών, τα έξοδα γάμου και η παραδοσιακή προσδοκία ότι οι άνδρες πρέπει να προσφέρουν οικονομικά αποθαρρύνουν πολλούς από το να συνάψουν γάμο.
  • Επιπλέον η ευρεία χρήση της τεχνολογίας των υπερήχων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, η οποία προσέφερε στους γονείς τη δυνατότητα να διακόψουν την εγκυμοσύνη αν το παιδί τους ήταν θηλυκό, έχει φέρει μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των φύλων. Χαρακτηριστικά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η αναλογία φύλου κατά τη γέννηση στην Κίνα έφθανε τα 121 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια.
  • Οικονομική αβεβαιότητα: Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η αυξανόμενη ανεργία καθιστούν το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας λιγότερο ελκυστικές, ιδίως μεταξύ των νέων των πόλεων.

Καθώς τα ποσοστά γάμου μειώνονται, οι ανύπαντροι άνδρες -ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές- δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν Κινέζες νύφες, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για ξένες γυναίκες.

Εμπόριο νυφών

Τα παραπάνω έχουν τροφοδοτήσει μια μαύρη αγορά για νύφες που διακινούνται από γειτονικές χώρες όπως η Μιανμάρ, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Λάος και η Βόρεια Κορέα. Απελπισμένες οικογένειες και εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται γυναίκες από φτωχές οικογένειες, παρασύροντάς τες στην Κίνα με ψεύτικες υποσχέσεις για δουλειά, εκπαίδευση ή μια καλύτερη ζωή, μόνο και μόνο για να τις αναγκάσουν να παντρευτούν.

Οι συνέπειες της εμπορίας νυφών είναι σοβαρές, τόσο για τα θύματα όσο και για τις οικογένειές τους στην πατρίδα. Πολλές γυναίκες που πέφτουν θύματα εμπορίας υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκαστική εγκυμοσύνη. Παγιδευμένες σε άγνωστα περιβάλλοντα χωρίς σύστημα υποστήριξης, συχνά υποφέρουν σιωπηλά. Τα θύματα που καταφέρνουν να διαφύγουν ή να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους αντιμετωπίζουν συχνά το στίγμα και την απόρριψη. Οι οικογένειες μπορεί να αρνούνται να τα δεχτούν λόγω της ντροπής που συνδέεται με την εμπορία ανθρώπων και τον εξαναγκαστικό γάμο. Τα παιδιά που γεννιούνται από διακινούμενες νύφες στην Κίνα συχνά δεν έχουν νομική αναγνώριση, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τα βασικά δικαιώματα.

Πώς λειτουργούν τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι γυναίκες και κορίτσια από γειτονικές χώρες συνήθως εξαπατώνται από μεσίτες που υπόσχονται καλά αμειβόμενη εργασία στην Κίνα. Μόλις φτάσουν στην Κίνα, βρίσκονται στο έλεος των μεσιτών και πωλούνται για 3.000 έως 13.000 δολάρια ΗΠΑ (2.300 λίρες) σε Κινέζους άνδρες. Πώς όμως λειτουργεί ακριβώς αυτό το δίκτυο;

Στρατολόγηση: Οι διακινητές συχνά στοχεύουν γυναίκες από οικονομικά προβληματικές περιοχές, χρησιμοποιώντας εξαπάτηση ή ευθεία απαγωγή για να τις μεταφέρουν στην Κίνα.

Πώληση και γάμος: Κατά την άφιξη, οι γυναίκες αυτές πωλούνται σε Κινέζους άνδρες, μερικές φορές μέσω διαδικτυακών πλατφορμών ή μεσιτών που οργανώνουν συναλλαγές για δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Έλεγχος και εκμετάλλευση: Πολλές νύφες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας στερούνται την ταυτότητά τους, κρατούνται υπό παρακολούθηση και υφίστανται κακοποίηση εάν επιχειρήσουν να δραπετεύσουν.

Έλλειψη νομικής προστασίας: Πολλές αλλοδαπές νύφες δεν έχουν νομικό καθεστώς στην Κίνα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτές να ζητήσουν βοήθεια ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η κλίμακα του προβλήματος είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά οι αναφορές από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπηρεσίες επιβολής του νόμου δείχνουν ότι χιλιάδες γυναίκες διακινούνται στην Κίνα κάθε χρόνο. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν συνεχώς για απάτες που αφορούν νύφες που αγοράζονται από το εξωτερικό. Τον Νοέμβριο του 2024, για παράδειγμα, δύο άτομα διώχθηκαν ποινικά για τη συμμετοχή τους σε παράνομο διασυνοριακό σύστημα συνοικεσίων. Κινέζοι άνδρες παρασύρθηκαν σε εξαιρετικά δαπανηρές «γαμήλιες εκδρομές» στο εξωτερικό με υποσχέσεις για «προσιτές» ξένες συζύγους.

Υπάρχει λύση;

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας νύφης, η Κίνα και οι γειτονικές της χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Απαιτούνται μακροπρόθεσμες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τη διόρθωση της ανισορροπίας των φύλων. Η ενθάρρυνση της ισότητας των φύλων, η αλλαγή των πολιτισμικών προτύπων και η υποστήριξη των ανύπαντρων ανδρών και γυναικών σε εναλλακτικές επιλογές ζωής θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης για ξένες νύφες.

Ωστόσο, η Κίνα φαίνεται να έχει μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αποτελεσματική εργασία - η ποσότητα όσο και η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, δηλαδή των ανδρών. Αν και υπάρχουν προσπάθειες για μετριασμό του φαινομένου, ο μεγάλος αριθμός των ανδρών που έχουν απομείνει, προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το ερώτημα ποιον θα παντρευτούν οι εναπομείναντες άνδρες της Κίνας γίνεται ένα πιεστικό λοιπόν πλέον ζήτημα για το Πεκίνο, με την απάντηση της κυβέρνησης να διαμορφώνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ εκτοξεύουν την τιμή του iPhone
Περνά στην αντεπίθεση η Κίνα–Επιβάλλει επιπλέον δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα
Πρόστιμο «μαμούθ» 1 δισ. δολάρια στον Έλον Μασκ-Ποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας
Mυστικοί δορυφόροι της Ρωσίας έθεσαν σε τροχιά μυστηριώδες αντικείμενο
Στους τέσσερις ανήλθαν οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο - Πάνω από 30 τραυματίες
Παγκόσμια αναταραχή από τους δασμούς Τραμπ–Ποια κράτη προχωρούν σε αντίμετρα
Αντίστροφη μέτρηση για ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ-Παγώνουν επενδύσεις στις ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Επτά νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ
Η δασμολογική φόρμουλα Τραμπ προκαλεί σύγχυση και τιμωρεί τους φτωχούς