Όλοι οι ερασιτέχνες αστροναύτες έκαναν εμετό στην πρώτη διαστημική αποστολή πάνω από τους πόλους

Οι τέσσερις τουρίστες του Διαστήματος που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη με σκάφος της SpaceX έγιναν επίσημα οι πρώτοι άνθρωποι που πετούν πάνω από τους πόλους του πλανήτη. Άργησαν όμως να γιορτάσουν την πρωτιά, καθώς ένα ιατρικό απρόοπτο τους εμπόδισε να κοιτάξουν καν από το παράθυρο.

Και οι τέσσερις ερασιτέχνες αστροναύτες έπαθαν ναυτία λόγω της έλλειψης βαρύτητας και έκαναν εμετό, μια υπενθύμιση ότι τα διαστημικά ταξίδια έχουν τις δυσκολίες τους.

Χρηματοδότης και κυβερνήτης της αποστολής είναι ο Μαλτέζος δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων Τσουν Ουάνγκ, ο οποίος πλήρωσε ένα αδιευκρίνιστο ποσό για να μισθώσει το σκάφος Crew Dragon.

Ως συνεπιβάτες, ο κινεζικής καταγωγής μεγιστάνας επέλεξε τη Νορβηγίδα σκηνοθέτιδα Τζάνικ Μίκελσεν, τη Γερμανίδα ειδικό της ρομποτικής Ραμπέα Ρογκ και τον Αυστραλό εξερευνητή Έρικ Φίλιπς.

Η αποστολή «Fram2» της SpaceX, η οποία βαφτίστηκε προς τιμήν ενός νορβηγικού πλοίου που πραγματοποίησε αποστολές στην Αρκτική και την Ανταρκτική στις αρχές του 20ού αιώνα, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι την Τρίτη και σχεδιάζεται να παραμείνει σε πολική τροχιά για τρεις με πέντε ημέρες.

Στη συνέχεια, το σκάφος θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό έξω από τη Φλόριντα.

Το πρώτο σκέλος της αποστολής φαίνεται πως ήταν σχετικά άνετο για το πλήρωμα. «Η πτήση μέχρι να τεθούμε σε τροχιά ήταν πολύ πιο ομαλή από ό,τι περίμενα» έγραψε ο Ουάνγκ στο Χ.

«Φανταζόμουν ότι θα ένιωθα σαν να βρίσκομαι σε έναν ανελκυστήρα που ξαφνικά πέφτει, όμως αυτή η αίσθηση δεν ήρθε ποτέ. Αν δεν είχα απελευθερώσει τον Τάιλερ, την κούκλα πολική αρκούδα που χρησιμεύει ως δείκτης μηδενικής βαρύτητας, μπορεί να μην είχα καταλάβει πως ήμασταν ήδη αβαρείς» ανέφερε.

Οι επόμενες ώρες όμως ήταν πιο δύσκολες. «Η ναυτία μάς χτύπησε όλους –νοιώθαμε να ανακατευόμαστε και καταλήξαμε να κάνουμε εμετό δύο φορές» είπε ο Ουάνγκ.

«Ήταν διαφορετικό από τη ναυτία που νιώθει κανείς στο αυτοκίνητο ή το πλοίο» ανέφερε. «Μπορούσες να διαβάσεις στο iPad χωρίς να σε κάνει χειρότερα. Όμως ακόμα και μια μικρή γουλιά νερού ανακάτευε το στομάχι και προκαλούσε εμετό».

Η ναυτία είναι σύνηθες φαινόμενο για τους αστροναύτες, καθώς η έλλειψη βαρύτητας εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του λαβυρίνθου, του τμήματος του αφτιού που μας δίνει την αίσθηση της επιτάχυνσης και της ισορροπίας.

Οι περισσότεροι αστροναύτες χρειάζονται μερικές μέρες να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Ο Ουάνγκ ανέφερε πως την πρώτη μέρα της αποστολής κανείς δεν θέλησε να ανοίξει το παράθυρο του σκάφους. «Όλοι ήμασταν εστιασμένοι στην αντιμετώπιση της ναυτίας» έγραψε. Ο περιπετειώδης δισεκατομμυριούχος ξύπνησε πάντως «ανανεωμένος» τη δεύτερη ημέρα, οπότε η παρέα ένιωθε καλύτερα και πήρε πρωινό.

Οι τέσσερις επιβάτες θα υποβληθούν σε μια σειρά ιατρικών τεστ για την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό, εξετάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πρώτες ακτινογραφίες σε τροχιά.

Καμία άλλη αποστολή με ανθρώπους δεν έχει πετάξει μέχρι σήμερα πάνω από τους πόλους, μια πτήση που δαπανά πολύ περισσότερα καύσιμα σε σχέση με αποστολές που διέρχονται από τον ισημερινό.

Πέρα από την πρωτιά, πάντως, μια τέτοια αποστολή δεν προσφέρει ιδιαίτερα επιστημονικά οφέλη.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Πώς ξαναγράφει την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου ένα τεστ DNA σε οστά 4.500 ετών
Ερευνητική ομάδα εντοπίζει πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές για τη μαγιά μπύρας
Δορυφόροι θα σαρώνουν τη Γη κάθε 20 λεπτά για να εντοπίζουν πυρκαγιές
Νέοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στην κινεζική επαρχία Γιουνάν
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη γιγάντιος πύραυλος Starship της SpaceX του Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια δοκιμής
Κινέζοι επιστήμονες έφεραν λαθραία στις ΗΠΑ καταστροφικό μύκητα
Απίστευτη απάτη με εταιρεία ΑΙ-700 Ινδοί μηχανικοί παρίσταναν την τεχνητή νοημοσύνη
Αναστέλλεται η πρόσβαση στο περιεχόμενο των Youporn, Pornhub και Redtube στη Γαλλία, λόγω επαλήθευσης της ηλικίας
Ρομπότ επιστρατεύονται για αναζήτηση σπάνιων μετάλλων στους ωκεανούς