Ακόμα και οι πιο πλούσιοι Αμερικάνοι, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους Ευρωπαίους

Οι Αμερικανοί έχουν μικρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιοι είναι, όπως διαπίστωσε μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από περισσότερους από 73.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, που το 2010 ήταν ηλικίας 50 έως 85 ετών, για να προσδιορίσουν πώς ο πλούτος επηρεάζει τις πιθανότητες θανάτου ενός ατόμου. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι με περισσότερο πλούτο είχαν ποσοστό θανάτου 40% χαμηλότερο από εκείνους στο φτωχότερο τεταρτημόριο.

Τα συγκριτικά δεδομένα έδειξαν, όμως, και κάτι άλλο: ότι σε κάθε επίπεδο πλούτου στις ΗΠΑ, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα από εκείνα στα μέρη της Ευρώπης που μελέτησαν οι ερευνητές. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν κατά μέσο όρο μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους πλουσιότερους Ευρωπαίους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν ποσοστά επιβίωσης παρόμοια με τους φτωχότερους Ευρωπαίους σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, τα άτομα στην ηπειρωτική Ευρώπη πέθαναν σε ποσοστό περίπου 40% χαμηλότερο από τους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι συμμετέχοντες από τη νότια Ευρώπη είχαν εκτιμώμενα ποσοστά θανάτου περίπου 30% χαμηλότερα από τους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ. Τέλος, οι συμμετέχοντες από την ανατολική Ευρώπη είχαν εκτιμώμενα ποσοστά θανάτου 13-20% χαμηλότερα.

Η μελέτη τονίζει το πώς τα ασθενέστερα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και οι διαρθρωτικές ανισότητες στις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλουν σε μικρότερα ποσοστά επιβίωσης σε όλες τις ομάδες πλούτου.

«Τα ευρήματα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν προστατεύονται από τα συστημικά προβλήματα στις ΗΠΑ που συμβάλλουν στο χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, όπως η οικονομική ανισότητα, ή παράγοντες κινδύνου όπως το άγχος, η διατροφή ή οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι», σημειώνει η Ειρήνη Παπανικόλα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Βιωσιμότητας Συστημάτων Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα ως το 2060
Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών
Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones