Εντείνονται τα προβλήματα με τους γιατρούς λόγω μεγάλου αριθμού αφυπηρετήσεων-Εξετάζεται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης

Ως ενδεχόμενη λύση για το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης και φυγής των ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια τέθηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης των γιατρών στα 67 έτη. Οι επικείμενες αφυπηρετήσεις μεγάλου αριθμού ιατρών εντείνουν το πρόβλημα, καθώς, παρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αυτές συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τον ΟΚΥπΥ να ξεκαθαρίζει ότι, ενώ το πρόβλημα των αφυπηρετήσεων και συνταξιοδοτήσεων απασχολεί έντονα τον Οργανισμό, αυτός αδυνατεί να εντοπίσει ιατρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ανάγκη για την ύπαρξη ειδικοτήτων ιατρών. Μάλιστα, τόνισε πως το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αφυπηρετήσουν τουλάχιστον 20 ιατροί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί στον Οργανισμό η δυνατότητα να βρει τρόπους για την κάλυψη των κενών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα με την αφυπηρέτηση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων ή γιατρών που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται μόνο από τον δημόσιο τομέα.

Από πλευράς ιατρών, ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, επισημαίνοντας την ανάγκη για μία οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τόνισε πως το όριο αφυπηρέτησης αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και αρκετά έτη. Επισήμανε επίσης ότι η γενιά ιατρών που βρίσκεται κοντά στην αφυπηρέτηση είναι εκείνη που κράτησε τα δημόσια νοσηλευτήρια κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συζήτηση για το όριο αφυπηρέτησης των γιατρών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ανέφερε ότι είναι υποχρέωση κάθε επικεφαλής τμήματος δημόσιου νοσοκομείου να ετοιμάσει μια διάδοχη κατάσταση, από τη στιγμή που θα υπάρξουν αφυπηρετήσεις ή συνταξιοδοτήσεις, ενώ σημείωσε ότι παρόμοια κατάσταση επικράτησε και πριν από 15 χρόνια, όταν υπήρξε και πάλι μεγάλο κύμα αφυπηρετήσεων, με λύσεις που τελικά δημιούργησαν περαιτέρω προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χτύπησε με το όχημα του σε δέντρο και ξέσπασε φωτιά-Πολίτες απεγκλώβισαν τον οδηγό
Ομάδα νεαρών επιτέθηκε και χτύπησε τρεις ανήλικους στην αποβάθρα Λεμεσού-Προχώρησαν σε καταγγελία
ΒΙΝΤΕΟ: Δύο νεκροί και 19 τραυματίες από το χτύπημα ιστιοφόρου στην γέφυρα του Μπρούκλιν
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός μετά από χτύπημα ιστιοφόρου στη γέφυρα του Μπρούκλιν-Στους 22 οι τραυματίες
Πτώση της θερμοκρασίας αλλά με σκόνη, βροχές και δυνατούς ανέμους
Εντοπίστηκαν σε κρύπτη κοκαΐνη, κάνναβη και πάνω από 6,500 ευρώ-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα (pics)
«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ
Ανομβρία και ζέστη δημιουργούν ανησυχία για τις πυρκαγιές-Ελεγχόμενη βοσκή και καύση στα μέτρα πρόληψης
Ατέρμονη αναζήτηση ευθυνών για την νεανική παραβατικότητα-Έξαρση λόγω αποτυχίας στην πρόληψη
Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑ-«Να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»