Ξεπέρασαν τις 3.000 οι νεκροί στην Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ
09:43 - 03 Απριλίου 2025

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Μιανμάρ, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες. Την ίδια στιγμή οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ασυνήθιστες βροχοπτώσεις από την Κυριακή, οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν περαιτέρω το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας.
Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις περιοχές που έχουν πληγεί πιο έντονα, όπως η Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και η Ναϊπιντάου. Νωρίτερα την Τετάρτη, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς δύο άνδρες από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, έναν τρίτο από έναν ξενώνα σε άλλη πόλη και ακόμα έναν στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό. Αλλά οι περισσότερες ομάδες έβρισκαν μόνο πτώματα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς αρωγής, η πλήρης έκταση της καταστροφής από τον σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ στις 28 Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, ενώ η καταστροφή θα μπορούσε να επιδεινώσει την πείνα και τις επιδημίες ασθενειών σε μια χώρα όπου σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον σεισμό.
Από την πλευρά του ο στρατός υποστηρίζει ότι στοχεύει στην επιτάχυνση των προσπαθειών ανακούφισης και ανασυγκρότησης μετά το φονικό σοκ. Ο σεισμός των 7,7 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή τον τελευταίο αιώνα, με ολόκληρες κοινότητες να έχουν ισοπεδωθεί και τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και σπίτι.

Ισχυρές βροχοπτώσεις με ανθρώπους κάτω από τα ερείπια
«Έρχεται βροχή και ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι» στα συντρίμμια δήλωσε διασώστης που επιχειρεί σε μία από τις πληγείσες περιοχές της Μιανμάρ. «Και ειδικά στη Μάνταλεϊ, αν αρχίσει να βρέχει, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι θα πνιγούν ακόμα κι αν είχαν επιβιώσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Οι βροχοπτώσεις θα δυσχεράνουν το έργο των εργαζόμενων στις υπηρεσίες αρωγής και τους διασώστες, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.
Χθες, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μιανμάρ ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.003, ενώ άλλοι 4.515 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 351 αγνοούνται. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 53 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας, ενώ περισσότεροι από 1.900 διασώστες έχουν σταλεί στη χώρα από 15 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Στη γειτονική Ταϊλάνδη, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον σεισμό οι διασώστες αναζητούν ακόμα επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, μετά την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων στη Μπανγκόκ. Με μπουλντόζες και εκσκαφείς προσπαθούν να σπάσουν 100 τόνους τσιμέντου για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 15 εργάτες νεκροί, ενώ 72 εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 22.
Myanmar's junta now says more than 3,000 people died in the earthquake and it has declared its own pause in fighting during aid efforts. Fears now also turn to spreading disease among those left homeless and without supplies. #WhatsHappeninglnMyanmar #MyanmarEarthquake pic.twitter.com/jXyE5plfSy
— Matthew Tostevin (@TostevinM) April 3, 2025
Στην Μπανγκόκ ο επικεφαλής της Χούντας
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα μεταβεί σήμερα στη Μπανγκόκ για να συζητήσει την απάντηση στον σεισμό στο πλαίσιο της συνόδου της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bimstec), στην οποία συμμετέχουν το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Ινδία, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.
Ο στρατός δυσκολεύεται να κυβερνήσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημά του τον Φεβρουάριο του 2021. Εξάλλου ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα – όπου είναι ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ – έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι η χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός στις επιχειρήσεις της κατά των ανταρτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και θα διαρκέσει 20 ημέρες. Στόχος να υποστηριχθούν οι προσπάθειες ανακούφισης από τις επιπτώσεις του σεισμού. Ωστόσο οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο» σε περίπτωση που οι αντάρτες εξαπολύσουν επιθέσεις.
Πηγή: in.gr
