Πρώτη αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς Τραμπ-«Δεν υπάρχει τάξη στο χάος»
07:52 - 03 Απριλίου 2025

Ως «μεγάλο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους δασμούς που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Θα υποφέρει μαζικά η παγκόσμια οικονομία, η αβεβαιότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα αυξηθεί η προστατευτικότητα. Θα επηρεαστούν εκατομμύρια άνθρωποι και ειδικά οι πιο ευάλωτες χώρες. Εκατομμύρια πολίτες θα δουν υψηλότερους λογαριασμούς για τις αγορές τους, ακριβότερα φάρμακα, αύξηση πληθωρισμού. Όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, θα υποφέρουν» συνέχισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δασμούς 20% στην ΕΕ αποφάσισε ο Τραμπ, 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο
«Δεν υπάρχει τάξη στο χάος, δεν υπάρχει καθαρός δρόμος γιατί όλοι οι εμπορικοί εταίροι έχουν επηρεαστεί» είπε ακόμα για τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, παραδέχθηκε ότι «το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου έχει προβλήματα» λέγοντας «συμφωνώ με τον πρόεδρο Τραμπ ότι άλλοι εκμεταλλεύονται τους κανόνες και είμαι έτοιμη να βοηθήσω ώστε το σύστημα να γίνει καλύτερο».
The universal tariffs announced by the US are a major blow to businesses and consumers worldwide.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 3, 2025
Europe is prepared to respond.
We'll always protect our interests and values.
We're also ready to engage.
And to go from confrontation to negotiation ↓ https://t.co/WbXqsN4ZX7
Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό «οι δασμοί δεν θα διορθώσουν το πρόβλημα. Ήμασταν πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να βγάλουμε τα τελευταία εμπόδια στις διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές. Την ίδια ώρα. Την ίδια ώρα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Ολοκληρώνουμε το πρώτο πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς για τον χάλυβα και ετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο κήρυξε ο Τραμπ, αγωνία στις αγορές-Οι δασμοί που επιβλήθηκαν ανά χώρα
«Ως Ευρωπαίοι θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, γι' αυτό και ο επίτροπος εμπορίου Σέφκοβιτς είναι σε συνεχή επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Θέλουμε να μειώσουμε τα εμπόδια όχι να τα αυξήσουμε» είπε ακόμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Απευθυνόμενη τέλος στους Ευρωπαίους πολίτες είπε: «Γνωρίζω ότι αρκετοί έχετε απογοητευτεί. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες. Η Ευρώπη διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να αντέξει την καταιγίδα. Αν τα βάλετε με έναν από εμάς τα βάζετε με όλους μας. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, 450 εκατ. καταναλωτές, και αυτό είναι το ασφαλές λιμάνι σε ταραχώδεις καιρούς».
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε «έχουμε ανακοινώσει μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής χάλυβα. θα ξεκινήσουμε διάλογο με αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες χάλυβα και το ίδιο θα κάνουμε και με άλλους τομείς».
«Θα συνεχίζουμε να χτίζουμε γέφυρες με όλους όσοι όπως εμείς πιστεύουν ότι το δίκαιο εμπόριο είναι η βάση για κοινή προκοπή» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Πρόεδρος επιτροπής εμπορίου του ΕΚ για τους δασμούς Τραμπ: «Ημέρα πληθωρισμού»
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη.
Ο κ. Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο κ. Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε.
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν — και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
