Ήθελε να κερδίσει πόντους για το ψευδοκράτος μέσω των ΜΟΕ ο Τατάρ

Αν και η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ την Τετάρτη είχε αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι καταγράφηκε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ευκολότερα ζητήματα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που βρίσκονταν επί τάπητος, για άλλη μία φορά ο εγκάθετος της κατοχής προσπάθησε να την εκτροχιάσει, προβάλλοντας θέσεις που στόχο είχαν να ενισχύσουν το ψευδοκράτος, παρά την πραγματική πρόοδο.

Ενδεικτική ήταν η υπόδειξη στην οποία προέβη ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, λέγοντας πως «κανένα ΜΟΕ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποδομή ή να αξιοποιηθεί ως ενίσχυση επιχειρηματολογίας για άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού - και αναφέρομαι προφανώς στα δύο κράτη - δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα ευκολότερα θέματα η πρόοδος-«Καλύτερη» η συζήτηση για οδοφράγματα, πήγε με χάρτες ο Πρόεδρος

Η προσπάθεια του Ερσίν Τατάρ φαίνεται να επικεντρώθηκε στο κομμάτι της ενέργειας, δηλαδή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, το οποίο είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει η ΕΕ. Όπως το παρουσίασε ο ίδιος, σε πλήρη αποσύνδεση από την πραγματικότητα, «η θέση της άλλης πλευράς είναι ουσιαστικά ο τ/κ λαός να υποκύψει στην δική τους κυριαρχία και στη δική τους εξουσία. Διότι κατ' αυτούς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη δημοκρατία, έχουν την εξουσία, έχουν την κυριαρχία και ναι, μπορεί να κάνουν κάποια ανοίγματα σε εμάς ως λαός, αλλά επί της ουσίας δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει το κατεχόμενο μέρος του νησιού να λαμβάνει απευθείας ρεύμα και όχι μέσω του νόμιμου κράτους. «Εφόσον στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσες πλευρές, δύο ίσοι λαοί, δύο χωριστές δομές, γιατί να μην υπάρχουν και δύο παροχές;», διερωτήθηκε. Αυτή η τοποθέτηση είναι ενδεικτική για τα κίνητρά του, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα, αλλά προτιμά να διεκδικεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παρά αναβάθμιση της καθημερινότητας των Τ/κ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο δημόσια, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπέδειξε εκ νέου στον Τατάρ πως οι απαιτήσεις του ξεφεύγουν του πλαισίου που η ΕΕ έχει θέσει, κάτι που προφανώς γνωρίζει ο Τατάρ, ο οποίος ωστόσο κινείται με μικροπολιτικά και όχι ρεαλιστικά κίνητρα.

Παρεμφερές είναι και το γεγονός πως ο Τατάρ επανέφερε και την ιδέα για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία, λέγοντας ότι στην Γενεύη ο Νίκος Χριστοδουλίδης του είπε πως «μόνο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να το συζητήσουν αυτό, δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε» και ότι αυτά τα θέματα δεν τα συζητά με «την τδβκ». Παρέλειψε να αναφέρει, ωστόσο, πως για οποιοδήποτε θέμα τέθηκε και αγγίζει ζητήματα κυριαρχίας, ο Πρόεδρος κατ’ επανάληψη τόνισε πως δεν μπορεί να συζητηθεί με το ψευδοκράτος αλλά μόνο μεταξύ κυρίαρχων κρατών, επειδή προφανώς δεν ταιριάζει με το αφήγημά του περί «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους.

Ούτε στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, όμως, δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη πρόοδος, παρόλο που, όπως είπε ο πρόεδρος, «η συζήτηση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη φορά». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τους χάρτες του με λεπτομέρειες που αφορούν την απόσταση και απάντησε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ανοίγματος των σημείων διέλευσης σε Πυρόι-Αθηένου και Κόκκινα και τονίζοντας ότι από τα ΜΟΕ θα πρέπει να επωφελούνται όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου από τα ΜΟΕ. Παρά ταύτα, ο Τατάρ τον κατηγόρησε ότι «δεν προέβη σε καμία πρωτοβουλία».

Εξέφρασε και πάλι παράπονο ότι η ε/κ πλευρά «επιμένει σε τράνζιτ από το Πυρόι στην Αγλαντζιά, δηλαδή από τον νότο στον νότο. Και εμείς είπαμε πως για διάφορους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Τους είπαμε να φέρουν πιο πρωτότυπες ιδέες, εναλλακτικά σημεία διέλευσης». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, το μοναδικό ζήτημα το οποίο αποτελεί για αυτόν κίνητρο για διάνοιξη οδοφράγματος, την συμφόρηση που προκαλείται στον Άγιο Δομέτιο.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που όντως προέκυψε πρόοδος, συμφωνήθηκε η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για τη νεολαία, η οποία θα απαρτίζεται από 12 πρόσωπα από κάθε πλευρά, για τα οποία θα δοθούν ονόματα μέχρι τις 15 Απριλίου. Αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί από την Τεχνική Επιτροπή περιβάλλοντος να συζητήσει συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς και την Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των κοιμητηρίων. Επίσης, σε σχέση με την αποναρκοθέτηση, συμφωνήθηκε να γίνει μεταξύ των διαπραγματευτών ανταλλαγή, σε σχέση με τα σημεία.

Ο Πρόεδρος άδραξε, πάντως, την ευκαιρία να θέσει στον Τατάρ και το ζήτημα της Πύλας, το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς, καθώς ήθελε να επισημάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται συμφωνίες σε ρητορικό επίπεδο, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόζονται. «Έθεσα άλλα δύο θέματα με δική μου πρωτοβουλία. Το ένα αφορά το θέμα της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί στην Πύλα και τη σημασία να εφαρμόζουμε όσα συμφωνούμε. Και το δεύτερο ήταν να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα αιτήματα της μαρωνιτικής κοινότητας. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα είχα και μια συνάντηση, άρα, μετέφερα κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, θέματα, αυτά θα εξεταστούν και θα δούμε αν θα υπάρξει θετική ανταπόκριση», είπε. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως για αυτά τα ζητήματα αποφασίζει ο τουρκικός στρατός, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι «δεν μου είπε πώς θα κινηθεί ο ίδιος μετά το πέρας της συνάντησης που είχαμε σήμερα, αλλά σε αρκετά των θεμάτων που συζητήσαμε απαιτείται η συγκατάθεση από πλευράς της Τουρκίας, από πλευράς του τουρκικού κατοχικού στρατού».

Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Ερσίν Τατάρ, προτάσσοντας, όμως, και πάλι ζητήματα που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αποφάσεις της. Όπως δήλωσε, εξέφρασε την αντίδρασή του στο θέμα των συλλήψεων για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Πρόκειται για ένα θέμα που τον ενοχλεί πάρα πολύ, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη κριτική στα κατεχόμενα και βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως όταν έγινε η άτυπη τριμερής στη Νέα Υόρκη, ανάλωσε πολύ μεγάλο μέρος της δικής του τοποθέτησης να «καταγγέλλει» τον Πρόεδρο επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τον νόμο.

«Δεν ωφελούν κανέναν», υποστήριξε ο Τατάρ, λέγοντας πως προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. «Του είπα μην νομίζετε ότι θα μας σύρουν αυτά σε διαπραγματεύσεις. Του είπα ότι για 20 χρόνια αυτό δεν συνέβαινε και συμβαίνει τώρα, παρά το ότι υπάρχει η επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Στο ερώτημα γιατί αυτό το θέμα πυροδοτήθηκε τώρα, απάντηση δεν πήρα». Βέβαια, οι πρώτοι που τού υποδεικνύουν ότι λόγω αυτών των ενεργειών κατά σφετεριστών θα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις είναι οι ίδιοι οι Τ/κ και όχι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Έθιξε επίσης για άλλη μία φορά το θέμα της ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μεικτών γάμων.

Επιστρέφει η Ολγκίν

Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να αναφερθεί στο όνομα του προσωπικού απεσταλμένου, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε πως πρόκειται για επιστροφή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Όπως είπε, ο ίδιος έδωσε την έγκρισή του και αντιλαμβάνεται ότι την έχει δώσει και η «νότια Κύπρος». Υποστήριξε, επίσης, πως στη Γενεύη ξεκαθαρίστηκε ότι η κ. Ολγκίν δεν θα έρθει για να αναζητήσει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, αλλά για να βοηθήσει τις πλευρές στην υλοποίηση των έξι σημείων που συμφωνήθηκαν «και με αυτή την κατανόηση θα της ανατεθεί αυτό το καθήκον». Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει, καθώς στη Γενεύη ξεκαθαρίστηκε πως ο προσωπικός απεσταλμένος θα έχει αποστολή τα επόμενα βήματα, δηλαδή το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό.

Από πλευράς του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού επανέλαβε πως ο διορισμός βρίσκεται στο γραφειοκρατικό στάδιο, εξήγησε και τη λογική για το αίτημά του να πρόκειται για πρόσωπο που να ασχολείται σε συνεχή βάση με το Κυπριακό. «Δόθηκαν αυτές οι διευκρινίσεις για την ανάγκη κάποιος να ασχοληθεί αποκλειστικά, έτσι ώστε τον Ιούλιο να έχουμε αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούμε είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Δεν μπορεί να υπάρξει διορισμός απεσταλμένου ο οποίος θα ασχολείται ή θα επισκέπτεται την Κύπρο και την περιοχή μια δυο φορές κάθε δίμηνο», είπε. Τόνισε ότι θέλουμε κάποιον που να ασχολείται αποκλειστικά, ώστε να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ αντιλαμβάνονται την σημασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Προοπτικές για ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ-Ισραήλ στη συνάντηση του Προέδρου με την ηγεσία της AIPAC
Η Βουλή υπερψήφισε την εθελοντική στράτευση γυναικών-Θα διενεργείται με διάταγμα του Υπουργικού
Υπεράσπιση του «κράτους και της κυριαρχίας μέχρι τέλους» υπόσχεται ο Τατάρ
Επιστολή Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία Πράσινου Ταμείου
Την Κυριακή το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Άνοιξε η συζήτηση για τις αλλαγές στη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Παρουσίασε τις αλλαγές ο Ιωάννου
Κολλημένοι στο ίδιο αφήγημα στα κατεχόμενα-«Μόνο διέξοδος η αναγνώριση δυο κυρίαρχων κρατών"»
«Ανησυχητική εξέλιξη, δυναμιτίζει εμπορικές σχέσεις»-Πρώτη αντίδραση Κύπρου στους δασμούς Τραμπ
Ήθελε να κερδίσει πόντους για το ψευδοκράτος μέσω των ΜΟΕ ο Τατάρ
Ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζουν τις συζητήσεις-«Τίποτα ανακοινώσιμο για την προσωπική απεσταλμένη»