Μπαχρέιν και Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν συνεργασία και διμερείς σχέσεις
18:51 - 29 Απριλίου 2025

Το Βασίλειο του Μπαχρέιν και η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκουν να προωθήσουν τη συνεργασία τους και να αξιοποιήσουν την πρόοδο των διμερών σχέσεών τους, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα του Κόλπου.
Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (BNA), σε συνέντευξή του ο κ. Κόμπος είπε ότι το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός της προόδου, που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να συζητηθούν οι προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.
«Σφυρηλατούμε μια στενή συνεργασία σε νέους τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις», σημείωσε σχετικά.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Κόμπος εξέφρασε την εκτίμησή του προς την ηγεσία του Μπαχρέιν «την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, την Αυτού Υψηλότητα Πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό, για την αταλάντευτη υποστήριξή τους στην προώθηση των διμερών σχέσεών μας», ενώ απέτισε φόρο τιμής «στην οραματική ηγεσία» του Βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, η οποία έχει καταστήσει το Βασίλειο του Μπαχρέιν «φάρο διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας», με ένα από τα πολλά παραδείγματα της οραματικής του ηγεσίας να αποτελεί, όπως είπε, «η φιλοξενία της 33ης Αραβικής Συνόδου Κορυφής τον Μάιο του 2024 στη Μανάμα».
Ακολούθως, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Μπαχρέιν βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τους δεσμούς μεταξύ των λαών και τις κοινές εμπειρίες ως νησιωτικά κράτη, που επιδιώκουν περιφερειακές συνεργασίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι το Μπαχρέιν ήταν μία από τις πρώτες χώρες με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, με την Gulf Air να εκτελεί απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο από το 1976, προσθέτοντας πως «σύντομα θα συμπληρωθούν πέντε δεκαετίες, καθιστώντας την Κύπρο έναν από τους παλαιότερους προορισμούς της».
Συμπλήρωσε ότι με την πάροδο των ετών, οι δύο χώρες έχουν προωθήσει τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών, οι οποίες περιλαμβάνουν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων, συνεργασία στον τομέα της υγείας, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οικονομική και τεχνική συνεργασία. «Οι συμφωνίες αυτές έχουν ενισχύσει τη διμερή μας συνεργασία», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως η Κύπρος και το Μπαχρέιν συνεργάζονται επίσης στενά σε πολυμερείς οργανισμούς, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, όπου και οι δύο χώρες είναι ισχυροί υποστηρικτές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. «Αυτή η ομονοούσα προσέγγιση αντικατοπτρίζεται στη στάση μας σε πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι η σύγκλιση απόψεων και η πρόοδος, που επιτεύχθηκε οδήγησαν στην ίδρυση μόνιμης πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μανάμα πέρυσι, καθιστώντας την Κύπρο ένα από τα τέσσερα μόνο κράτη μέλη της ΕΕ με μόνιμη πρεσβεία στο Μπαχρέιν. «Η Κύπρος διαθέτει πλέον μόνιμες πρεσβείες σε όλες τις πρωτεύουσες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σε ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό μας στόχο να είμαστε στενός και αξιόπιστος εταίρος των χωρών του ΣΣΚ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν ειδικότερα. Η Κύπρος θεωρεί το Μπαχρέιν στρατηγικό εταίρο», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, κύριο θέμα της επίσκεψης είναι η οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία, αναφέρει στη συνέχεια το πρακτορείο. «Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν στους τομείς της οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία, δεδομένου ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πύλη για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις του Μπαχρέιν προς την ευρωπαϊκή αγορά και το Μπαχρέιν την πύλη για τις κυπριακές εταιρείες και επιχειρήσεις προς τον ΣΣΚ», εξήγησε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι τα αντίστοιχα Εμπορικά Επιμελητήρια και οι οργανισμοί προώθησης επενδύσεων θα συνεργαστούν για να προσδιορίσουν τομείς συνεργασίας και ότι οι αρχικές συζητήσεις είναι θετικές και η επέκταση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες.
«Κυπριακά προϊόντα εισάγονται στο Μπαχρέιν και ελπίζουμε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου θα αυξηθεί. Επιπλέον, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αποτελεί έναν άλλο τομέα πιθανής συνεργασίας, δεδομένης της κοινής εμπειρογνωμοσύνης μας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, ο τουρισμός είναι ακόμη ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας. «Η Κύπρος είναι ένας από τους παραδοσιακούς προορισμούς της Gulf Air, με τέσσερις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα. Υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό για την αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Μπαχρέιν προς την Κύπρο και από την Κύπρο προς το Μπαχρέιν», επεσήμανε σχετικά.
Σχολιάζοντας τις μελλοντικές προοπτικές, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του Διαδρόμου Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη (IMEC). «Ο IMEC, ο Διάδρομος Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη, είναι το μεγάλο διαηπειρωτικό έργο διασύνδεσης της εποχής μας. Κατά την άποψή μας, ο Διάδρομος αυτός περιλαμβάνει πολλές διαδρομές και υποδιαδρομές, καλύπτοντας όλους τους εταίρους του ΣΣΚ, όπως το Μπαχρέιν. Η Κύπρος, που βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ της περιοχής του Κόλπου και της Ευρώπης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη (IMEC), μεταξύ άλλων μέσω των λιμανιών της. Η στρατηγική της θέση είναι καθοριστική για τη μεσογειακή διάσταση, καθώς ενώνει το εμπόριο και τους πολιτισμούς σε ένα κοινό όραμα ευημερίας και συνεργασίας», τόνισε σχετικά.
Ευχαρίστησε επίσης τις αρχές του Μπαχρέιν για τη στήριξή τους προς την κυπριακή κοινότητα στο Βασίλειο, σημειώνοντας πως «χιλιάδες Κύπριοι ήρθαν στο Μπαχρέιν, το μαργαριτάρι του Κόλπου και έχουν γίνει μέρος του κοινωνικού ιστού του Μπαχρέιν, συμβάλλοντας σε όλους τους τομείς της ζωής».
Συνοψίζοντας τον σκοπό της επίσκεψής του, ο κ. Κόμπος επιβεβαίωσε την προσήλωση της Κύπρου στην ενίσχυση των διμερών δεσμών.
«Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας με το Μπαχρέιν. Προς τον σκοπό αυτό, θα δημιουργήσουμε ακόμη στενότερους δεσμούς μεταξύ των λαών και συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ως Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, προτίθεται να αξιοποιήσει την περίοδο αυτή για την επέκταση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΣΣΚ και να συμβάλει στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Μπαχρέιν», σημείωσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες στο Μπαχρέιν για επίσημη επίσκεψη, που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο νησιωτικών κρατών και συναντήθηκε με τον Βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα και με τον Υπουργό Εξωτερικών Δρ Αμπντουλάτιφ μπιν Ρασίντ Αλ Ζαγιάνι, καταλήγει το πρακτορείο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
