Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Φοινιώ Σάββα 18:23 - 29 Απριλίου 2025

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν γύρω από το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, καθώς η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Προεδρίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής, έχουν καταφέρει να προβούν στην πρώτη ταυτοποίηση οστών που είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες, τα γνωστά ως ψεκασμένα οστά. Πέραν τούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος ταυτοποιήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν γίνει άλλες έξι ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ενώ υπήρξαν και ταυτοποιήσεις επιπρόσθετων οστών. Μάλιστα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, αναμένεται να μεταβεί στην Ελλάδα για να προβεί σε ενημέρωση των οικογενειών.
Το θέμα των ψεκασμένων οστών έχει απασχολήσει αρκετά τόσο τους εκάστοτε κυβερνόντες όσο και τους συγγενείς των αγνοουμένων, που εδώ και πενήντα χρόνια περιμένουν να μάθουν νέα τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που το θέμα είχε τεθεί ως προτεραιότητα από πλευράς της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμών και της Προεδρίας, ενώ προς αυτό το σκοπό έχει αγοραστεί ένα ειδικό μηχάνημα, που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Γενετικής, με το οποίο εξετάζονται τα οστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις με τα ψεκασμένα οστά αγνοουμένων-Αγοράστηκε ειδικό μηχάνημα για εξέτασή τους
Σε δηλώσεις της, μετά την εκδήλωση για την επίσκεψη των παιδιών από το Ριζοκάρπασο και τον Κορμακίτη στο Πλανητάριο, η Άννα Αριστοτέλους ανέφερε ότι «είχαμε επτά ταυτοποιήσεις, εκ των οποίων η μία ήταν από τα οστά που είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες. Είναι ένα χρονίζον πρόβλημα, από το 1979 και έχουμε καταφέρει με το Ινστιτούτο Γενετικής και μέσω ενός ειδικού μηχανήματος να έχουμε την πρώτη ταυτοποίηση οστών που εμποτίστηκαν με χημικές ουσίες».
Η κα. Αριστοτέλους σημείωσε παράλληλα ότι «έχω έρθει σε επαφή με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας και έχουμε διευθετήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, να έχω προσωπικές συναντήσεις στα σπίτια των συγγενών αγνοουμένων μας, που έχουμε ταυτοποιήσει. Θα μεταβούμε στην Ελλάδα για να ενημερώσουμε τις οικογένειες, με σκοπό το καλοκαίρι να προχωρήσουμε στους επαναπατρισμούς».
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα με τα ψεκασμένα οστά παραμένει ανοιχτό εδώ και δεκαετίες. Όπως είχε αναφέρει η κα. Αριστοτέλους ενώπιον της Βουλής, όπου είχε ανακοινωθεί η αγορά ειδικού μηχανήματος για εξέταση των οστών που εμποτίστηκαν με χημικές ουσίες, όταν ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές συγκρούσεις το 1974, η Εθνική Φρουρά προχώρησε στην περισυλλογή πεσόντων από τον Άγιο Δομέτιο μέχρι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και στη συνέχεια προχώρησαν σε ταφή στα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ωστόσο, δεν έγιναν σωστά οι ταφές, με αποτέλεσμα να αναγράφονται λανθασμένα ονόματα στους σταυρούς.
Λίγα χρόνια αργότερα, είχαν γίνει εκταφές στους συγκεκριμένους τάφους και λόγω του λανθασμένου τρόπου ταφής, να δοθούν σε άλλες οικογένειες οστά που δεν άνηκαν στους δικούς τους νεκρούς. Πρόκειται για 45 περιπτώσεις και οι 37 οικογένειες επέστρεψαν τα οστά και ταυτοποιήθηκε αριθμός αγνοουμένων, ανάμεσά τους και ο δικός τους άνθρωπος. Η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως όσα λείψανα από τις εκταφές δεν παραλήφθηκαν από τους συγγενείς, μεταφέρθηκαν στον Τύμβο και εμποτίστηκαν με χημικές ουσίες.
Στο μεταξύ, υπήρχαν και ταυτοποιήσεις επιπρόσθετων οστών πεσόντων. Πάντως, η Άννα Αριστοτέλους σε τοποθετήσεις της, έχει ξεκαθαρίσει πως κύριος στόχος της Κυβέρνησης «είναι η διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου που χάθηκε κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και τις διακοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1964, δηλαδή να εξακριβωθεί η τύχη όλων, ώστε να μην παραμείνουν πρόσωπα που αγνοούνται και να διαπιστωθεί η αλήθεια. Πέραν του 49% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 1,700 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006-«Είναι ο γιος που δεν γύρισε, ο πατέρας που χάθηκε»
