Νέα πυρά ΑΚΕΛ για το υδατικό σε νυν και πρώην Κυβέρνηση-«Οι ευθύνες για την κατάσταση του υδατικού έχουν όνομα»
15:34 - 29 Απριλίου 2025

Νέα πυρά εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ για το υδατικό πρόβλημα, αναφέροντας πως «οι ευθύνες για την κατάσταση του υδατικού σήμερα έχουν όνομα», δείχνοντας τόσο την προηγούμενη, όσο και την τωρινή Κυβέρνηση ως υπαίτιους.
Σε δήλωσή της, η Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, αναφέρει πως «η αλόγιστη χρήση νερού τα προηγούμενα χρόνια, η έλλειψη σχεδιασμού και προστασίας των υδατικών πόρων, έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τα υδατικά αποθέματα, σύμφωνα και με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».
Σημειώνει πως «σήμερα περιμένουμε να μας σώσουν οι αφαλατώσεις, που θα μας δανείσουν τα ΗΑΕ. "Το λύσαμε το υδατικό" είπε ο ΠτΔ, ωσάν και το υδατικό ξεκινά και τελειώνει με τις αφαλατώσεις».
Όπως λέει, «αφαλατώσεις, που ναι μεν αποτελούν μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι η λύση, αφού δεν μπορεί ένα κράτος να εναποθέτει όλες του τις ελπίδες σε μια ενεργοβόρα ακριβή και με πολλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λύση».
Τα λάθη της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και την ολιγωρία της κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, συνεχίζει, «θα την πληρώσει ακόμη μια φορά ο κόσμος , η γεωργία και οι επιχειρήσεις. Πρέπει να παρθούν μέτρα που μακροπρόθεσμα να μας προφυλάσσουν από τις κλιματολογικές αλλαγές που δεν αφήνουν την Κύπρο ανεπηρέαστη».
Το ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει, «προτείνει λύσεις, λύσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή νερού και ταυτόχρονα θα το διαφυλάξουν ως κοινωνικό αγαθό. Πρέπει να επενδύσουμε σε υβριδικά συστήματα αφαλατώσεων που θα λειτουργούν με ΑΠΕ και δεν θα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον διαφυλάσσοντας τις παραλίες και τα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Να επενδύσουμε, σημειώνει «σε τεχνολογίες ανακύκλωσης νερού, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του για αρδευτικούς σκοπούς. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο φράγμα Τερσεφάνου και να εξετάσουμε την δυνατότητα σύνδεσης με τον σταθμό επεξεργασίας της Μιας Μηλιάς έτσι ώστε να επωφεληθούν από το νερό άρδευσης και οι Ε/Κ».
Καταληκτικά αναφέρει, «να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων νερού με προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, την βελτίωση των υποδομών για να μειωθούν οι απώλειες του στο μέγιστο και έλεγχοι στο ατιμολόγητο νερό. Η Υδατική Πολιτική της Κύπρου πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα όλα τα πιο πάνω, και να αποτελέσει εργαλείο για να σχεδιαστούν και να ληφθούν έγκαιρα αυτή τη φόρα όλα τα απαραίτητά μέτρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
