Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των κανονισμών για τη διάθεση και διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι αφορούν κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και γεωργική γη.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, οι κανονισμοί διαμορφώθηκαν με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως είπε, όλοι κατέθεσαν ουσιαστικές εισηγήσεις, κυρίως όσον αφορά το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την παραχώρηση περιουσιών αποκλειστικά σε δικαιούχους εκτοπισθέντες.

«Όπως διαμορφώνεται το κείμενο -παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα εξεταστούν σε επόμενη συνεδρία- κανείς δεν μπορεί να βάλει μέσο γνωστό, φίλο ή κουμπάρο για να διατεθεί τουρκοκυπριακή περιουσία. Για κάθε τι υπάρχει και θετική και αρνητική μοριοδότηση ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να τις χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο κ. Κέττηρος.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις που αφορούν την ανάκτηση περιουσιών από μη δικαιούχους. Για το θέμα, ανέφερε ότι δέχονται πιέσεις, αλλά η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει μόλις λάβει τις τελικές τροπολογίες από τη Νομική Υπηρεσία ώστε να γίνουν όλα νόμιμα, αλλά και τις προτάσεις των κομμάτων, τόνισε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται τρεις έως τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.

Είπε ακόμα ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών έχει ζητήσει επιπλέον χρόνο για διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία, ενώ αναμένεται η κατάθεση προτάσεων και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τουρκοκυπριακές περιουσίες από δικαιούχους, ανέφερε ότι μετά την τελευταία ανάρτηση για τ/κ περιουσίες που έγινε πριν από δύο χρόνια δεν σταμάτησε ο κόσμος να ρωτά πότε θα γίνει νέα δημοσίευση.

Όπως είπε, για κάθε κατοικία μπορεί να υπάρχουν και 100 αιτήσεις. Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα αφού πάντα θα διαμαρτύρεται ο κόσμος και θα διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια