Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των κανονισμών για τη διάθεση και διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι αφορούν κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και γεωργική γη.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, οι κανονισμοί διαμορφώθηκαν με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως είπε, όλοι κατέθεσαν ουσιαστικές εισηγήσεις, κυρίως όσον αφορά το σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την παραχώρηση περιουσιών αποκλειστικά σε δικαιούχους εκτοπισθέντες.

«Όπως διαμορφώνεται το κείμενο -παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα εξεταστούν σε επόμενη συνεδρία- κανείς δεν μπορεί να βάλει μέσο γνωστό, φίλο ή κουμπάρο για να διατεθεί τουρκοκυπριακή περιουσία. Για κάθε τι υπάρχει και θετική και αρνητική μοριοδότηση ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να τις χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο κ. Κέττηρος.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις που αφορούν την ανάκτηση περιουσιών από μη δικαιούχους. Για το θέμα, ανέφερε ότι δέχονται πιέσεις, αλλά η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει μόλις λάβει τις τελικές τροπολογίες από τη Νομική Υπηρεσία ώστε να γίνουν όλα νόμιμα, αλλά και τις προτάσεις των κομμάτων, τόνισε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται τρεις έως τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.

Είπε ακόμα ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών έχει ζητήσει επιπλέον χρόνο για διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία, ενώ αναμένεται η κατάθεση προτάσεων και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τουρκοκυπριακές περιουσίες από δικαιούχους, ανέφερε ότι μετά την τελευταία ανάρτηση για τ/κ περιουσίες που έγινε πριν από δύο χρόνια δεν σταμάτησε ο κόσμος να ρωτά πότε θα γίνει νέα δημοσίευση.

Όπως είπε, για κάθε κατοικία μπορεί να υπάρχουν και 100 αιτήσεις. Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα αφού πάντα θα διαμαρτύρεται ο κόσμος και θα διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Ανακρίνεται η Κασσιανίδου για το φιάσκο με το βιβλίο στη Μπιενάλε-«Ήδη το χρησιμοποίησε ο Ταλάτ»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα σχεδόν πέντε εκατομμύρια του Τζόκερ
Αντιδράσεις ΠΕΟ-ΣΕΚ σε επέκταση εργοδότησης υπαλλήλου πέραν του 65ου έτους στην Αραδίππου
Μη ασφαλή προϊόντα παιδικά παιγνίδια και φουσκωτά εντοπίστηκαν στην αγορά ΕΕ
«Μικρά παιδιά έμαθαν να κρύβουν τα δάκρυά τους στο μαξιλάρι ενός ξένου δωματίου, να γίνονται μεγάλοι πριν την ώρα τους»
Αλαλούμ με το ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα-Καταγγέλλει παρέμβαση στη ΡΑΕΚ ο Χατζηγιάννης
Κίνητρα για να ανακάμψει η Λευκωσία ζητά ο Δήμαρχος-Παγοποίηση απόφασης για Μακαρίου θέλει το ΕΤΕΚ
Εκπαιδεύονται λειτουργοί για καταρτισμό έμφυλου προϋπολογισμού
Επιδιώκει να εμπνεύσει στα παιδιά θέληση για επιστροφή στην κατεχόμενη γη το ΥΠΑΝ
Δημοσίευση για διαθέσιμες τουρκοκυπριακές περιουσίες ανά τρίμηνο-Μόνη εκκρεμότητα τα ενοίκια