Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ για την τραγωδία στην Πάφο-Δεν φαίνεται να εξαναγκάστηκε να εισέπνευσε γκαζάκι ο 17χρονος
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 29 Απριλίου 2025

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Αρχές αναφορικά με την υπόθεση θανάτου του 17χρονου στην Πάφο. Η νεκροτομή αναμένεται να ρίξει φως στην αιτία θανάτου, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες από την Αστυνομία, ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία. Παράλληλα, το περιστατικό με το ανήλικο παιδί στην Πάφο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για τη νεανική παραβατικότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά, αναδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη για άμεσες ενέργειες, πρωτίστως για την ασφάλεια των παιδιών.
Αναφορικά με το τραγικό περιστατικό στην Πάφο, η Αστυνομία, έπειτα από τις καταθέσεις των παιδιών, έχει σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το πώς εκτυλίχθηκε το συμβάν. Οι τέσσερις ανήλικοι που βρίσκονταν με τον 17χρονο στο προαύλιο του σχολείου συνελήφθησαν και αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, καθώς και της συνομωσίας προς αποτροπή εξετάσεων της Αστυνομίας.
Αστυνομική πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι το πρώτο μέλημα των Αρχών είναι να διαπιστώσουν κάτω από ποιες συνθήκες ο 17χρονος εισέπνευσε το αέριο. Αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προκύπτει ότι ο ανήλικος εξαναγκάστηκε να εισπνεύσει το αέριο, οι έρευνες συνεχίζονται. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ανήλικοι σε κατάθεσή τους ανέφεραν ότι μόνο ο 17χρονος προχώρησε στην εισπνοή του αερίου, ενώ από τις έρευνες προκύπτει ότι τα φιαλίδια είχαν αγοραστεί λίγη ώρα νωρίτερα.
Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία, αυτή προέκυψε καθώς οι νεαροί δεν ανέφεραν στους αστυνομικούς που μετέβησαν στο σημείο την ύπαρξη των δοχείων με το αέριο, τα οποία εντοπίστηκαν αργότερα μετά από έρευνες της Αστυνομίας. Οι ανήλικοι έδωσαν κάποιους ισχυρισμούς για την ύπαρξη των δοχείων και τη χρήση τους, οι οποίοι διερευνώνται.
Πέραν από τις καταθέσεις που λήφθηκαν από τα τέσσερα πρόσωπα, οι Αρχές προχωρούν και με τη λήψη επιπρόσθετων μαρτυριών από το περιβάλλον τόσο του θανόντος όσο και των άλλων παιδιών που βρίσκονταν μαζί του στο σχολείο.
Η τραγωδία με τον 17χρονο μαθητή, πέρα από τη θλίψη που προκάλεσε στην κοινωνία της Πάφου και σε ολόκληρη την Κύπρο, δημιούργησε και έντονο προβληματισμό. Μάλιστα, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το θάνατο του 22χρονου στη Λευκωσία, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο στήσιμο της λαμπρατζιάς.
Αν και τα δύο τραγικά περιστατικά δεν συνδέονται άμεσα ως προς τη φύση τους, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της νεανικής παραβατικότητας και της ευκολίας με την οποία νέα παιδιά παραβιάζουν τους νόμους και πολλές φορές την ίδια τη λογική, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να επικεντρωθούν όχι μόνο στις διαβουλεύσεις για τη μείωση της παραβατικότητας, αλλά και στην προστασία των παιδιών, δημιουργώντας ένα σύστημα που θα αποτρέπει τα παιδιά από επικίνδυνες πράξεις.
Η προστασία των παιδιών, πέρα από την οικογένεια, περιλαμβάνει και το σχολείο ως χώρο εκπαίδευσης και παρατήρησης, καθώς και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, πολλές φορές η παρέμβαση των υπηρεσιών γίνεται μετά από τραγωδία, ενώ υπάρχουν σημάδια που συχνά είτε αγνοούνται είτε δεν γίνονται αντιληπτά εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπούν ενέργειες που μπορεί να στοιχήσουν ακόμα και τη ζωή νέων ανθρώπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
