Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
21:58 - 28 Απριλίου 2025

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε για μία ακόμη φορά να ανακατέψει την τράπουλα και να ανακοινώσει εκεχειρία από της 8 μέχρι τις 11 Μαΐου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Πρόκειται αναμφίβολα για μία κίνηση που δεν έγινε χωρίς να υπάρχει κάποια στρατηγική πίσω από αυτή, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανακοινώνει πρωτοβουλίες αν δεν έχει κάτι να κερδίσει.
Επίσημα η παύση των εχθροπραξιών έχει να κάνει με τους λαμπρούς εορτασμούς της 80ής επετείου από τη νίκη της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ο Ρώσος πρόεδρος να προσπαθεί να κρατήσει το πάνω χέρι την ώρα που ο Τραμπ φαίνεται να χάνει την υπομονή του από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μετά και από την επαναπροσέγγιση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.
Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει μια μόνιμη εκεχειρία στην Ουκρανία αντί για προσωρινές παύσεις στις μάχες, την ώρα που το Κίεβο ζητά κατάπαυση του πυρός άμεσα.
«Καταλαβαίνω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε μια προσωρινή εκεχειρία», είπε χαρακτηριστικά η Λέβιτ. «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει πρώτα να δει μια μόνιμη εκεχειρία για να σταματήσει ο φόνος και η αιματοχυσία», πρόσθεσε.
Με ανάρτησή του στο X o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σύμπιχα τόνισε ότι αν πραγματικά η Ρωσία θέλει ειρήνη τότε η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να ισχύσει άμεσα.
Τα πιθανά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Πούτιν
Να καθησυχάσει τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ σαφώς γίνονται ανυπόμονες με τη Ρωσία που φαινομενικά καθυστερεί σε μια μόνιμη εκεχειρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι έχει «απογοητευτεί» από τη Μόσχα. Η δυσφορία Τραμπ έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας έχουν αναθερμανθεί μετά το τετ α τετ του Αμερικανού προέδρου με τον Ζελένσκι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με αναλυτές ο Τραμπ γίνεται πιο σκληρός με τον Ρώσο ηγέτη μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι. «Η αλλαγή ατμόσφαιρας μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην κρύβει τον εκνευρισμό με τους Ρώσους. Και νομίζω ότι οι Ρώσοι αισθάνονται ότι πρέπει να πουν κάτι», σημειώνουν.
Ωστόσο η Ουάσινγκτον είναι σαφώς ανυπόμονη για μια πλήρη εκεχειρία και ότι αυτή η παύση «δεν θα έρθει αρκετά γρήγορα» για τις ΗΠΑ.
Προστασία της Μόσχας
Ο Πούτιν θέλει να προστατεύσει τη Μόσχα από τα ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία. Η Μόσχα φιλοξενεί περίπου 20 ξένους ηγέτες στις 9 Μαΐου για την εκδήλωση, η οποία φέτος θα σηματοδοτήσει 80 χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ εκείνων που κατευθύνονται στη ρωσική πρωτεύουσα για την εκδήλωση είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ευκαιρία μετακίνησης στρατευμάτων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια παύση στις μάχες θα έφερνε την απαραίτητη ανάπαυλα για τα ουκρανικά στρατεύματα που μάχονται στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι η τέλεια ευκαιρία για τη Μόσχα να αναζωογονήσει τη δική της πολεμική μηχανή χρησιμοποιώντας την παύση των εχθροπραξιών για να μετακινήσει τα στρατεύματά της στο πεδίο της μάχης χωρίς περισπασμούς.
«Αυτό της δίνει τρεις ημέρες για να ανασυνταχθεί και να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο πριν αρχίσει να επιτίθεται ξανά», σημειώνει αναλυτής.
Αμετακίνητη στις θέσεις της η Ρωσία
Και ίσως αυτό το σενάριο να έχει και την μεγαλύτερη βάση. Η Ρωσία έχει απορρίψει εδώ και καιρό μια πλήρη εκεχειρία, εκτός εάν η Ουκρανία αποδεχτεί μια λίστα με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης και της παραχώρησης τεράστιων εκτάσεων εδάφους.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo ότι η «διεθνής αναγνώριση» της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, καθώς και του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, περιοχών που το Κρεμλίνο κατέλαβε εν μέρει μετά την πλήρη εισβολή του το 2022, θα ήταν «επιτακτική ανάγκη» σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Τα σχόλια του Λαβρόφ ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία» και επιτέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή αρνήθηκε ποτέ να αναγνωρίσει την προσαρτημένη χερσόνησο ως ρωσική.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν πρόσφατα ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο Κίεβο, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την αμερικανική αναγνώριση της κατεχόμενης περιοχής.
Η Ουκρανία έχει απορρίψει σθεναρά οποιαδήποτε διαπραγματευμένη λύση που περιλαμβάνει την παράδοση γης στη Μόσχα, θεωρώντας την ως συνθηκολόγηση με έναν επιτιθέμενο, αν και οι ελπίδες ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ανακαταλάβει τη χερσόνησο στρατιωτικά έχουν μειωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσει ποτέ την Κριμαία ως ρωσική. «Η Κριμαία είναι Ουκρανία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.
Πηγή: cnn.gr
