Κόβει την κουβέντα για άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Φανταστικοί ισχυρισμοί»
16:26 - 28 Απριλίου 2025

«Φανταστικούς ισχυρισμούς» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, τις αναφορές περί ενδεχόμενου ανοίγματος τουρκικού λιμανιού σε υπό κυπριακή σημαία πλοία, με αντάλλαγμα χαλαρώσεις στις ευρωπαϊκές θεωρήσεις που αφορούν Τούρκους πολίτες.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «οι ισχυρισμοί του ελληνοκυπριακού Τύπου ότι τα λιμάνια της χώρας μας θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της βίζας της ΕΕ για τους επιχειρηματίες μας είναι φανταστικοί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελληνικά ΜΜΕ: Ανοίγει 38 χρόνια μετά τουρκικό λιμάνι για περίπου 1100 κυπριακά πλοία
Υπενθυμίζεται ότι, η αρχική πηγή της πληροφορίας, ήταν η εφημερίδα «Τα Νέα» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Σαββάτου, η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση προς την Λευκωσία ελπίζοντας στην άρση των κυπριακών και των ευρωπαϊκών ενστάσεων ως προς τον ενταξιακό της διάλογο. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρονταν σε άνοιγμα ενός τουρκικού λιμανιού για τα περίπου 1100 πλοία υπό κυπριακή σημαία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Λευκωσία θα μπορούσε να συναινέσει σε παραχωρήσεις σε ένα από τα φλέγοντα για την Τουρκία ζητήματα, αυτό των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο ωστόσο θα αφορά μόνο τους επιχειρηματίες.
Η πηγή ανέφερε στα «Νέα» πως αν και ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν έχει λάβει ακόμα κάποια πληροφορία από την Άγκυρα για το ζήτημα, μέσω των Βρυξελλών ή της Αθήνας, ή άλλως πως, τόνισε στην εφημερίδα, ότι η ιδέα αυτή αποτελεί πρόταση του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη την οποία έθεσε στην τουρκική ηγεσία.
Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε το άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία. Εξήγησε ότι η πρόταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Περαιτέρω, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως η άρση των περιορισμών σε κυπριακά πλοία, αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας. Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για πλήρη επικαιροποίηση του ευρωτουρκικού πλαισίου, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας και η εναρμόνιση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσε την πρόταση για άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία η Κυβέρνηση
