Αισιόδοξος ο Τραμπ-«Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία», λίγες ώρες αφότου ο απεσταλμένος του Στιβ Γουίτκοφ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο Τραμπ είπε ότι ήταν μια «καλή μέρα» διαπραγματεύσεων, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συνομιλίες - στις οποίες η Ουκρανία δεν ήταν παρούσα - ως «εποικοδομητικές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος - ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους καθώς έφτανε στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου - δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη Ρωσία να διατηρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Μόλις προσγειώθηκα στη Ρώμη. Μια καλή μέρα σε συνομιλίες και συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να έχουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να την ολοκληρώσουν. Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί. Σταματήστε την αιματοχυσία, ΤΩΡΑ. Θα είμαστε όπου χρειαστεί για να συμβάλλουμε στο ΤΕΛΟΣ αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου!».

Το καλό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ φάνηκε από την στιχομυθία που είχαν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω», είπε ο Στιβ Γουίτκοφ καθώς έσφιγγε το χέρι του Ρώσου προέδρου. Από το πλατύ του χαμόγελο μπορούσες να καταλάβεις ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ χάρηκε πράγματι που είδε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή ήταν η τέταρτη συνάντησή τους σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Στα 27 δευτερόλεπτα βίντεο που δημοσίευσε το Κρεμλίνο από τη συνάντηση αυτό που τράβηξε την προσοχή δεν ήταν τόσο η γλώσσα του σώματος ή οι χαιρετισμοί - ήταν το τραπέζι. Από τη μία πλευρά καθόταν η συνδυασμένη δύναμη της ρωσικής αντιπροσωπείας: ο πρόεδρος Πούτιν, πλαισιωμένος από τον βετεράνο σύμβουλό του στην εξωτερική πολιτική Γιούρι Ουσάκοφ, τον απεσταλμένο του για τις ξένες επενδύσεις Κίριλ Ντμιτρίεφ, καθώς και έναν διερμηνέα. Από την άλλη πλευρά, σαφώς λιγότεροι: ο Γουίτκοφ και ένας μεταφραστής.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά την Παρασκευή (25/4) ότι «απαιτείται πραγματική πίεση στη Ρωσία» για να αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε στο BBC ότι τα εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσαν να συζητηθούν εάν συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία αναμένεται να παραιτηθεί από μεγάλα τμήματα γης που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία βάσει μιας ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ.Ο Ζελένσκι απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η Ρωσία ξεκίνησε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η Μόσχα ελέγχει επί του παρόντος σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους.

Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Ξέσπασε η Ανδριάνα Νικολάου για την απόφαση της Εισαγγελίας-«Το βαρέλι της διαφθοράς και της μπόχας δεν έχει πάτο»
Ο Ζελένσκι μετανιώνει για την επεισοδιακή συνάντηση με τον Τραμπ-«Ήθελα απτές αποφάσεις»
Όλα κυλούν ομαλά στις Παγκύπριες, ανακοινώνονται τις 22 Ιουλίου τα αποτελέσματα για ΑΕΙ
Μεγάλο πρόβλημα η απώλειες νερού-Οι λόγοι που παίρνει παράταση η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ
Θετικό ξεκίνημα για e-kalathi με περιθώρια βελτίωσης
Ανάλυση της πολεμικής μηχανής Ισραήλ και Ιράν-Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή
Επιτήδειοι παριστάνουν λειτουργούς κυβερνητικών υπηρεσιών και κλέβουν χρήματα από πολίτες
«Υποφέρουν και κλαίνε οι γεωργοί»-Πώς απαντά το Υπ. Γεωργίας για την καθυστέρηση λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης
Δίνει στοιχεία στην Αστυνομία για 33 νέες υποθέσεις για σφετερισμό Ε/κ περιουσίων το Κίνημα Οικολόγων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους με τους 242 επιβάτες σε κατοικημένη περιοχή στην Ινδία-Σκηνές χάους