Ελπίδα ΠτΔ ότι το Μαυροβούνιο θα ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ στην Κυπριακή Προεδρία

Την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ θα κλείσουν όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια του Μαυροβουνίου με την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για να καταστεί το Μαυροβούνιο το 28ο κράτος μέλος της Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκο Μιλάτοβιτς, στην Ποντγκόριτσα, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Ποντγκόριτσα από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας και είχε συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς είπε ότι «είναι μεγάλη χαρά που σας έχουμε εδώ, ως φίλο του Μαυροβουνίου, ως θιασώτη της ευρωπαϊκής προοπτικής του Μαυροβουνίου. Θέλω να τονίσω πόσο εκτιμούμε τη θέση της Κύπρου για το μέλλον του Μαυροβουνίου εντός της ΕΕ».

«Θεωρώ ότι η επίσκεψη σας εδώ αποτελεί συνέχεια της δικής μου επίσκεψης στη Λευκωσία και πιστεύω ότι αποτελεί, επίσης, μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και να δούμε πώς μπορεί η Κύπρος να στηρίξει περαιτέρω την προοπτική ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης τον επόμενο χρόνο», ανέφερε.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαι ευτυχής που σας συναντώ μετά και την επιτυχή επίσκεψη σας τον Ιούνιο του 2024 στην Κύπρο. Επισκέπτομαι το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026. Και η επίσκεψη μου εδώ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα του Μαυροβουνίου».

Είπε ακόμη ότι το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, άνοιξε και έκλεισε κατά τη διάρκεια της πρώτης Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και πρόσθεσε «πραγματικά ελπίζω, και για αυτό είμαι σήμερα εδώ, ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης Προεδρίας μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, θα κλείσουμε όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για να καταστεί το Μαυροβούνιο το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «θα ανταλλάξουμε, επίσης, απόψεις για τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις και να βρούμε τρόπους και τομείς, όπου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, όπως στο εμπόριο, στην οικονομία και στον τουρισμό».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Δειτε Επισης

Φρίκη στη Φλόριντα... Υιοθέτησαν παιδιά και τα έκλεισαν σε κλουβιά-Τα τιμωρούσαν με ψεκασμούς ξυδιού
Έντεκα κιλά ναρκωτικών σε μπουρνούζι, καπελάκια basseball και σακάκι εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα-Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία, μετρούν τις πληγές τους Αττική και Εύβοια
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης-«Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να γίνει κανονικότητα»
Έκκληση Επαρχιακής Διοίκησης να ενημερώσουν όσοι δεν το έπραξαν για να αποζημιωθούν-«Πραγματική τραγωδία»
Τσακίζει κόκκαλα πατέρας δύο ανήλικων που έχασε το σπίτι του στη φονική πυρκαγιά-«Δεν επιάμεντε ούτε ρούχο»
Κατέληξε 63χρονος επτά μήνες μετά από τροχαίο-Είχε παρασυρθεί από φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος
«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας-Τέσσερις στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση 61χρονος
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»