Πώς θα κάτσουν οι 60 ηγέτες και βασιλιάδες στην κηδεία του Πάπα-Γιατί φοβούνται ότι θα θυμώσει ο Τραμπ
15:39 - 25 Απριλίου 2025

Η μεγαλύτερη παγκόσμια σύναξη ηγετών θα είναι η αυριανή κηδεία του Πάπα, με το sitting να αποτελεί τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά του Βατικανού αυτή τη στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της βρετανικής Daily Mail που αποτυπώνει το κλίμα: «Θα εκλάβει ο Τραμπ τη θέση του στην κηδεία του Πάπα ως σνομπάρισμα; Δράμα πρωτοκόλλου τρία χρόνια αφότου ο Μπάιντεν δέχθηκε πειράγματα επειδή καθόταν πίσω πίσω στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ».
H δε ιταλική La Repubblica γράφει «Το ρίσκο των θέσεων στην εκκλησία. Και η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου μετατρέπεται σε σύνοδο κορυφής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος οι διπλωματικές ισορροπίες στην κηδεία του Πάπα-Η λίστα των επισήμων και το παράδειγμα του 2005
Πώς ο Τραμπ είναι πιθανό να βρεθεί στην τρίτη σειρά θέσεων
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πρώτος πρώτος επιβεβαίωσε την παρουσία του στην κηδεία του Πάπα και ο οποίος συνηθίζει να είναι το επίκεντρο στις συνάξεις ηγετών, αναμένεται αύριο να κάτσει στην τρίτη σειρά των καθισμάτων. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο.
Και μάλιστα, όχι πλάι στον Μακρόν ή την Μελόνι αλλά σε κάποιους ηγέτες από την Αφρική.
Σκάκι το ποιος θα κάτσε δίπλα σε ποιον
Προς το παρόν το Βατικανό δεν έχει δημοσιεύσει το πλάνο των θέσεων και εικάζεται ότι στο παρασκήνιο γίνεται... μάχη για τις θέσεις και το sitting, κοινώς το πού θα κάτσει ποιος.
Οι ηγέτες, τουλάχιστον βάσει της τελευταίας κηδείας Πάπα το 2005, αναμένεται να καθίσουν από τη μία πλευρά του φέρετρου, ενώ οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας από την άλλη.
Το πρωτόκολλο προβλέπει τα εξής: Στην πλευρά των αρχηγών κρατών θα κάθονται αρχικά οι ηγέτες Ιταλίας και Αργεντινής (χώρα καταγωγής του Πάπα), ακολούθως οι βασιλικές αντιπροσωπείες των καθολικών κρατών, μετά οι βασιλιάδες μη καθολικών κρατών και μετά οι αρχηγοί κρατών με αλφαβητική σειρά των χωρών αλλά με βάση το... γαλλικό αλφάβητο! Και αυτό έχει τη σημασία του γιατί στα γαλλικά τα ονόματα των χωρών διαφέρουν αρκετά. Με άλλα λόγια στην πρώτη σειρά Μελόνι-Μιλέι, βασιλιάδες, στη δεύτερη επίσης βασιλιάδες και από την τρίτη σειρά και πίσω αρχηγοί κρατών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι χώρες που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό του κράτους θα καθίσουν πρώτα, έπονται αυτές που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό κυβέρνησης και ακολουθούν αυτές που θα δώσει το «παρών» ένας υπουργός ή ένας πρέσβης.
Αυτομάτως αυτό τοποθετεί τον Τραμπ πιο πίσω στις θέσεις και σίγουρα όχι πλάι στην οικοδέσποινα Μελόνι, ούτε καν πλάι σε ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ όπως η Γαλλία.
Το πιθανότερο είναι ότι θα κάθεται πλάι στον ηγέτη κάποιου αφρικανικού κράτους. Και αυτό έχει την εξήγησή του όπως προαναφέρθηκε στη χρήση του γαλλικού αλφάβητου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο γράμμα «Ε» (États-Unis) και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε επομένως να καθίσει ανάμεσα σε δύο αφρικανικά κράτη: το Εσουατίνι (Eswatini) και την Αιθιοπία (Ethiopie). «Αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε αν θα συμβεί», γράφει η ιταλική Repubblica.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 90.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον πάπα
Η διπλωματία του sitting σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον κόσμο
Και κάπως έτσι η διπλωματία του Βατικανού έχει αυτή τη φορά το δύσκολο έργο να τοποθετήσει 170 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο και 10 βασιλικές οικογένειες στη δεξιά πλευρά του φέρετρου του Πάπα Φραγκίσκου.
«Με τη διαφορά, σε σύγκριση με προηγούμενες κηδείες προκαθήμενων της καθολικής εκκλησίας, ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχει ο Ντόναλντ Τραμπ που ανατρέπει τις παγκόσμιες ισορροπίες και πολλοί πρώην φίλοι που τώρα είναι εχθροί και θα μπορούσαν να βρεθούν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον», γράφει χαρακτηριστικά η La Repubblica.
Η πρώτη σειρά
Οι εκπρόσωποι Ιταλίας και Αργεντινής
Η Τζόρτζια Μελόνι άλλωστε, μαζί με την ηγεσία της Αργεντινής (χώρα καταγωγής του Πάπα Φραγκίσκου) δεν θα κάτσουν μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών αλλά στην πρώτη σειρά μαζί με τους βασιλιάδες.
Επομένως, αριστερά από το φέρετρο του Φραγκίσκου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, θα κάθονται ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μαζί με την κόρη του Λάουρα και την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι , ενώπιον των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής, Ιγκνάτσιο ντε Ρούσα και Λορέντσο Φοντάνα, επειδή η τελετή γίνεται σε ξένη χώρα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να καθίσουν ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τζιοβάνι Αμορόζο και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Ένα προβάδισμα που διατηρούνταν πάντα για τις ιταλικές αρχές αφού ο Ποντίφικας είναι επίσης Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρώμης, Επίσκοπος της Πρωτεύουσας και εκπρόσωπος του Καθολικισμού.
Δίπλα τους, το πρωτόκολλο θέλει να κάθεται ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Μαζί του και η αδελφή του Καρίνα, γενική γραμματέας της προεδρίας της Αργεντινής.
Ο καθολικοί βασιλιάδες
Θα ακολουθήσουν οι βασιλιάδες καθολικών χωρών, όπως ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με την βασίλισσα Λετίθια, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με την πριγκίπισσα Σαρλίν, ο Μεγάλος Μάγιστρος της Μάλτας Τζον Τ. Ντάνλαπ και ακολούθως οι βασιλιάδες μη καθολικών χωρών ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χαακόν με τη σύζυγό του Μέτε-Μαρίτ.
Ίσως ιδιαίτερη μεταχείριση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere dela Serra, θα έχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουvτέρες , οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντόνιο Κόστα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα και οι διοικητές του Σαν Μαρίνο, Ντενίζ Μπρονζέτι και Ιταλο Ρίγκι.
Σε ότι αφορά στους προέδρους κρατών πρώτοι πρώτοι αναμένονται ο Αυστριακός Πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Σταϊνμάγιερ (κατά το γαλλικό αλφάβητο τα ονόματα των χωρών Autriche και Allemagne αντίστοιχα). Ακολούθως οι εκπρόσωπος της Αλβανίας και ούτω καθεξής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενήντα αρχηγοί κρατών παρόντες στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Θα ακολουθήσουν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάτσιο Λούλα, μαζί με τη γενική κυβερνήτη του Καναδά Μαίρη Σάιμον και τους αρχηγούς κρατών του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Κύπρου (Νίκο Χριστοδουλίδη).
Το γαλλικό σύστημα θα εξασφαλίσει σχετική εγγύτητα μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν (France και États-Unis).
Ο Ζελένσκι δεν θα είναι δίπλα σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά μάλλον δίπλα στον πρόεδρο της Ελβετίας και του Ανατολικού Τιμόρ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες την παρουσία του στη Ρώμη λόγω της στενής του σχέσης με τον Πάπα Φραγκίσκο, θα μπορούσε επίσης να βρεθεί να κάθεται δίπλα στον Τραμπ, σύμφωνα με την Corriere.
Η La Repubblica δίνει μια διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι λόγω της τεράστιας προσέλευσης, θα δημιουργηθεί ένας νέος αποκλειστικός χώρος πίσω από τα σκαλιά της βασιλικής. Εκεί θα μπορούσαν να κάτσουν επίσημοι καλεσμένοι εκτός κυβερνήσεων αλλά και πάλι υψηλόβαθμοι, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν.
Ο... πίνακας τη βασιλικής του Αγίου Πέτρου
«Αυτό λοιπόν είναι το σενάριο, το θέαμα που θα αντικρίσει ο κόσμος αύριο στις 10 το πρωί, όταν το φέρετρο του Φραγκίσκου θα αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι προς τον τάφο στην εκκλησία της Santa Maria Maggiore.
Με έναν πολύ συγκεκριμένο χρωματισμό: Στα δεξιά το μαύρο των πένθιμων ενδυμάτων και των δαντελωτών πέπλων, στα αριστερά το κόκκινο του καρδιναλιακού χιτώνα, μπροστά ο τεράστιος, πολύχρωμος, ταραγμένος λαός του Πάπα Φραγκίσκου», γράφει η La Republica.
Πηγή: iefimerida.gr
