Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
14:53 - 25 Απριλίου 2025

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έχει «δικαίωμα ή εξουσία» να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ή να μιλά για το μέλλον τους, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση με την οποία θέλησε να απαντήσει στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε πρόσφατα δημοσίως στο ζήτημα της μαντίλας στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι θα επισκεφθεί σύντομα το ψευδοκράτος και θα στείλει «τα απαραίτητα μηνύματα», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτημα ημερών ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης-Απαντά στον Ερντογάν η Κυβέρνηση
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως «προκλητικές», λέγοντας ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1963 και στην τουρκική εισβολή του 1974, την οποία χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» που, κατά τον ισχυρισμό του, έφερε ειρήνη σε όλο το νησί και διασφάλισε την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων υπό τη «δική τους κρατική στέγη». Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επιδιώκει να εντείνει την «άδικη, παράνομη και απάνθρωπη απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.
Επιπλέον, ο κ. Τατάρ επέκρινε τη στάση της ΕΕ, αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν του 2004, όπου, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά που ψήφισε «όχι» επιβραβεύτηκε με πλήρη ένταξη στην ΕΕ, αποδεικνύοντας, κατά τον ισχυρισμό του, τη μεροληψία της Ένωσης.
Καταλήγοντας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «η τύχη του τουρκοκυπριακού λαού δεν είναι ζήτημα που επαφίεται στο κέφι της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να υπαγορεύει στον Λαό μας τι να σκέφτεται, πώς να ζει και με ποιους να συνάπτει σχέσεις, ούτε και θα τα αποκτήσει ποτέ» κατά την έκφρασή του. Επανέλαβε την προσήλωση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη λύση των δύο κρατών, βασισμένη στην «κυριαρχική ισότητα» και το «ίσο διεθνές καθεστώς». Ακόμη είπε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την «κυριαρχία και το κράτος» των Τουρκοκυπρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μυστήριο με τον διορισμό Ολγκίν, τα μηνύματα υποτέλειας Ερντογάν στους Τ/κ και οι νέες προκλήσεις
Σημειώνεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι που εμείς κατ΄επανάληψη έχουμε δηλώσεις, ως πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ότι δεν επιθυμούμε ούτε μπορεί να είναι αποδεκτό, ένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος να τελεί υπό την ηγεμονία του οποιουδήποτε. Και είναι ακριβώς αυτές οι δηλώσεις που αποδίδονται στον κ. Ερντογάν που αποδεικνύει αυτό που εμείς στέλνουμε ως μήνυμα καθημερινώς προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, ότι η ανεξαρτησία, η ευημερία της Κύπρου και η ευημερία και η ανεξαρτησία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί αν είναι πολύ πιο αισιόδοξο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.
Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ βρισκόμαστε βεβαίως σε επαφή με τούς Ευρωπαίους εταίρους μας και μέσω της διπλωματικής οδού έχουμε ενημερώσει για αυτές τις τελευταίες εξελίξεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ
