Όαση στο υδατικό οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης-«Καλοδεχούμενες, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση»

Αφού δεν ήρθε το δώρο εξ ουρανού, ήρθε το δώρο από το Ριάντ, με τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης να αναμένονται στην Κύπρο, για να καλύψουν το κενό που προέκυψε μετά τη φωτιά στη Μονάδα Αφαλάτωσης στην Πάφο. Με θετικό μάτι βλέπουν την έλευση των μονάδων οι αγροτικές οργανώσεις και θέτουν επί τάπητος το αίτημα να τους δοθούν περισσότερες ποσότητες νερού.

Επί της ουσίας, η συμφωνία της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη με το Ριάντ έρχεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αποκοπές νερού, κάτι που πριν από μερικές ημέρες φαινόταν ως ένα αναπόφευκτο σενάριο. Παράλληλα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι μονάδες αυτές θα τοποθετηθούν σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ οι μονάδες αφαλάτωσης που δώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Κύπρο θα λειτουργήσουν ως μέσο για τη μετάβαση και την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου της Κυβέρνησης για ολιστική αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο θα φθάσουν οκτώ με δώδεκα μονάδες αφαλάτωσης. Η λειτουργία τους απαιτεί ηλεκτρισμό, με πρόνοια να μπορούν να λειτουργούν και με ηλεκτρογεννήτριες, καθώς η αφαλάτωση μέσω κινητής μονάδας είναι ενεργοβόρα δραστηριότητα.

Ο στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να έρθουν και να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες το συντομότερο δυνατό, με στόχο να λειτουργήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Σαφώς, η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα ΗΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για το υδατικό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αγροτικές οργανώσεις, είναι μεν καλοδεχούμενη αλλά δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Γιαπάνης «χαιρετίζουμε την απόφαση για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης, μακάρι να έρθουν και να μπουν σε λειτουργία. Ωστόσο, οι κινητές μονάδες έχουν πρώτιστα να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου, για να μην διψάσει ο κόσμος – αλλά δεν είναι μόνιμη λύση».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν επιπρόσθετες ποσότητες νερού, ειδικά για την κτηνοτροφία και τις μόνιμες καλλιέργειες. «Να αυξήσουν λίγο τις ποσότητες νερού, με προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα θερμοκήπια».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαπάνης επανέλαβε την πρόταση για σπορά των νεφών, σημειώνοντας, ;ότι «έχει γίνει ένα ορθό βήμα με τις κινητές μονάδες, ωστόσο αυτό δεν λύνει το θέμα της άρδευσης». Τόνισε επίσηςπως «αν έχουμε και του χρόνου ανομβρία, τότε ίσως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και στο θέμα της ύδρευσης. Επομένως, εμείς ζητούμε να δοθούν ποσότητες νερού και να δούμε καινοτόμες μεθόδους, όπως είναι η σπορά των νεφών».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από την GAP Vassilopoulos Group, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη, η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να βοηθήσει μέχρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το μακροπρόθεσμο πλάνο. «Αυτή τη στιγμή γίνεται σπορά νεφών σε 38 χώρες, με απτά αποτελέσματα. Στην Κύπρο θα μπορούσε να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν σύννεφα».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, «στα πλάνα της Κυβέρνησης δεν υπάρχει σχεδιασμός για μονάδα αφαλάτωσης στην επαρχία Αμμοχώστου, κάτι που ζητήσαμε πολλές φορές». Ο λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Γιαπάνης, είναι η έλλειψη διαθέσιμης γης. «Πρόκειται για περίπτωση έκτακτης ανάγκης – επηρεάζεται η διατροφική αλυσίδα, θα έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών, όλα θα είναι εισαγόμενα και οι τιμές θα εκτοξευθούν».

Οι προσπάθειες από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών συνεχίζονται, ώστε να προχωρούν τόσο τα έργα για την εγκατάσταση των κινητών μονάδων, όσο και τα γενικότερα έργα υποδομής που, σε βάθος χρόνου, θα αμβλύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσεχώς οι μονάδες αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ-«Θα καλύψουν το κενό των 15 χιλ. κυβικών μέτρων ημερησίως»

Δειτε Επισης

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Όαση στο υδατικό οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης-«Καλοδεχούμενες, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση»
«Η νομοθεσία του 2020 για την ενδοσχολική βία ακόμη δεν εφαρμόστηκε»-Καρφιά στην πρόταση Χαρτσιώτη για μειωμένες διαγωγές
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 3,6 εκατομμύρια Τζόκερ
Συνολικά 86 επικίνδυνα προϊόντα στο ευρωπαϊκό σύστημα RAPEX την περασμένη βδομάδα
Επιμένει ο Καρούσος-«Πάνω σε λανθασμένες παραδοχές η απόφαση Υπ. Υγείας για φαρμακεία»
Ψηλότερα ποσοστά ψηφιακών δεξιοτήτων νεαρών κοριτσιών σε Κύπρο και ΕΕ το 2023
Όλα έτοιμα για τις Ενιαίες Τελικές Εξετάσεις στις Τεχνικές Σχολές
ΟΛΤΕΚ: Βελτιωμένο το νέο προσχέδιο για Σύστημα Αξιολόγησης αλλά παραμένουν διαφωνίες
Το πρώτο φεστιβάλ καφέ στην Κύπρο-Δίνει βήμα στους Κύπριους παραγωγούς