Μαίνεται ο πόλεμος για την μαντίλα στα κατεχόμενα-Στο επίκεντρο ο ιμάμης Ιμπραχίμ Νταμάρ
19:19 - 24 Απριλίου 2025

Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα προκαλεί η τοποθέτηση για πρακτική άσκηση στο «θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν» του ιμάμη Ιμπραχίμ Νταμάρ από τις Χαμίτ Μάνδρες. Ο ιμάμης είχε πρόσφατα προκαλέσει σάλο με τη δήλωσή του ότι «όσοι αντιτίθενται στη μαντίλα είναι άπιστοι, δεν θα κάνω τις κηδείες τους», γεγονός που οδήγησε τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ, να δώσει οδηγίες για να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Bugün Kıbrıs», η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο «Το τζαμί δεν ήταν αρκετό, διείσδυσαν και στο σχολείο», γράφει ότι ο κ. Νταμάρ, ο οποίος είναι φοιτητής της «θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής», στάλθηκε για μηνιαία πρακτική άσκηση διδασκαλίας στο Κολέγιο στο πλαίσιο των σπουδών του. Το δημοσίευμα σημειώνει πως παρά τις οδηγίες για διαθεσιμότητα, δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη απόφαση παύσης του. Επιπλέον, ανησυχία προκάλεσαν ισχυρισμοί ότι άλλοι ασκούμενοι που συνόδευαν τον Νταμάρ χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «θα αλλάξουμε αυτό το σύστημα».
Η πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), Σελμά Εϊλέμ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι, κατόπιν αντιδράσεων, η πρακτική άσκηση του Νταμάρ ακυρώθηκε, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πού θα σταλεί. Η κα Εϊλέμ εξέφρασε την ανησυχία ότι το άτομο αυτό μπορεί να αποκτήσει δικαίωμα διορισμού ως εκπαιδευτικός στο μέλλον, λέγοντας ότι «κάποιος που έρχεται στην ημερήσια διάταξη με ρητορική μίσους δεν πρέπει να μπαίνει στην τάξη. Πρόκειται για μια σοβαρή απειλή».
Την ίδια στιγμή, σε κοινή μαζική κινητοποίηση καλεί τις «πατριωτικές δυνάμεις» στα κατεχόμενα ο Σενέρ Ελτζίλ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του τουρκοκυπριακού «ιδρύματος ιστορίας και πολιτισμού Αρίφ Χασάν Ταχσίν». Στόχος, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ερντογάν-ΑΚΡ και η αντίδραση στις πολιτικές της Άγκυρας.
Ο κ. Ελτζίλ κατηγορεί την Τουρκία ότι από το 1974 έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα σε κέντρο «σωματεμπορίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τζόγου, ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων», πρακτικές που, όπως υποστηρίζει, εντάθηκαν επί διακυβέρνησης Ερντογάν-ΑΚΡ για να στηριχθεί η τουρκική οικονομία.
Επικρίνει την Άγκυρα για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε «αποικία», εργαλειοποίηση της θρησκείας με πολιτική χροιά, και άσκηση πίεσης στους Τουρκοκύπριους. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει επικείμενης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, τις ερμήνευσε ως απειλή για να «μας βάλει στη θέση μας», κατηγορώντας παράλληλα την τοπική ηγεσία ότι σιωπά.
Η κινητοποίηση, καταλήγει ο κ. Ελτζίλ, αποτελεί «ιστορική ευθύνη» για να απορριφθούν οι «ύβρεις και οι προσπάθειες επιβολής» και να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία.
Στενοί δεσμοί με την Τουρκία
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο των κατεχομένων, ο "πρόεδρος" της «βουλής» στα κατεχόμενα, Ζιγιά Όζτουρκλερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το άνοιγμα πρεσβειών ορισμένων χωρών-μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα βλάψει τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τον Οργανισμό.
Σε δηλώσεις του στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Όζτουρκλερ αναφέρθηκε, επίσης, στην επέτειο από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ισχυριζόμενος ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε προς τους Τουρκοκύπριους δεν τηρήθηκαν. Χαρακτήρισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως «απόδειξη της συνεχιζόμενης αδικίας της διεθνούς κοινότητας».
Επέμεινε ακόμη, στη σημασία της «κυρίαρχης ισότητας», λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αλλάξει την άποψή της να θεωρεί τους Τουρκοκύπριους μειονότητα. Επέκρινε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν «ρητορική μίσους».
Τέλος, ο κ. Οζτούρκλερ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με την Τουρκία, δηλώνοντας: «Κανείς δεν θα μας χωρίσει». Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της «βουλής» στα κατεχόμενα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
