Επαναλαμβάνει την εισήγησή του η Τουρκία να αναγνωρίσει και τα δύο κράτη ο Σερντάρ Ντενκτάς

Ο Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε την Τουρκία να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική, αναγνωρίζοντας επίσημα «και τα δύο κράτη» στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι οι πρόσφατες συζητήσεις στα κατεχόμενα, όπως αυτή για τη μαντίλα, ενδέχεται να εξυπηρετούν «βαθύτερα σχέδια» πέραν των επερχόμενων «προεδρικών εκλογών» και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή «εξαφάνισης» του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, όπως γράφει η «Detay», ο κ. Ντενκτάς πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση από την Άγκυρα – αναγνώριση και του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας – θα μπορούσε να διαμορφώσει μια νέα βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Επεσήμανε ότι η μέχρι τώρα «αποδοχή» του ψευδοκράτους από την Τουρκία "δεν έχει επίσημο κύρος", σε αντίθεση με τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρότεινε η Τουρκία να θέσει αυτή τη νέα προσέγγιση στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, τόνισε, επίσης την ανάγκη διαφύλαξης "ξεχωριστής τουρκοκυπριακής ταυτότητας και κουλτούρας," διακρίνοντάς την από εκείνη της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι η επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση είναι ανέφικτη και πως πλέον πρέπει να επιδιωχθεί ένα «αποτέλεσμα» αντί για μια «λύση», με στόχο «δύο χωριστές χώρες με πολύ καλές σχέσεις». Κάλεσε, τέλος, σε εσωτερική ενότητα λόγου των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό, προτού υπάρξει συνεννόηση με την Άγκυρα και τον κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»
Διαφορετικές αναγνώσεις στην Επιτροπή Νομικών στην πρόταση νόμου για καθορισμού θητειών βουλευτών
Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το ΕΛΑΜ-«Προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο σε μια πολύ πρόωρη προεκλογική περίοδο»
Παροξυσμός στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις σφετερισμών-«Επηρέασαν όλους τους τομείς»
Ικανοποίηση Προέδρου για τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Aποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών»
Παρανόησε με τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ, απειλεί με αντίποινα-«Οι επιθέσεις έχουν μετατραπεί σε τρομοκρατικές ενέργειες»
Ανακοινώθηκε ο Γιοχάνες Χαν ως ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας της ΕE για το Κυπριακό-Ικανοποίηση Προέδρου