Καταναλωτές αγόραζαν εισαγόμενα αυγά ως Κυπριακά-«Ο πολίτης δεν ξέρει τι αγοράζει, παραπλανάται»

Δεν έλειψαν οι καταγγελίες από καταναλωτές αναφορικά με τις αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι, οι οποίες ήταν μεμονωμένες μεν, συγκεκριμένες δε. Οι καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών αφορούσαν αυγά, τα οποία οι καταναλωτές αγόραζαν ως κυπριακά, ωστόσο, αυτά προέρχονταν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Βουλγαρία. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται, η αγορά κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Εν αντιθέσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπου καταγράφονται αρκετές καταγγελίες λόγω και της φύσης των αγορών, καθώς οι πολίτες αγοράζουν δώρα και άλλα προϊόντα, οι αγορές για τις γιορτές του Πάσχα αφορούν κατά κύριο λόγο τρόφιμα και ως εκ τούτου, οι αναφορές ή οι καταγγελίες είναι πολύ λίγες.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι οι καταγγελίες που έφθασαν στον Σύνδεσμο αφορούσαν την αγορά αυγών, ενός προϊόντος που το Πάσχα έχει την τιμητική του.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, «μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου αγόρασε αυγά, τα οποία είναι εισαγόμενα, αλλά τα αγόραζε ως κυπριακά».

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει το αυγό να έχει σφραγίδα, η οποία να αναφέρει ποιος το συσκεύασε και ποια είναι η χώρα προέλευσής του. Η χώρα προέλευσης αναγράφεται ως «CY», ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, τα αυγά ήταν είτε από Βουλγαρία είτε από Ελλάδα, ενώ στο κουτί αναγράφονταν τα στοιχεία κυπριακής φάρμας».

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, τα αυγά πωλούνται ανά φάρμα. Ο καταναλωτής βλέπει τη συσκευασία, ωστόσο δεν γνωρίζει ότι τα αυγά που περιέχει είναι εισαγόμενα, καθώς δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη σήμανση.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, «πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, καθώς το κουτί δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για κυπριακά αυγά, κυπριακής φάρμας. Εάν δεν είναι κυπριακό το αυγό, πρέπει να υπάρχει ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από τη χώρα προέλευσης, είτε αυτή είναι η Ελλάδα είτε η Βουλγαρία». Επιπλέον, όπως επεσήμανε, «ο πολίτης δεν ξέρει τι αγοράζει ουσιαστικά παραπλανάται».

Πάντως, για το ζήτημα αναμένεται να γίνει και σχετική καταγγελία στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Όπως είπε ο Μάριος Δρουσιώτης, ο περισσότερος κόσμος που ψωνίζει δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις σημάνσεις και για αυτό, παραπλανάται.

Πέραν αυτών των μεμονωμένων περιστατικών, οι αγορές των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα κύλησαν ομαλά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι ώστε τα εδέσματα που έφθασαν στο πιάτο των πολιτών να είναι ασφαλή.

Οι υπεραγορές, πάντως, τις ημέρες των εορτών είχαν την τιμητική τους, με αυξημένη προσέλευση καταναλωτών και όπως φαίνεται, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους ιθύνοντες των υπεραγορών απέδωσαν καρπούς, καθώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα παράπονα από πλευράς καταναλωτών. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια οι τιμές να διατηρηθούν σταθερές, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διαφορετικές στάσεις από καθηγητές για το σχέδιο αξιολόγησης-Ζητά συνέχιση διαλόγου η ΠΟΕΔ
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)
17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στην Πετρολίνα το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»