Βολές Γεωργίου εναντίον Χαρτσιώτη και Αρναούτη-«Δεν έγιναν ενέργειες για το περιστατικό στη λαμπρατζιά»
13:01 - 23 Απριλίου 2025

Βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη και του Αρχηγού της Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε σε λαμπρατζιά στη Λευκωσία, όπου νεαροί τοποθέτησαν την φωτογραφία του ιδίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο κέντρο της λαμπρατζιάς για να τις κάψουν. Ο κ. Γεωργίου ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό και τον Αρχηγό, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.
Σε παρέμβασή του στην κρατική τηλεόραση, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε πως όταν ήρθε εις γνώση του το περιστατικό, «δεν ένιωσα καθόλου καλά, επειδή υπάρχει μία ομαδοποίηση ανθρώπων που ενδεχομένως κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη και δικαιούνται. Εκείνο που δεν έχει δικαίωμα κανείς είναι να μην δέχεται το δημοκρατικό διάλογο και τη διαφορετική άποψη. Σήμερα καίνε φωτογραφίες, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο στη θέση των φωτογραφιών να είναι άνθρωποι. Με ανησυχούν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν ένιωσε φόβο, καθώς όπως υπέδειξε, στις πλείστες των περιπτώσεων που δέχεται επίθεση, οι θρασύδειλοι, όπως τους χαρακτήρισε, κρύβονται πίσω από μάσκες. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνονται τα πρόσωπά τους και με στεναχωρεί ιδιαίτερα πως εκ μέρους Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας δεν έγιναν ενέργειες. Δυστυχώς δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου. Είχα επικοινωνήσει εγώ με τον υπεύθυνο επιχειρήσεων εκείνο το βράδυ. Αναμένω και θα απευθύνω επιστολή προς τον υπουργό και τον Αρχηγό, ακόμη και προς τον Πρόεδρο. Στην επιστολή θα αναφέρομαι στο γεγονός και την ανάγκη να διερευνηθεί. Αν υπάρχουν αδικήματα να καταγραφούν και αν υπάρχουν άτομα που παρανόμησαν να τιμωρηθούν».
Ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα, καθώς στο μέλλον μπορεί να είναι κάποιος άλλος στη θέση του, όμως θεωρεί ότι πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς το συγκεκριμένο θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση, Χαρτσιώτη και Αστυνομία-«Ο υπουργός συσσωρεύει αποτυχίες»
«Δεν δικαιούται κανένας να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πίσω μας υπάρχουν οικογένειες. Μακάρι να ήταν μία ένδειξη απερισκεψίας κάποιων ανόητων νεαρών. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάποιοι τους καλλιεργούν αυτά τα πράγματα. Είναι στο σπίτι; Είναι τα κόμματα; Είναι η εκκλησία; Είναι στο σχολείο; Αυτά τα ζήσαμε και στο παρελθόν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήταν επεισόδια στη Λεμεσό και Χλώρακα, επιθέσεις ενάντια σε Τουρκοκύπριους, ενάντια σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ, σε ντελιβεράδες».
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπέδειξε στην τοποθέτησή του, πως στην εν λόγω περίπτωση, υπήρχαν φωτογραφίες με το πρόσωπό τους. «Το διερεύνησε κάποιος; Τους έψαξε; Μακάρι να εντοπιστούν. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, έχουν ενταθεί πολύ αυτά τα φαινόμενα και όλοι οι φορείς πρέπει να αναλάβουμε δράση πριν να έρθουν τα μεγάλα κακά».
Δριμεία επίθεση ΑΚΕΛ κατά Χαρτσιώτη
Σημειώνεται πως για τα τεκταινώμενα των τελευταίων ημερών, το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας.
Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της Εζεκίας Παπαϊωάννου επεσήμανε πως «η κατάσταση των τελευταίων ημερών με τις «λαμπρατζιές» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο είναι ανίκανοι να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη στη χώρα, αλλά επιχειρούν όπως συνηθίζουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους αλλού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιράζει ευθύνες στους πάντες ο Χαρτσιώτης για τις λαμπρατζιές-Αντιστρέφουν τα πυρά Βουλή και Ένωση Δήμων
Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, υπέδειξε ότι οι Αρχές είχαν και έχουν όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να καταπολεμήσουν το παράνομο άναμμα φωτιών, το εμπόριο κροτίδων, τις επιθέσεις βίας σε μέλη της Αστυνομίας, τη ρητορική μίσους και όλα τα αποτρόπαια που είδε η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Νόμοι υπάρχουν, θέληση και ικανότητα δεν υπάρχουν. Οι δε φαεινές οπισθοδρομικές ιδέες του Υπουργού Δικαιοσύνης απλώς επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει αντίληψη για τα φαινόμενα που καλείται να αντιμετωπίσει».
Συνεχίζοντας, το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε πως «όλα αυτά ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ορισμένα από τα ευρύτερα μεγάλα προβλήματα του τόπου και της κυπριακής κοινωνίας.
-Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κάθε μέρα που παραμένει στη θέση του συσσωρεύει αποτυχίες σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.
-Η Αστυνομία αποτυγχάνει στη βασική της αποστολή αφού σε περιπτώσεις που απαιτείται η επέμβασή της δεν εφαρμόζει τον νόμο και παρακολουθεί άπραγη ενώ αλλού είναι υπερευαίσθητη και υπερβαίνει τα όρια.
-Η νεανική παραβατικότητα εντείνεται και οξύνεται επικίνδυνα στο έδαφος των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που βιώνει ο τόπος μας.
-Η ακροδεξιά, εργαλειοποιώντας καταστάσεις, διεισδύει καθημερινά στην κοινωνία και ιδιαίτερα μέσα στη νέα γενιά δηλητηριάζοντάς την με τοξικότητα, μίσος και ρατσισμό ενώ κλιμακώνει την στοχοποίηση της Αριστεράς, με το κάψιμο φωτογραφιών στελεχών του Κόμματος κι εμβλημάτων οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος».
Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση ας αντιληφθεί την κατάσταση και ας αλλάξει πορεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να συνδέσει την διαγωγή μαθητών με εξωτερικές δραστηριότητες ο Χαρτσιώτης λόγω νεανικής παραβατικότητας
Μπαλάκι οι ευθύνες
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε παρέμβασή του για το θέμα των λαμπρατζιών, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του και έριξε το μπαλάκι στης ευθύνης για το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προωθείτο, στην Επιτροπή Νομικών, η οποία είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να ανάψει το πράσινο φως σε περίπτωση που υπήρχαν διαφωνίες. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε παρουσιαστεί στη Βουλή με δύο σημαντικά σημεία να παραμένουν γκρίζα και καλούσε επί της ουσίας την Ολομέλεια να αναλάβει ρόλο δικαστή και να επιλύσει τις διαφορές.
«Όταν πήγαμε στη Βουλή, προήδρευσε η κα. Τσιρίδου και εγώ, αν και ήμασταν στην εσχάτη, έχοντας υπόψη την κοινή συναίνεση και συμφωνία, επέμενε η πλευρά μας ότι έπρεπε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το κείμενο του νομοσχεδίου. Εκεί, ηγέρθηκαν και πάλι κάποιες θέσεις σε δύο θέματα. Πρώτο στο ποιος θα εξέταζε τις αιτήσεις για τη λαμπρατζιά, κάτι που ειρίσθω εν παρόδω είχαμε συμφωνήσει και υπήρξαν ενστάσεις από διάφορους φορείς, σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου και κατά πόσο ήταν εφικτό να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία έγκαιρα».
Ο Μάριος Χαρτσιώτης, υπεραμυνόμενος των ενεργειών του, σημείωσε πως επέμενε ότι έπρεπε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το κείμενο και να αποφασίσει για τις διαφωνίες και ανέφερε πως η κα. Τσιρίδου είχε αρνηθεί, αναφέροντας πως έπρεπε να συμφωνηθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.
«Πόσα νομοσχέδια οδηγούνται στην Ολομέλεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν στη διαβούλευση; Τότε να μην γίνεται ψηφοφορία. Θα υπήρχε θέμα στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της νομοθεσίας και θα έπρεπε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη και να πει ότι δεν υπάρχει χρόνος και είναι λογικό το αίτημα των Δήμων και Κοινοτήτων να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2026».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρτσιώτης επεσήμανε πως είχε αναφέρει στη Βουλή τον αριθμό των κοινοτήτων και των δήμων που είχαν αιτηθεί για να πραγματοποιήσουν το έθιμο, με τον τρόπο που ήθελε η Κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα θεσμοθετούμε, όχι για να προκαλούμε προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα νεανικής παραβατικότητας. Με αφορμή τη λαμπρατζιά, υπήρχε έξαρση με όλα τα έκτροπα που είχαμε δει».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αφού δεν πέρασαν οι τροποποιήσεις, θα έπρεπε να εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία, ο Μάριος Χαρτσιώτης σημείωσε πως υπήρξαν αρκετές ανακοινώσεις ότι ίσχυε η συγκεκριμένη νομοθεσία για το άναμμα της φωτιάς. «Το κράτος εφαρμόζει τη νομοθεσία και προέβη σε χιλιάδες επισκέψεις το τελευταίο διάστημα. Αν κάποιος πει ότι το κράτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, θα είναι άδικος. Οι Δήμοι καθάρισαν χώρους που προβλεπόταν να γίνουν λαμπρατζιές».
Πάντως, από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει δράση άμεσα και ευέλικτα, ώστε να βρει όλους τους τρόπους που το κράτος θα αμυνθεί και θα υπερασπιστεί την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών του. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το έθιμο και μετέχουν σε εγκληματικές πράξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αφού γνωρίζουμε ένα χρόνο πριν, οφείλουμε να δράσουμε. Εμείς, ως Βουλή, είμαστε εδώ να ανταποκριθούμε στις δικές μας υποχρεώσεις και ευθύνες. Μέσα σε τούτο το πλαίσιο οφείλουμε να λειτουργήσουμε και να βρούμε τους τρόπους να περιορίσουμε τούτες τις απαράδεκτες συμπεριφορές».
