Μοιράζει ευθύνες στους πάντες ο Χαρτσιώτης για τις λαμπρατζιές-Αντιστρέφουν τα πυρά Βουλή και Ένωση Δήμων

Συνεχίζεται ο απόηχος σε σχέση με την αποτυχία για τη θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για τις λαμπρατζιές, με τον υπουργό Δικαιοσύνης από τη μία να μοιράζει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους και στην προηγούμενη Κυβέρνηση, υπεραμυνόμενος των δικών του χειρισμών, ενώ από την άλλη Βουλή και Ένωση Δήμων εξαπολύουν πυρά κατά του Μάριου Χαρτσιώτη, στον οποίο ρίχνουν πίσω το μπαλάκι της ευθύνης, τονίζοντας τη δική του καθυστέρηση να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να μην προβεί στις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Σε παρέμβασή του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση σε όσα του καταλογίζονται, ξεκινώντας σχολιάζοντας τις αναφορές για την ευρωπαϊκή οδηγία για απαγόρευση του ανάμματος φωτιών, επεσήμανε πως η οδηγία δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίσει τη δική του νομοθεσία και μάλιστα παρέπεμψε στην Ολλανδία, που ανάβουν φωτιές για να γιορτάσουν το δικό τους έθιμο. Εξήγησε, δε, ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν τέτοια έθιμα, με άναμμα φωτιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να συνδέσει την διαγωγή μαθητών με εξωτερικές δραστηριότητες ο Χαρτσιώτης λόγω νεανικής παραβατικότητας

Ερωτηθείς σχετικά για το ζήτημα των λαμπρατζιών και το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, ίσχυε η προηγούμενη νομοθεσία, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε πως η προσπάθεια για θεσμοθέτηση του εθίμου της λαμπρατζιάς είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς να είχε προωθηθεί κάποιο κείμενο.

«Η παρούσα Κυβέρνηση, το 2024, είχε διαπιστώσει ένα ευρύτερο αίτημα και αποδοχή, καθολικό μπορώ να πω, από θεσμούς και Βουλή, για θεσμοθέτηση αυτού του εθίμου. Το 2024 ξεκίνησε η προσπάθεια με τη δημόσια διαβούλευση και μάλιστα με τρεις κύκλους. Έγινε εις τριπλούν διαβούλευση και μάλιστα, ο τρίτος κύκλος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κόμματα, δήμους και κοινότητες, έγινε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το νομοσχέδιο».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τον Φεβρουάριο αφού ενέκρινε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποστάλθηκε στη Βουλή το κείμενο της νομοθεσίας. Σχολιάζοντας πως από την αρχή της προσπάθειας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είχε προδιαγράψει ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο τη φετινή χρονιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, έγιναν τρεις συνεδρίες για το θέμα.

«Στη δεύτερη συνεδρία, που ήταν και η πιο σημαντική, όλοι συμφώνησαν ότι το έθιμο της λαμπρατζιάς έπρεπε να θεσμοθετηθεί και ήταν κάτι που όλοι είχαμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ως παλιό παραδοσιακό έθιμο και να μην το καταργήσουμε. Σε εκείνη τη συνεδρία, ο κ. Τορναρίτης που προήδρευσε, αφού είχα απαντήσει σε όσα έθεσαν στη συνεδρία, μας κάλεσε άμεσα να συζητήσουμε, για δύο-τρία θέματα που ηγέρθηκαν από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, ώστε να προλάβουμε τις διακοπές του Πάσχα και καλύτερα το Μεγάλο Σάββατο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε πέραν των 400 περιστατικών που είχαν να κάνουν με λαμπρατζιές ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική τον τελευταίο μήνα

Ο Μάριος Χαρτσιώτης αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στις 21 Μαρτίου, με τους εμπλεκόμενους φορείς, στην παρουσία του κ. Βύρα και υπέδειξε πως υπεγράφη συμφωνία ότι συμφώνησαν σε όλα τα επίμαχα σημεία που ηγέρθηκαν στη Βουλή. Ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε πως η εν λόγω συμφωνία ήταν η αφετηρία για να συνεχίσουν την κατεπείγον συζήτηση και την προώθηση του νομοσχεδίου και γι’ αυτό είχαν στείλει στη Βουλή το κείμενο, αναφέροντας πως είχαν συμφωνήσει.

«Όταν πήγαμε στη Βουλή, προήδρευσε η κα. Τσιρίδου και εγώ, αν και ήμασταν στην εσχάτη, έχοντας υπόψη την κοινή συναίνεση και συμφωνία, επέμενε η πλευρά μας ότι έπρεπε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το κείμενο του νομοσχεδίου. Εκεί, ηγέρθηκαν και πάλι κάποιες θέσεις σε δύο θέματα. Πρώτο στο ποιος θα εξέταζε τις αιτήσεις για τη λαμπρατζιά, κάτι που ειρίσθω εν παρόδω είχαμε συμφωνήσει και υπήρξαν ενστάσεις από διάφορους φορείς, σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου και κατά πόσο ήταν εφικτό να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία έγκαιρα».

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, υπεραμυνόμενος των ενεργειών του, σημείωσε πως επέμενε ότι έπρεπε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το κείμενο και να αποφασίσει για τις διαφωνίες και ανέφερε πως η κα. Τσιρίδου είχε αρνηθεί, αναφέροντας πως έπρεπε να συμφωνηθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

«Πόσα νομοσχέδια οδηγούνται στην Ολομέλεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν στη διαβούλευση; Τότε να μην γίνεται ψηφοφορία. Θα υπήρχε θέμα στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της νομοθεσίας και θα έπρεπε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη και να πει ότι δεν υπάρχει χρόνος και είναι λογικό το αίτημα των Δήμων και Κοινοτήτων να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2026».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρτσιώτης επεσήμανε πως είχε αναφέρει στη Βουλή τον αριθμό των κοινοτήτων και των δήμων που είχαν αιτηθεί για να πραγματοποιήσουν το έθιμο, με τον τρόπο που ήθελε η Κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα θεσμοθετούμε, όχι για να προκαλούμε προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα νεανικής παραβατικότητας. Με αφορμή τη λαμπρατζιά, υπήρχε έξαρση με όλα τα έκτροπα που είχαμε δει».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αφού δεν πέρασαν οι τροποποιήσεις, θα έπρεπε να εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία, ο Μάριος Χαρτσιώτης σημείωσε πως υπήρξαν αρκετές ανακοινώσεις ότι ίσχυε η συγκεκριμένη νομοθεσία για το άναμμα της φωτιάς. «Το κράτος εφαρμόζει τη νομοθεσία και προέβη σε χιλιάδες επισκέψεις το τελευταίο διάστημα. Αν κάποιος πει ότι το κράτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, θα είναι άδικος. Οι Δήμοι καθάρισαν χώρους που προβλεπόταν να γίνουν λαμπρατζιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Χάος σε ολόκληρη την Κύπρο από τις λαμπρατζιές-Φωτιές σε κάδους, ένας σοβαρός τραυματισμός

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενη η νεανική παραβατικότητα και το φαινόμενο είναι σε έξαρση και όσο προχωρά ο χρόνος, αν δεν ληφθούν δυναμικά μέτρα, η κατάσταση δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί. Αναφερόμενος στα περιστατικά με εικόνες πολιτικών προσώπων στη θέση του Ιούδα, ο Μάριος Χαρτσιώτης υπέδειξε πως η Αστυνομία κάνει έλεγχο γι’ αυτά τα γεγονότα, για να δουν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά. «Καταδικάζω αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν είδα κανένα φορέα ή οργανωμένο σύνολο να καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα εναντίον των αστυνομικών, από συγκεκριμένες ομάδες νεαρών και να υποστηρίξει αυτούς τους οικογενειάρχες που υπέδειξαν επαγγελματισμό και ψυχραιμία. Αν είχαμε άλλο αποτέλεσμα, όλοι οι φορείς θα ήταν λαλίστατοι κατά του αστυνομικού σώματος, των δολοφόνων, των μπάτσων».

Η θέση Βουλής και Δήμων

Στη δική του τοποθέτηση, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαβουλεύσεων για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως κατατέθηκε 27 Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου ήταν η συζήτηση. Σημείωσε πως διαπιστώθηκε εξ αρχής ότι ήταν ένα άκρως προβληματικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο, που καλούσε τις τοπικές αρχές να αδειοδοτούν και να αστυνομεύουν τις λαμπρατζιές, ενώ Δήμοι και Κοινότητες ανέφεραν πως δεν είχε γίνει διαβούλευση και δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε δεύτερη συνεδρία στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και διαφάνηκε πως δεν υπήρχε κοινή γραμμή για την εφαρμογή των προνοιών του νομοσχεδίου.

«Επίσης, υπήρχε διαφωνία για την ημερομηνία εφαρμογής της νομοθεσίας. Οι τοπικές αρχές έλεγαν ότι δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστεί από φέτος, αλλά ακόμη και στην Ολομέλεια να το στέλναμε, μέχρι να εφαρμοστεί θα έφταναν οι Άγιες μέρες. Με όλη την ταπεινότητα που πρέπει να έχουμε, όταν συζητούμε τέτοια θέματα και δυστυχώς υπήρξε ένας συνάνθρωπός μας που έχασε τη ζωή του, πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί όταν τοποθετούμαστε».

Ο κ. Τορναρίτης, συνεχίζοντας, σημείωσε πως η Βουλή λειτούργησε άμεσα και υποστηρικτικά για να δοθεί μία λύση. «Ακόμη και αν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αναθεωρήθηκε περνούσε, πάλι οι πολίτες θα αισθάνονταν το φόβο όλων αυτών που είδαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων. Κάποιοι εργαλειοποιούν το έθιμο της λαμπρατζιάς, για να προβούν σε εγκληματικές πράξεις. Είναι μία πραγματικότητα. Πολλοί πολίτες δεν πήγαν να ακούσουν το αναστάσιμο μήνυμα επειδή φοβόντουσαν. Με πήρε τηλέφωνο Αρχιμανδρίτης και μου είπε ότι κάποιοι έριχναν πυροσβεστήρες και γκαζάκια στη λαμπρατζιά. Η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να ανέχεται αυτού του είδους συμπεριφορές».

Ο κ. Τορναρίτης κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργήσει άμεσα και ευέλικτα, ώστε να βρει όλους τους τρόπους που το κράτος θα αμυνθεί και θα υπερασπιστεί την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών του. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το έθιμο και μετέχουν σε εγκληματικές πράξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αφού γνωρίζουμε ένα χρόνο πριν, οφείλουμε να δράσουμε. Εμείς, ως Βουλή, είμαστε εδώ να ανταποκριθούμε στις δικές μας υποχρεώσεις και ευθύνες. Μέσα σε τούτο το πλαίσιο οφείλουμε να λειτουργήσουμε και να βρούμε τους τρόπους να περιορίσουμε τούτες τις απαράδεκτες συμπεριφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανείπωτη τραγωδία λίγο πριν την Ανάσταση-Νεκρός 22χρονος στο στήσιμο της λαμπρατζιάς, καταπλακώθηκε από πάσσαλο

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ένα κλίμα ότι όλα όσα σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν απότοκο του ότι δεν είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις λαμπρατζιές και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε και η τραγωδία.

«Όλο αυτό που παρατηρείται από το Γενάρη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, δεν έχει καμία σχέση με τις λαμπρατζιές, ούτε αφορούσε το νομοσχέδιο που καταλήξαμε και προωθήθηκε στη Βουλή. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και σήμερα νομοθεσία που απαγορεύει τις παράνομες λαμπρατζιές και θα ήταν παράνομες αν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που πήγε στη Βουλή».

Ο κ. Βύρας επεσήμανε, δε, ότι την τελευταία εβδομάδα των διαβουλεύσεων είχαν καταλήξει σε συμφωνία επί του κειμένου του νομοσχεδίου, καθώς υπήρχαν έντονες διαφωνίες στις πρόνοιες του αρχικής πρότασης, αφού έδινε στην τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Εδώ μιλάμε για εγκληματικά στοιχεία. Αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε και τα έχουμε και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια. Όλοι οι φορείς πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές. Το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο για λαμπρατζιές που θα γίνονται με έγκριση και δεν παρατηρούνται προβλήματα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων σημείωσε πως πρέπει να γίνει πλάνο από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. «Η Αστυνομία μπορεί να επιβάλει το νόμο, χωρίς να υπάρξουν καταγγελίες. Ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλει ποινή. Αυτός που επιβάλλει την ποινή είναι η Αστυνομία, που θα πρέπει να τους οδηγήσει στο Δικαστήριο. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που παρατηρούνται τη δεδομένη στιγμή και δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι όλα αυτά που παρατηρούνται είναι επειδή δεν πέρασε το νομοσχέδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, οι επί τροχάδιν έλεγχοι για λαμπρατζιές και η είσοδος κροτίδων μέσω κατεχομένων

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κοινοτήτων εκφράζει καταρχάς τα θέρμα της συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου νεαρού Ντάνιελ Κρίστιαν Φρατιλέσκου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια προετοιμασίας λαμπρατζιάς το μεγάλο Σάββατο στο Στρόβολο.

Ταυτόχρονα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις που δέχτηκαν μέλη της Αστυνομίας από νεαρούς κατά την προσπάθεια επιβολής της τάξης σε διάφορες λαμπρατζιές.

Η Ένωση Κοινοτήτων υποστηρίζει ότι η νομοθετική ρύθμιση του εθίμου της λαμπρατζιάς είναι μεν αναγκαία, ώστε το έθιμο να μπορεί να διεξάγεται με ασφάλεια τόσο για τους συμμετέχοντες αλλά και για το κοινό, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στις περιουσίες και τις ανέσεις των περιοίκων, «όμως δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της παρανομίας, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η αποφασιστικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους».

Υποστηρίζει παράλληλα ότι δεν είναι ορθή η σύνδεση του θέματος της ψήφισης του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής με τα πιο πάνω γεγονότα, καθώς με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το άναμμα φωτιάς εντός ορίου ανάπτυξης απαγορεύεται «και κατά συνέπεια αυτό που απουσιάζει δεν είναι η νομική ρύθμιση, αλλά η αποφασιστικότητα για την επιβολή της τάξης εκεί και όπου απαιτείται».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη-«Περιμένουμε ακολουθία»
Κερδισμένη η Ρωσία από την πρόταση ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Χρειάζονται παραχωρήσεις»
Ψάχνει 18χρονο για ληστεία σε περίπτερο η Αστυνομία-Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του (pic)
Βολές Γεωργίου εναντίον Χαρτσιώτη και Αρναούτη-«Δεν έγιναν ενέργειες για το περιστατικό στη λαμπρατζιά»
Καταζητείται 35χρονος για επίθεση, οπλοφορία και μεταφορά μαχαιριού (pic)
Ζητούν συμμετοχή στην ΕΟΚΕ οι καταναλωτές-Στάλθηκαν επιστολές προς τον Υπουργό Εργασίας, αλλά έμειναν αναπάντητες
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση, Χαρτσιώτη και Αστυνομία-«Ο υπουργός συσσωρεύει αποτυχίες»
Μετέωροι οι συμβασιούχοι αστυνομικοί-Ζητά ενημέρωση από Χαρτσιώτη για τις ενέργειές του ο Τορναρίτης
Συνεχίζεται η απάτη με τα SMS με πρόστιμα-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Έρευνες για τα μαχαιρώματα στις Φυλακές, καμία σύλληψη επί του παρόντος-CCTV κατέγραψαν τις κινήσεις των κρατουμένων