Τέλος στη συγγενοκρατία στο δημόσιο θέλει να θέσει η Βουλή-Η πρόταση νόμου που προωθείται

Τέλος στη συγγενοκρατία και την κληρονομικότητα στις θέσεις στη δημόσια υπηρεσία επιδιώκει να δώσει η Βουλή, μετά από τις καταγγελίες και τα παράπονα που έχουν δεχθεί μέλη της. Προς αυτό το σκοπό έχει κατατεθεί πρόταση νόμου, η συζήτηση για την οποία αναμένεται να συζητηθεί είτε εντός των επόμενων εβδομάδων, είτε με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εντός του Μαρτίου, η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατέθεσε πρόταση νόμου, ώστε να τεθεί προς συζήτηση το σοβαρό θέμα της κληρονομικότητας θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, ένα θέμα το οποίο είχε πολλές φορές έρθει στην επιφάνεια, μετά από παράπονα ή καταγγελίες από ενδιαφερόμενους, που τελικά έχαναν τη θέση λόγω του ότι κάποιος άλλος υποψήφιος ήταν συγγενής ενός υψηλόβαθμου στελέχους της υπηρεσίας. Με την εν λόγω πρόταση νόμου, η οποία αφορά τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, αυτό που προωθείται είναι διαφάνεια και η αξιοκρατία στην κατανομή των θέσεων, κάτι που θα είναι υπέρ τόσο των ατόμων που εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία, όσο και των ατόμων που διεκδικούν την θέση.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να μην επιτρέπεται ο διορισμός προσώπου σε συγκεκριμένη υπηρεσία της δημόσιας υπηρεσίας σε περίπτωση κατά την οποία στην ίδια υπηρεσία εργάζεται ήδη συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του δεύτερου βαθμού, ο οποίος κατέχει θέση η οποία ισοδυναμεί με ή υπερβαίνει την κλίμακα Α11.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου σκοπείται η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και της χρηστής διοίκησης και ειδικότερα η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα.

Ουσιαστικά, ενώπιον της Βουλής έχουν φτάσει καταγγελίες και στοιχεία ότι σε αρκετές θέσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο, οι οποίες καταλήγουν να είναι κληρονομικές, δηλαδή οι γονιοί να προσλαμβάνουν τα παιδιά τους ή όταν αφυπηρετούν, η θέση να καταλήγει στα παιδιά. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως αυτά τα περιστατικά αφορούν διάφορες υπηρεσίες, που όταν ένας υποψήφιος είναι συγγενής υψηλόβαθμου στελέχους της εν λόγω υπηρεσίας, έχει προβάδισμα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ενδιαφερόμενος να μη γνωρίζει το πεδίο αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, ωστόσο λόγω των πληροφοριών εκ των έσω να είναι σε καλύτερη θέση από τους ανθυποψηφίους του.

«Θεωρώ ότι στο χώρο που είναι στενοί συγγενείς, δεν πρέπει να προσλαμβάνονται άλλοι της οικογένειας. Υπάρχουν καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρχαν παράπονα ότι σε κάποιες υπηρεσίες προσλαμβάνονται παιδιά υψηλής κλίμακας υπαλλήλων και θεωρούν ότι γίνεται λόγω συγγενείας. Θεωρώ ότι θα πρέπει αυτό να σταματήσει», εξήγησε στον REPORTER η Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Θεσπίστηκε νομοθεσία σε χώρες του εξωτερικού

Σημειώνεται πως παρόμοια νομοθεσία, που να διέπει ότι στενοί συγγενείς δεν εργάζονται στην ίδια δημόσια υπηρεσία, έχει θεσπιστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι βουλευτές, έχει ενισχύσει την διαφάνεια. Μάλιστα, εκτός του ότι οι διαδικασίες πρόσληψης ενός υποψηφίου κρίνονται πιο αξιοκρατικές, με τη θεσμοθέτηση νομοτεχνικού πλαισίου, προστατεύονται και οι δικαιούχοι, καθώς δεν θα υπάρχει σκιά γύρω από το όνομά τους και δεν θα είναι συνεχώς υπό κρίση για τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

Πάντως, με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αυτό που επιδιώκεται από πλευράς Βουλής είναι να μειωθεί η εννοιοκρατική αντιμετώπιση παιδιών υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας. Ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει πρόθεση για αποκλεισμό τους από το δημόσιο, ωστόσο δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε υπηρεσία που εργάζονται οι γονείς τους ή στενό συγγενικό τους πρόσωπο. Στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις να τεθεί στο τραπέζι και η πρόταση για δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος, στο οποίο θα αναρτώνται όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται για πρόσληψη στο δημόσιο, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα, ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο κρίνεται σχεδόν ανέφικτο.

Δειτε Επισης

Ισχυρίζονται ότι παραποιήθηκε η ιστορία για την εισβολή και επιμένουν στο αφήγημά τους για το Κυπριακό οι Τούρκοι
Έρευνες για τα μαχαιρώματα στις Φυλακές, καμία σύλληψη επί του παρόντος-CCTV κατέγραψαν τις κινήσεις των κρατουμένων
Πάει στα κατεχόμενα να τους «δειχτεί» για την μαντίλα ο Ερντογάν-«Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους»
Αυτός είναι ο 35χρονος τουρίστας που αγνοείται στη θάλασσα της Πάφου-Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Μοιράζει ευθύνες στους πάντες ο Χαρτσιώτης για τις λαμπρατζιές-Αντιστρέφουν τα πυρά Βουλή και Ένωση Δήμων
Έρευνες από ξηράς και αέρος για εντοπισμό του 35χρονου τουρίστα που αγνοείται στη θάλασσα της Πάφου
Από την παράταση στα... πέναλτι για τις οφειλές των ομάδων-Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, αναμένονται εξελίξεις
Εκεί που ο θάνατος συναντά την ελπίδα-Η ανθρωπιά των διασωστών στον αγώνα για ζωή
Παιδιά έκλεβαν τους ηλικιωμένους γονείς τους και τους έριξαν σε ίδρυμα-Αυξημένες καταγγελίες
Οικογενειακή τραγωδία πίσω από το θανατηφόρο τροχαίο του 27χρονου στην Ηλεία