Κατάργηση των μονάδων, αυξημένος ρόλος γονιών-Οι αλλαγές που μελετά το ΥΠΑΝ για την ενιαία εκπαίδευση
Φοινιώ Σάββα 06:48 - 22 Απριλίου 2025

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες στο Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στην μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση, με τους αρμόδιους να προβαίνουν στην διαφοροποίηση του κειμένου, που θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που έχουν λάβει και στη συνέχεια να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Ανάμεσα στις αλλαγές που μελετά το Υπουργείο Παιδείας είναι η κατάργηση των μονάδων, αλλά και ο αυξημένος ρόλος των γονιών και στόχος είναι όπως μέχρι τον Ιούνιο το κείμενο κατατεθεί ενώπιον της Βουλής.
Το θέμα της μετάβασης από την ειδική εκπαίδευση στην ενιαία έχει ανοίξει από την περασμένη χρονιά, όταν τέθηκε σε ισχύ η πρώτη φάση του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, που ουσιαστικά αφορούσε στην απασχόληση περισσότερων σχολικών συνοδών και την εκπαίδευσή τους από την αρχή της χρονιάς και όχι το Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, είχε δώσει οδηγίες όπως εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, να δίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, με διαφοροποιημένα γραπτά.
Από τον περασμένο Μάιο, το Υπουργείο Παιδείας είχε αρχίσει τις διεργασίες ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία που διέπει την ειδική εκπαίδευση και επί τους ουσίας να την καταργήσει, ώστε να θεσπιστεί καινούργια, στην οποία θα είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του κάθε φορέα. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους και τις οργανώσεις να αποστείλουν τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους, επί της πρότασης που είχε παρουσιαστεί από πλευράς Υπουργείου.
Μετά την παραλαβή των εισηγήσεων και την μελέτη τους, το Υπουργείο Παιδείας είχε αρχίσει την αποκωδικοποίησή τους, με στόχο να τις εντάξουν στο τελικό κείμενο που θα ετοιμαστεί. Προς αυτό το σκοπό, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες για το Υπουργείο Παιδείας, καθώς το κείμενο πρέπει να μορφοποιηθεί και στη συνέχεια να γίνει γραπτή διαβούλευση. Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το τελικό κείμενο, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και να προωθηθεί ενώπιον της Βουλής. Στόχος της Αθηνάς Μιχαηλίδου και των συνεργατών της είναι όπως το τελικό κείμενο κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τον Ιούνιο και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Πάντως, στο Υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν ότι τα σύντομα χρονικά περιθώρια δεν καθιστούν εφικτό η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιουλίου, όποτε και θα κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, ωστόσο, αυτό που επιδιώκεται είναι όπως ξεκινήσει η συζήτηση την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί και να τεθεί σε άμεση ισχύ, όπως έγινε και με την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων σε όλες τις βαθμίδες.
Γίνεται πιο συμπεριληπτικό το σχολείο
Με βάση τις αλλαγές που μελετά αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας, ο απώτερος στόχος είναι να γίνει το σχολείο πιο συμπεριληπτικό και να εντάσσει στην μαθητική κοινότητα και τους μαθητές με αναπηρία, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα της περιθωριοποίησης. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση των ειδικών μονάδων και να ακολουθείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, για τον κάθε μαθητή, που να περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες του. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από πλευράς γονέων. Πάντως, η κατάργηση των ειδικών μονάδων ήταν ένα πάγιο αίτημα των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία, καθώς θεωρούν ότι είναι η εύκολη λύση, για να αποστέλλονται εκεί τα παιδιά τους.
Εκτός αυτού, με τις αλλαγές που προωθούνται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ενισχύεται ο ρόλος των γονιών, καθώς θα μπορούν να έχουν άποψη για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα που θα ακολουθούν. Ένα από τα αιτήματα που υπάρχουν ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας από τις οργανώσεις είναι όπως οι γονείς επιλέγουν το συνοδό των παιδιών τους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν έχει υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση από πλευράς Υπουργείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
