Προσπαθούν να κλειδώσουν αριστίνδην στον ΔΗΣΥ-Πώς διαμορφώνεται ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου
Μικαέλλα Λοΐζου 06:45 - 22 Απριλίου 2025

Αν και στον ΔΗΣΥ είχαν θέσει ως στόχο να ξεκαθαρίσουν πολλά σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο των Βουλευτικών Εκλογών εντός Μαΐου, ένα ακριβώς χρόνο πριν από την πραγματοποίησή τους δηλαδή, εκτιμάται ότι δύσκολα θα τον πετύχουν, επειδή δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί οι εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνουν και στήσιμο καλπών.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως δεν γνωρίζουν πάνω κάτω τον βασικό σκελετό, τουλάχιστον, του ψηφοδελτίου, αφού οι σχετικές συζητήσεις τρέχουν και το ενδιαφέρον έχει καταγραφεί από τα στελέχη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης εικόνα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα κατέλθουν ως αριστίνδην και που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες, ενώ ενδεχομένως κάποια στελέχη να μείνουν εκτός σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαρχιακές ψηφοφορίες. Η επιλογή για τους αριστίνδην ανήκει στην πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου, η οποία προέβη σε επαφές το προηγούμενο διάστημα και αναμένει να δει πώς θα συμπληρωθεί το παζλ και τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Ένα άλλο, επιπλέον δίλημμα για την Αννίτα Δημητρίου είναι να αποφασίσει την επαρχία στην οποία θα κατέλθει η ίδια υποψήφια. Μέχρι στιγμής εκλέγεται ως βουλεύτρια Λάρνακας, όπου μεγάλωσε, παρόλο που είναι ψηφοφόρος στην Αμμόχωστο, από όπου είναι η καταγωγή της. Ωστόσο γίνονται σκέψεις να μεταφέρει την έδρα της στη Λευκωσία, όπως είχε κάνει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, πλέον δεν θα μπορεί να φέρει σταυρούς στο κόμμα, κάτι που έκανε με τεράστια επιτυχία στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, από πλευράς τακτικής ενδεχομένως να ήταν καλύτερα να βρισκόταν στο μεγάλο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, παρά στο μικρό ψηφοδέλτιο της Λάρνακας.
Μετά το Πάσχα αναμένεται να συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για να αποφασίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών. Πρώτος σταθμός θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Ακολούθως, το Πολιτικό Γραφείο θα πρέπει να εγκρίνει τους υποψηφίους. Σε περίπτωση που σε μία επαρχία υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από ό,τι διαθέσιμες θέσεις, θα πραγματοποιηθούν εκλογές ανάμεσα στα μέλη της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, ώστε να καταλήξουν στα ονόματα. Ακολούθως, το σύνολο του ψηφοδελτίου θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο, αν και αυτό το μέρος της διαδικασίας είναι στην πραγματικότητα τυπικό αφότου ολοκληρωθούν τα προηγούμενα στάδια και μπορεί να γίνει πιο κοντά στις εκλογές, ώστε να προσλάβει και πανηγυρικό χαρακτήρα. Σημασία έχει να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι τον ρόλο τους και να πιάσουν εγκαίρως δουλειά.
Το άγχος στον ΔΗΣΥ αναπόφευκτα προκαλείται από το γεγονός πως αρκετοί βουλευτές πρώτης γραμμής δεν θα επαναδιεκδικήσουν τις έδρες τους, λόγω της αλλαγής στο Καταστατικό για τις συνεχόμενες θητείες ή επειδή δεν το επιθυμούν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι νέοι υποψήφιοι, που προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια πολιτική εμπειρία και σαφέστατα δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα, να φροντίσουν να γίνουν γνωστοί στον κόσμο και να δουλέψουν ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι, από την υφιστάμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν δικαιούνται να είναι πλέον υποψήφιοι ο τέως πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος στη Λεμεσό, ο Μάριος Μαυρίδης στην Κερύνεια και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης στην Αμμόχωστο. Επίσης έχουν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους στην παράταξη να μην επαναδιεκδικήσουν ο Χάρης Γεωργιάδης στη Λευκωσία και ο Εκπρόσωπος Τύπου Ονούφριος Κουλλά στην Αμμόχωστο, παρόλο που καταστατικά δικαιούνται να το πράξουν. Δηλαδή, συνολικά επτά από τους δεκαεπτά βουλευτές του ΔΗΣΥ δεν θα βρίσκονται στα νέα ψηφοδέλτια. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να είναι οι ακόλουθοι:
Λευκωσία: Θα επαναδιεδικήσει η αντιπρόεδρος Σάβια Ορφανίδου και ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου. Στα ονόματα που θεωρούνται σχεδόν κλειστά περιλαμβάνονται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Νεόφυτος Ζαμπάς, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Μάριος Ηλία, ο Κωνσταντίνος Μούντουκος, η Έλενα Κούσιου και ο Γιώργος Χρυσάνθου. Η Λευκωσία είναι και η μόνη επαρχία που φαίνεται να υπάρχει αρκετά καλή εικόνα και για τους κατ’ επιλογήν υποψηφίους, αφού φαίνεται πως έχουν κλειδώσει ο πρώην Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, καθώς και η Τίνα Παύλου που είναι στο σκιώδες υπουργικό του ΔΗΣΥ αλλά όχι μέλος του κόμματος.
Λεμεσός: Στη Λεμεσό τις έδρες τους θα επαναδιεκδικήσουν η Φωτεινή Τσιρίδου και ο Νίκος Σύκας. Από εκεί και πέρα, ακούγονται μία σειρά από ονόματα, αλλά δεν θεωρούνται όλα κλειδωμένα. Πρόκειται για τον Γιώργο Καραϊσκάκη, τον Λουκά Σπαθάρη, τον Ανδρέα Κόκκινο, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Τίμη Ευθυμίου, την Ελένη Σταύρου, τον Μιχάλη Φελλά, τον Σίμο Κουφαλλή, τον Άριστο Αριστίδου και τον Κώστα Γιάλλουρο.
Αμμόχωστος: Ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κάρουλλας και ο Νίκος Γεωργίου θα βρίσκονται ξανά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Αμμόχωστο. Μαζί τους αναμένεται να δώσουν τη μάχη ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Παναγιώτης Μαούρης, ο Αβράμης Μουλαζίμης (Αμερικάνος), η Μαργαρίτα Καϊμακλιώτου και ο Γιώργος Λυσανδρίδης.
Λάρνακα: Εάν τελικά η Αννίτα Δημητρίου αποφασίσει να παραμείνει στην επαρχία της, τότε θα κατέλθει ως επικεφαλής ψηφοδελτίου από την Λάρνακα, στο πλάι του άλλου βουλευτή του κόμματος, Πρόδρομου Αλαμπρίτη. Μαζί τους θα βρίσκεται και η Άντρεα Μανώλη.
Πάφος: Στην Πάφο την έδρα του θα επαναδιεκδικήσει ο Χαράλαμπος Πάζαρος. Τα υπόλοιπα ονόματα που παίζουν έντονα στην επαρχία είναι αυτά του Γιώργου Δημητριάδη, του Σωτήρη Κουππαρή, της Εμμανουέλας Ζωνιά και του Λίνου Τσοκκά.
Κερύνεια: Ξανά υποψήφια αναμένεται να είναι στην Κερύνεια η βουλεύτρια Ρίτα Θεοδοώρου Σούπερμαν. Ενδιαφερόμενοι για την επαρχία είναι επίσης ο Δήμος Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κουμέττος και ο Πάμπος Μιτήδης.
