Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό

Υπέρ της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τάχθηκαν πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε παρεμβάσεις τους, μετά τη δήλωση της Προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο σύντομης συζήτησης για το Κυπριακό στην Ολομέλεια του σώματος, που συνέρχεται στο Στρασβούργο. Εκ μέρους της ακροδεξιάς, κατά της βάσης λύσης των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκαν ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, και Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, ευχαρίστησε τη κ. Μέτσολα για την παρέμβασή της «σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή για τον τόπο μου» όπως είπε, σημειώνοντας πως η νέα προσπάθεια «θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που θα περιλαμβάνει αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

«Απαιτούμε την ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στη διαδικασία, και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός.  Η Ευρώπη είναι για μας το μοναδικό μας στήριγμα και πυλώνας ασφάλειας», επεσήμανε, καλώντας τους Ευρωβουλευτές να παραμείνουν στο πλευρό της Κύπρου για το «αυτονόητο δικαίωμά μας να ζήσουμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας». «Μια ευρωπαϊκή Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας. Εγγύηση για μας είναι μόνο η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, υπογράμμισε τη στήριξή του στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, «για απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τερματισμό της κατοχής και επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητήθηκε το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο-«Ο δρόμος προς την επανένωση δεν είναι εύκολος»

Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές πρόσθεσε πως «η υποχρέωσή μας ως σώμα, είναι συγκεκριμένη, για μια ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία, με όλα της τα εδάφη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους και για να εφαρμοστούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ωστόσο, συνέχισε, η επικεφαλής της Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος, «αντί να αντιμετωπίσουν την Τουρκία που κατέχει έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο με το ίδιο σθένος που αντιμετωπίζουν τη Ρωσία, την προωθούν στην ευρωάμυνα», σημειώνοντας πως «αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δεν ξεγελά τους Ευρωπαίους πολίτες» και πως «έφτασε επιτέλους η ώρα να τερματιστεί το ενταξιακό καθεστώς της νεοθωμανικής Τουρκίας».

Εκ μέρους της ακροδεξιάς ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» (PfE), η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, ανέφερε πως «για 51 χρόνια το 38% και πιο εύφορο και πλούσιο μέρος της Κύπρου βιώνει τουρκική κατοχή» και πρόσθεσε πως «η αποτυχημένη πρόταση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που απέρριψε με ένα βροντερό όχι ο κυπριακός λαός το 2004, επανέρχεται στο προσκήνιο ξανά το 2025 σε ακόμα χειρότερη μορφή».

Η Ευρωβουλευτής ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια εξίσωσης «του Προέδρου της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας με την εγκάθετη μαριονέτα της Άγκυρας», χαρακτήρισε τα ΜΟΕ και τα οδοφράγματα ως μέτρα που «λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος δίνοντας οικονομική ανάσα στο τουρκικό κατοχικό καθεστώς», σημειώνοντας πως «άνοιξε η όρεξη πλέον της Τουρκίας που πλέον απροκάλυπτα ζητά λύση δύο κρατών». Η Κύπρος, συνέχισε, χρειάζεται στήριξη και αλληλεγγύη και όχι «λύσεις που καταλύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούν τους εισβολείς με έμμεσο ή άμεσο τρόπο». Ακόμη σημείωσε την ανάγκη η ΕΕ να "αποδείξει ότι είναι μια αληθινή Ένωση" όταν η κυπριακή και η ελληνική σημαία θα κυματίζουν στην Αμμόχωστο.

Εκ μέρους της δεξιάς - ακροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σημείωσε πως «δυστυχώς καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό» και διερωτήθηκε πώς μπορεί να υπάρξει πρόοδος «όταν συζητούμε πάνω σε λανθασμένη βάση συνομιλιών».

Ο κ. Γεάδης χαρακτήρισε τη ΔΔΟ «μετατροπή της παράνομης de facto διχοτόμησης σε νόμιμη de jure διχοτόμηση του νησιού, αγνοώντας μάλιστα τη βούληση του λαού που την απέρριψε συντριπτικά στο δημοψήφισμα του 2004».

Σημείωσε ότι μια «λύση εθνοτικών διαχωρισμών» είναι αντίθετη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ «που είναι αντίθετες σε ρατσιστικά καθεστώτα τύπου apartheid». Αντιπαρέβαλε την περίπτωση της Ουκρανίας όπου «ορθώς κρίνουμε εξωφρενική τη συνέχιση της ρωσικής παρουσίας υπό κατοχή έδαφος στην μεταπολεμική περίοδο» με την Κύπρο, διερωτόμενος γιατί γίνεται αποδεκτό «να διατηρήσει η Τουρκία ρόλο και λόγο στα κατεχόμενα εδάφη στη μετά λύση εποχή», και πως η Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη αλλά ημικατεχόμενη και δεν διεκδικεί επανένωση αλλά απελευθέρωση.

Εκ μέρους των Φιλελεύθερων Renew (στους οποίους συμμετέχει η ΔΗΠΑ), η Βελγίδα Ευρωβουλευτής Χίλντε Βάουτμανς του openVLD, ανέφερε πως η Κύπρος παραμένει «μια πολιτική πληγή στην Ευρώπη, ένα διαιρεμένο νησί, μια διαιρεμένη πρωτεύουσα, οικογένειες διαλυμένες», τονίζοντας πως «δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε εδώ και να το δεχόμαστε». Υπογράμμισε πως έπειτα από δεκαετίες συνομιλιών, μελετών και συζητήσεων «η (επιδιωκόμενη) λύση δεν έχει αλλάξει» και είναι ανάγκη «να επιμείνουμε στο σχέδιο του ΟΗΕ και στις αξίες της ΕΕ». 

Αυτό που λείπει, συνέχισε, «είναι η πολιτική βούληση», ενώ πρόσθεσε πως «η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να βγει μπροστά, να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιτρέψει πραγματικές συνομιλίες», και κάλεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί. Υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί στο βόρειο τμήμα της, ολόκληρη η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ, πρόσθεσε οτι «πρέπει να ανανεώσουμε τις προσπάθειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συμφωνία που θα φέρει ειρήνη και οφέλη για όλους τους Κύπριους και για την ευρύτερη περιοχή».

Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Volt, Ραϊνίερ φον Λάνσχοτ, αναφέρθηκε στη διάνοιξη τεσσάρων σημείων διέλευσης, σημειώνοντας αυτό «δεν είναι κάτι που νομίζετε ότι υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα για την Κύπρο», μια χώρα διαιρεμένη «όχι από επιλογή, αλλά από τη γεωπολιτική απληστία της Τουρκίας». «Κατά μήκος της 180 χιλιομέτρων γραμμής κατάπαυσης του πυρός, υπάρχουν μόνο εννέα σημεία διέλευσης» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα τεσσάρων νέων «ένα θετικό βήμα, αλλά μικρό».

Σημείωσε πως είναι η ώρα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια συνολική λύση και πως είναι εφικτή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, και πως «μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον μαζί» αν μπουν τα θεμέλια «για αμοιβαία κατανόηση, αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος και ενσυναίσθηση». «Όπως μου είπε χθες ένα μέλος του VOLT Κύπρου, ο λαός της Κύπρου το έχει ήδη λύσει, οι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν», κατέληξε.

Εκ μέρους της Αριστεράς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε πως 51 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, «παραμένει μοιρασμένη χώρα, με την Τουρκία να κατέχει το 37% των εδαφών της και να παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε πως η Αριστερά και το ΑΚΕΛ στήριξαν την προσπάθεια στη Γενευη «να αρθεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν» με πλήρη υιοθέτηση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

«Η Τουρκία και ο Τατάρ πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι όποιες παραχωρήσεις προς την Τουρκία στα πλαίσια των ευρωτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να διασυνδέονται απαραίτητα με τη λύση του Κυπριακού». 

«Το αδιέξοδο και η στασιμότητα δεν βολεύει κανένα. Ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο αυτούς που προωθούν τη διχοτόμηση. Εμείς αυτό, τη διχοτόμηση, δηλαδή, δεν θα την δεχτούμε και δεν θα μας βολέψει ποτέ», τόνισε.

Τέλος, ο Γερμανός ακροδεξιός Ευρωβουλευτής του AfD, Ρενέ Άουστ, της ομάδας της «Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών» (ESN), χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε όμως πως «ενώ οι ενδιαφερόμενοι διεξάγουν εποικοδομητικές συνομιλίες, η ΕΕ δεν βοηθά». Τόνισε ότι «η Κύπρος είναι ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία της πρέπει να είναι βασικό ζητούμενο κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής».

Είπε πως μια αδύναμη στάση σε αυτό το ζήτημα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης και των πολιτών της, κάνοντας λόγο για δυνητική αύξηση της πιθανότητας εκβιασμών προς την ΕΕ «σε μια περίοδο αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης από τον τρίτο κόσμο», αναφερόμενος στις αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής και από τον Λίβανο.

Τέλος, σημείωσε πως «θέλουμε καλές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία» αλλά «σε αυτό το θέμα είναι επίσης σαφές ότι στηρίζουμε τους Έλληνες εταίρους μας και δεν τους αφήνουμε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ρίζες του προστατευτισμού και τα μαθήματα της ιστορίας
Ζητά έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για νέες στάσεις λεωφορείων η Επιτροπή Μεταφορών
Επιστολή Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία Πράσινου Ταμείου
Απατεώνες παριστάνουν την Petrolina με μηνύματα στα κινητά-Προσοχή συστήνει η εταιρεία
Απορρίφθηκε και από το Εφετείο η αίτηση για ακύρωση της εκλογής του Χρύσανθου Φάκα
Την Κυριακή το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Άνοιξε η συζήτηση για τις αλλαγές στη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Παρουσίασε τις αλλαγές ο Ιωάννου
Εντάλματα σύλληψης για δεκαέξι πολίτες στην Τουρκία που κάλεσαν σε εμπορικό μποϊκοτάζ για τον Ιμάμογλου
Κολλημένοι στο ίδιο αφήγημα στα κατεχόμενα-«Μόνο διέξοδος η αναγνώριση δυο κυρίαρχων κρατών"»
Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ-Οι εκτιμήσεις αναλυτών