Μετά τις έντονες επικρίσεις διατάχθηκε διοικητική έρευνα για τους χειρισμούς των ΥΚΕ στην υπόθεση κακοποίησης των πέντε παιδιών
16:50 - 02 Απριλίου 2025

Μετά τις πιέσεις και τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης των πέντε παιδιών στη Δρομολαξιά και τις συνθήκες διαβίωσής τους, για τις οποίες υπήρξε παραδοχή ότι οι Υπηρεσίες ήταν ενήμερες, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, διέταξε διοικητική έρευνα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις στον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και οι πιθανές ευθύνες.
Μετά την ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στην οποία παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πέντε παιδιών, αλλά δεν υπήρξε κάποια αναφορά για κακοποίηση, με τις ΥΚΕ στην ουσία να μετατοπίζουν την ευθύνη στα πέντε παιδιά που δεν μίλησαν, ζητήθηκε έκθεση γεγονότων, η οποία παραδόθηκε την Τετάρτη στην Μαριλένα Ευαγγέλου.
Αφού παρέλαβε την έκθεση, η υφυπουργός αποφάσισε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης και παραλείψεις από τους λειτουργούς, ώστε από τη μία να διαφανεί για ποιο λόγο δεν πήραν χαμπάρι τα όσα βίωναν τα παιδιά και από την άλλη να εντοπιστούν τα κενά στην αλυσίδα, που στην ουσία ήταν η αιτία η κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΥΚΕ σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως «δεν υπήρξαν αναφορές για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς για σεξουαλική κακοποίηση και εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών τους». Δηλαδή, το αρμόδιο τμήμα του κράτους, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, την ανεπάρκειά του να αντιληφθεί τα όσα βίωναν τα παιδιά, θεωρώντας μάλιστα πως η τοποθέτηση περί συστηματικής παρακολούθησης ήταν θέση η οποία θα λειτουργούσε υπέρ του. Τονίζει δε, πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στους λειτουργούς που επισκέπτονταν την οικογένεια, μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης στα ίδια τα θύματα που κακοποιούνταν για χρόνια, επειδή δεν μίλησαν.
Η ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας, ξεγύμνωσε για άλλη μια φορά ολόκληρο το σύστημα, το οποίο γνώριζε αλλά όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν αντιλήφθηκε τα όσα βίωναν αυτά τα παιδιά, προκειμένου να επεμβαίνουν και να τα προστατεύσου. Αντί αυτού, περίμεναν από τα παιδιά να προχωρήσουν «σε αναφορές», χωρίς οι λειτουργοί να αντιλαμβάνονται τα βασικά, ότι δηλαδή ζούσαν σε καθεστώς τρόμου και θα έπρεπε οι ίδιοι να τα ακούσουν χωρίς να μιλήσουν.
Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις της στον REPORTER η επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, θα γίνει διερεύνηση και από το γραφείο της με στόχο «να διαφανούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς και ποιες ενέργειες έγιναν, πότε και αν μπορούσε να προληφθεί και γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα». Σημείωσε, επίσης, πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, «θα προχωρήσουμε με συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
