Τα σημεία προόδου και απόκλισης καταγράφει η κοινή δήλωση Χριστοδουλίδη-Τατάρ

Στα σημεία σύγκλισης σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ αναφέρεται η κοινή δήλωση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, που εκδόθηκε από τα ΗΕ λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ τους. Η κοινή δήλωση αντανακλά τα όσα είχαν ήδη αναφέρθηκαν δημοσίως. Ότι, δηλαδή, υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος σε ότι αφορά την Τεχνική Επιτροπή για τη νεολαία, τα θέματα περιβάλλοντος και αποκατάσταση μνημείων και ότι παραπέμφθηκε στους διαπραγματευτές το ζήτημα της αποναρκοθέτησης.

Καταγράφει, επίσης, το γεγονός πως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στο θέμα των σημείων διέλευσης και των φωτοβολταϊκών στην νεκρή ζώνη, αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο των διαπραγματευτών. Επιβεβαιώνει, επίσης, την πραγματοποίηση νέας συνάντησης σύντομα, χωρίς να προσδιοριστεί επακριβώς.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση:

Σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης, κ. Ερσίν Τατάρ, και ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία, ως συνέχεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης της Γενεύης, υπό την αιγίδα του ΓΓ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μία Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία και να παρέχουν μέχρι τις 15 Απριλίου στα ΗΕ μία λίστα μελών. Συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα έχει 12 μέλη από κάθε πλευρά και όλοι τους θα είναι κάτω από 35 χρονών. Έθεσαν, επίσης, ως στόχο την έμφυλη ισότητα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της αποναρκοθέτησης θα συζητηθεί στο επίπεδο του Ε/κ διαπραγματευτή και του Τ/κ ειδικού αντιπροσώπου και θα ανταλλάξουν πληροφορίες για ένα αναλογικό αριθμό ύποπτων επικίνδυνων περιοχών.

Συμφώνησαν όπως η Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον να εργαστεί για τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές των μεταλλείων, και ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα έχει την ευθύνη να εργαστεί για την αποκατάσταση κοιμητηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία διέλευσης και την ηλιακή ενέργεια στην νεκρή ζώνη, είχαν μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και οι ηγέτες ζήτησαν από τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τη συζήτηση σε αυτά τα ζητήματα, με κατεύθυνση την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής επίλυσής τους.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του Κόστα πριν την Ολομέλεια για το Κυπριακό-«Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της»
Επανέλαβε στον Γκουτέρες ετοιμότητα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν ο ΠτΔ
Είδε Γκουτέρες λίγο πριν την Ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ερχιουρμάν από τις δηλώσεις Φιντάν στη Νέα Υόρκη-«Έστειλε εξαιρετικά σημαντικά μηνύματα»
LIVE: Τριμερή τον Σεπτέμβριο, νέα πενταμερή αργότερα ανακοίνωσε ο Γκουτέρες
Αναστέλλονται οι εναέριες δραστηριότητες στα κατεχόμενα για τους «εορτασμούς» της εισβολής
Στήριξη σε Τατάρ και Άγκυρα από Ουστέλ για λύση δύο κρατών
Ανοίγουν όλες οι πλευρές στο Κυπριακό τα χαρτιά τους-Τα ΜΟΕ στο επίκεντρο της Ολομέλειας
Με διαστρέβλωση της ιστορίας για την εισβολή απάντησε στην Αννίτα ο Όζτουρκλερ-Οι προκλητικές αναφορές
Ζητά συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη ο Ναμί-«Οι Τ/κ τέθηκαν στο περιθώριο»