Ζητούν δομές και εξατομικευμένες θεραπείες για άτομα με αυτισμό οι γονείς-Τα κυριότερα αιτήματά τους

Αρκετά είναι τα ζητήματα που καταγράφονται, όσον αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό, με τους συνδέσμους που τα εκπροσωπούν να τονίζουν την αδήριτη ανάγκη για ύπαρξη δομών για ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και για εξατομικευμένες θεραπείες των ατόμων με αυτισμό, ώστε να λαμβάνουν τη σωστή στήριξη που χρειάζονται. Στο μεταξύ, οι σύνδεσμοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό, ωστόσο περιμένουν την υλοποίηση περισσότερων δράσεων, που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αυτισμό.

Οι 2 Απριλίου έχουν οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμώνται ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη «Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αυτισμό και την προώθηση της αποδοχής και της εκτίμησης των αυτιστικών ατόμων και της συνεισφοράς τους στην κοινωνία και τιμάται στις 2 Απριλίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά χρόνια αναμονής και ακόμα στο περίμενε για την δομή φιλοξενίας αυτιστικών ατόμων-Δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Στην Κύπρο, αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αυτισμό, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν καθώς, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν κέντρα ημέρας, για να πηγαίνουν τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα και το έχουν ανάγκη, μόλις συμπληρώσουν τα 21 του έτη. Αυτό αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να ενταχθούν στην κανονική εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα μετά τα 21, ηλικία κατά την οποία σταματά και η φοίτηση στα ειδικά σχολεία, οι οικογένειές τους να μην ξέρουν πού να αποταθούν. Εκτός αυτού, ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές για ανεξάρτητη διαβίωση.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αύξηση των ατόμων που έχουν ανάγκη για στήριξη και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δομές για να στηρίξουν αυτά τα άτομα. Ξέρουμε ότι έχουν γίνει διάφορα βήματα και έχει αλλάξει η εικόνα, όμως εμείς δεν καθησυχαζόμαστε. Η μεγαλύτερη έγνοια ενός γονιού είναι τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν φύγουν. Δεν πρέπει να είναι ευθύνη των αδελφών τους, τα αδέλφια τους έχουν δική τους ζωή και τα άτομα με αυτισμό πρέπει να έχουν εξειδικευμένες δομές για την ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στις δομές αυτές. Στη Σωτήρα έχουμε ένα κέντρο, που εκπαιδεύουμε το προσωπικό και βλέπουμε τα παραδείγματα στο εξωτερικό και μαθαίνουμε. Λαμβάνουμε καθοδήγηση από αυτά τα άτομα που έχουν εξειδίκευση» ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξη Αυτισμού Αμμοχώστου, Χρύσω Προδρόμου.

Στο μεταξύ, ένα άλλο βασικό ζήτημα που παρατηρείται στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιπτώσεις ατόμων που δεν λαμβάνουν τη σωστή στήριξη που χρειάζονται, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν εξατομικευμένες θεραπείες, όπως αναφέρουν οι γονείς. Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη είναι ελλιπής και πολλές φορές γίνεται και λάθος διάγνωση, στις περιπτώσεις που τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν συμπτώματα άλλης νόσου ή ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή αγωνίας από πατέρα αυτιστικού παιδιού-Τον έβαλα στο Ψυχιατρείο και μετά σε στέγη λόγω έλλειψης δομών

«Ο αυτισμός δεν είναι απλά μία διάγνωση, δίνουμε φάρμακα και μειώνονται τα συμπτώματα. Ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, ξαφνικά άλλαξε η συμπεριφορά του, χτυπούσε τα αδέλφια του, τους γονείς του, του έδιναν αγωγή για να ηρεμίσει, αλλά συνεχιζόταν αυτό. Πήγαν στο εξωτερικό, νοσηλεύτηκε το παιδί και διαπιστώθηκε πως είχε άλλη πάθηση το παιδί που προκαλούσε τις εξάρσεις. Του έκαναν ειδική αγωγή και αντιμετωπίστηκε η κατάσταση. Σαν αυτό το παιδί υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά, που έχουν διαφορετικά νοσήματα».

Περιμένουν την εφαρμογή κι άλλων προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής για Αυτισμό

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τα άτομα με αυτισμό έχουν καταγράψει αρκετά προβλήματα, χαιρετίζουν το γεγονός ότι από τον περασμένο χρόνο έχει αρχίσει η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό.

«Εμείς έχουμε επαφή με όλους τους συνδέσμους στην Κύπρο και καταγράφουμε τα ίδια προβλήματα. Εμείς χαιρετίζουμε που έχει γίνει η Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό. Είναι σημαντικό βήμα και ελπίζω πως θα προχωρήσει και θα υλοποιηθούν όλα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν όλα, όμως θα είμαστε πολλά βήματα μπροστά αν υλοποιηθούν πολλά. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση κάποιων στόχων, όμως περιμένουμε και τα υπόλοιπα», κατέληξε η κα. Προδρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακατάλληλη η Ψυχιατρική Κλινική για τη φιλοξενία αυτιστικών ατόμων-Ελλείψεις και στις δομές μόνιμης κατοικίας

Δειτε Επισης

Τα παιδιά που αφήνονται από το κράτος στην τύχη τους, να παλεύουν μόνα με τα τέρατα
Κάνει λόγο για στοχοποίηση των λειτουργών των ΥΚΕ η ΠΑΣΥΔΥ-«Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες»
Προκαλεί αδυναμίες η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό ψυχολόγων στη διαχείριση βίας και παραβατικότητας
Μοχλός πίεσης προς τους ιδιοκτήτες επικίνδυνων οικοδομών η αυστοροποίηση της νομοθεσίας-Όσα αλλάζουν
Καίει το Υπ. Υγείας η έκθεση της Ελεγκτικής-Μοίραζε χορηγίες σε φορείς που έλαβαν επιδοτήσεις από άλλα Υπουργεία
Διαμαρτυρία το απόγευμα της Τετάρτης για αποκοπές φωτοβολταϊκών έξω από το Προεδρικό
«Δεν ήταν απλώς κάτοικος του Ριζοκαρπάσου, αλλά η ψυχή του»-Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη Ελένη Βελούνια
Μόνο με έκδοση βίζας για όσους ταξιδεύουν προς Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου
Σκέπασε την Κύπρο η σκόνη-Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Ήρθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στα υπεραστικά λεωφορεία