Αυστηροποιείται η νομοθεσία για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθούνται

Την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που διέπει τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών στους δήμους, προωθούν Κυβέρνηση και Βουλή, σε μία προσπάθεια να υπάρχει καλύτερο πλαίσιο, με πρόνοιες που δίνουν την ευκαιρία στις αρμόδιες αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα, ώστε να μην διαιωνίζονται τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Σημειώνεται πως από την 1η Απριλίου, η διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών αποτελεί ευθύνη των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών έχει πολλάκις απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, καθώς από τη μία παρατηρήθηκαν περιστατικά όπως η κατάρρευση ακατάλληλων οικιών, που είχαν κριθεί επικίνδυνες, ενώ από την άλλη υπήρχε μία συζήτηση για την ευθύνη της διαχείρισης των επικίνδυνων οικοδομών, ειδικά μετά την απόφαση της Βουλής να δώσει εξάμηνη παράταση για παραμονή της διαχείρισης στους δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προτείνει όπως η ευθύνη για τη διαχείριση μετατεθεί στους ΕΟΑ από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η Βουλή είχε άλλες βλέψεις, καθώς ψήφισε όπως η ευθύνη παραμείνει στους δήμους μέχρι τον Μάρτιο. Μετά τη λήξη αυτή της μεταβατικής περιόδου, από την 1η Απριλίου, η ευθύνη έχει ήδη μετατεθεί στους ΕΟΑ, οι οποίοι πλέον είναι αρμόδιοι τόσο για την έκδοση σχετικών ειδοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, σε περίπτωση που μία οικοδομή κριθεί επικίνδυνη και να τον καλεί να διορίσει μελετητή για έκθεση με στόχο την επισκευή της και να την καταθέτει στην αρμόδια Αρχή (σ.σ. ΕΟΑ), όσο και για αυτεπάγγελτη επέμβαση και λήψη απαραίτητων μέτρων για άρση του άμεσου κινδύνου.

Σημειώνεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η αρμόδια Αρχή που διαχειρίζεται τις επικίνδυνες οικοδομές, σε περίπτωση που λαμβάνει αυτεπάγγελτα μέτρα για ασφάλεια, επιδίδει ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη ή στα πρόσωπα που διαμένουν σε αυτή και τους καλεί να εγκαταλείψουν ή να εκκενώσουν την οικοδομή εντός ενός χρονικού διαστήματος και σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να λάβουν δικαστικά διατάγματα απομάκρυνσης. Πέραν τούτου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της επικίνδυνης οικοδομής δεν προβεί στις ενέργειες που τον καλεί η αρμόδια Αρχή και δεν ειδοποιήσει, τότε ο ΕΟΑ έχει την αρμοδιότητα να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρθεί η επικινδυνότητα και τα έξοδα θα πρέπει να τα καλύψει ο ιδιοκτήτης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις, όπως η ποινή φυλάκισης έως ενός έτους ή/και πληρωμή προστίμου έως και 10,000 ευρώ. Σημειώνεται πως αν η καταδίκη είναι μεταγενέστερη η ποινή διπλασιάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στο επίκεντρο η ευθύνη για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ

Προωθούνται αλλαγές

Το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο δεν θεωρείται αρκετά αποτρεπτικό και προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτη και εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων για αυστηροποίηση των ποινών. Η ανάγκη για αυστηροποίηση των ποινών προέκυψε από την μελέτη της κατάστασης και της ανάγκης που προέκυψε από την αξιολόγηση της εικόνας που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να υπάρξει αλλαγή στην κατάσταση το συντομότερο δυνατό και για να γίνει αυτό, ένωσε δυνάμεις με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, ώστε να περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που θέλει να προωθήσει. Με αυτή την κίνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών κερδίζει χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται νομοπαρασκευαστική διαδικασία και νομοτεχνικός έλεγχος για σχετικό κείμενο που επρόκειτο να προωθήσει και η συζήτηση στη Βουλή θα προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς.

Ανάμεσα στις τροποποιήσεις που προωθούνται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι η διαδικασία ενημέρωσης του ιδιοκτήτη επικίνδυνης οικοδομής και συγκεκριμένα προτείνεται όπως η ειδοποίηση γίνεται με επιστολή, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται και η δημοσίευση σε εφημερίδα, καθώς και τοιχοκόλληση στην οικοδομή. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνει πως υπάρχει πρόνοια που να απαγορεύει στους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν την επικίνδυνη οικοδομή σε τρίτα πρόσωπα, ενώ σε περίπτωση που κατοικείται και πρέπει να ασκηθεί πίεση για εκκένωση, προτείνεται όπως υπάρχει διακοπή νερού, δεδομένου ότι αρμόδια Αρχή για παροχή είναι ο ΕΟΑ.

Στο μεταξύ, ακόμη μία τροποποίηση που προτείνεται είναι πως σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί στην ειδοποίηση της αρμόδιας Αρχής για τη λήψη μέτρων σε επικίνδυνη οικοδομή, πέραν των ποινικών κυρώσεων και του διοικητικού προστίμου που ήδη προβλέπονται στη νομοθεσία, εισάγεται η δυνατότητα επιβολής εξώδικου προστίμου και εισήγηση είναι όπως αυτό αυξηθεί στις 40,000 ευρώ από τις 20,000 ευρώ που ισχύσει αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού

Δειτε Επισης

Τα παιδιά που αφήνονται από το κράτος στην τύχη τους, να παλεύουν μόνα με τα τέρατα
Κάνει λόγο για στοχοποίηση των λειτουργών των ΥΚΕ η ΠΑΣΥΔΥ-«Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες»
Προκαλεί αδυναμίες η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό ψυχολόγων στη διαχείριση βίας και παραβατικότητας
Μοχλός πίεσης προς τους ιδιοκτήτες επικίνδυνων οικοδομών η αυστοροποίηση της νομοθεσίας-Όσα αλλάζουν
Καίει το Υπ. Υγείας η έκθεση της Ελεγκτικής-Μοίραζε χορηγίες σε φορείς που έλαβαν επιδοτήσεις από άλλα Υπουργεία
Διαμαρτυρία το απόγευμα της Τετάρτης για αποκοπές φωτοβολταϊκών έξω από το Προεδρικό
«Δεν ήταν απλώς κάτοικος του Ριζοκαρπάσου, αλλά η ψυχή του»-Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη Ελένη Βελούνια
Μόνο με έκδοση βίζας για όσους ταξιδεύουν προς Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου
Σκέπασε την Κύπρο η σκόνη-Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Ήρθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στα υπεραστικά λεωφορεία