«Δεύτε λάβετε φως»-Λαμπρή η τελετή αφής στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ο οποίος μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε κρατώντας στα χέρια του τα κεριά με το Άγιο Φως. Λίγα λεπτά αργότερα το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου που είχε προηγουμένως ελεγχθεί εξονυχιστικά, αποσφραγίστηκε, ενώ στις 14:15 ξεκίνησε η επίσημη τελετή.

Με 33 λαμπάδες Δεύτε λάβετε φως

Δέκα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι ο πατριάρχης Ιεροσολύμων βγήκε με τις 33 λαμπάδες και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως. με τους πιστούς να ξεσπούν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της Ιερής Λιτανείας που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίζεται. Αμέσως μετά ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο, όπου όλα είναι σβηστά.

Σημειώνεται ότι μετά την τελετή της Αφής, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα παραδώσει το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο.

Στην αποστολή μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα, μετέχουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής και επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου πατήρ Ιερώνυμος.

Η διαδικασία του ελέγχου του Παναγίου Τάφου

Πριν από την τέλεση της ακολουθίας του Αγίου Φωτός, πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος από την ισραηλινή αστυνομία καθώς και από εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων που έχουν δικαιώματα στο Ναό της Αναστάσεως, όπως Αρμένιοι και Κόπτες, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μέσα, με την είσοδο να σφραγίζεται με αγνό κερί και όλους τους εκπροσώπους των δογμάτων να τοποθετήσουν την επίσημη σφραγίδα τους πάνω στο κερί.

Ο Έλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων παίρνει την θέση του στο Ιερό Βήμα του Καθολικού του Ναού λίγη ώρα αργότερα για να ξεκινήσει στις 12.30 η Ιερή Λιτανεία. Δεξιά του προσέρχονται και οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών και των Αράβων, ζητώντας την άδεια από τον Πατριάρχη να λάβουν το Άγιος Φως από εκείνον.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Live εικόνα από την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Δειτε Επισης

Το σπάνιο κοινό Πάσχα ενώνει Ορθόδοξους και Καθολικούς πριν τους ξαναχωρίσει το ημερολόγιο
ΒΙΝΤΕΟ: Η Κίνα ανοίγει την ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο-Μειώνει τον χρόνο ταξιδιού από δύο ώρες σε ένα λεπτό
Πέντε νεκροί στην Αυστραλία λόγω των γιγάντιων κυμάτων
Πώς οι φοιτητές του Florida State University επέζησαν από τους πυροβολισμούς, με μία τσίχλα
Κατηγορίες Ζελένσκι σε Πούτιν για την πασχαλινή εκεγχειρία-«Παίζει με ανθρώπινες ζωές»
Πασχαλινή εκεχειρία κήρυξε ο Πούτιν-Διακοπή των επιχειρήσεων ως τη Δευτέρα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναστέλλει τις απελάσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα
Η Μόσχα λέει πως ανακατέλαβε χωριό από την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
Απαντά το επιτελείο Τραμπ για επιστολή με απειλές στο Χάρβαρντ-«Κατά λάθος στάλθηκε»
«Δεύτε λάβετε φως»-Λαμπρή η τελετή αφής στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα