Bloomberg: Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τον Πούτιν

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η ενδεχόμενη παραχώρηση αποτελεί το τελευταίο μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται καθώς ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρότειναν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, εκτός αν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος.

Η Κριμαία καταλήφθηκε από το Κρεμλίνο το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.

Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των διεθνών νόμων και συνθηκών που απαγορεύουν την κατάληψη γης με χρήση βίας.

Εφιάλτης για τον Ζελένσκι, ευλογία για τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει έδαφος στη Μόσχα. Όμως η κίνηση αυτή θα αποτελούσε ευλογία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Ο Πούτιν μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές τη γραμμή του μετώπου, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφεραν οι πηγές. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός συζήτησης.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο του Έσεξ που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο-Τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Γαστρεντερίτιδα σε κρουαζιερόπλοιο εν πλω-Πάνω από 140 κρούσματα
Τρεις νεκροί από έκρηξη στο κέντρο εκπαίδευσης του σερίφη του Λος Άντζελες
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό
Nέες συγκρούσεις στη Συρία-Βεδουίνοι και Δρούζοι πολεμούν στην Σουέιντα, ανησυχία για νέο γύρο κλιμάκωσης
Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ιράν επανεξοπλίζει τους συμμάχους Χεζμπολάχ και Χούθι