Δικαιούχοι χάνουν επιδόματα λόγω έλλειψης πιστώσεων-Προωθούνται αλλαγές στη Βουλή

Περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες, αναφορικά με τη νομοθεσία που διέπει την καταβολή των επιδομάτων που λαμβάνουν οι γονείς προσπαθεί να εντάξει η Βουλή, ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός στους δικαιούχους για την άδεια μητρότητας ή πατρότητας, καθώς όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν άτομα που απορρίπτονται επειδή δεν έχουν ανάλογες πιστώσεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Στόχος είναι να υπάρχει εναρμονισμός με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στις πρόνοιες για την γονική άδεια.

Το τελευταίο διάστημα, η Επιτροπή Εργασίας έχει προωθήσει αρκετές αλλαγές, όσον αφορά στα δικαιώματα των γονιών, είτε αυτό αφορά στις εβδομάδες που λαμβάνουν άδεια για να απέχουν από τη δουλειά τους και είναι πληρωμένες, είτε αφορούν στα επιδόματα που λαμβάνουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις για την χρονική περίοδος εντός της οποίας οι γονείς μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας και επεκτάθηκε από τα οκτώ στα δεκαπέντε έτη της ηλικίας του παιδιού. Παράλληλα, αυξάνεται η διάρκεια του επιδόματος γονικής άδειας δέκα εβδομάδες για το δεύτερο παιδί, δώδεκα εβδομάδες για το τρίτο παιδί και δεκατέσσερις εβδομάδες για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Οι βουλευτές της Επιτροπής συνεχίζουν να λαμβάνουν καταγγελίες, αναφορικά με το ζήτημα των επιδομάτων τους και αυτός είναι ο λόγος που μέλη της, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, έχουν ετοιμάσει πρόταση νόμου, ώστε να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει την παροχή επιδομάτων μητρότητας ή πατρότητας στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Αριστεράς και μέλη της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς, έχουν καταθέσει στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, η οποία στοχεύει στη θέσπιση περισσότερων δικλίδων ασφαλείας, για τους εργαζόμενους γονείς, ώστε να μην στερούνται αυτών που δικαιούνται.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε, η περίοδος κατά την οποία ασφαλισμένη/ος μισθωτή/ος απουσιάζει από την εργασία της/του με άδεια μητρότητας ή πατρότητας, αντίστοιχα, και για την οποία δεν δικαιούται το σχετικό επίδομα, να προσμετράται ως περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης. Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, κατά την εν λόγω περίοδο, ο ασφαλισμένος θα λογίζεται ότι έχει ασφαλιστέες αποδοχές για τις οποίες, όμως, δεν θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Επί της ουσίας, αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν οι βουλευτές είναι πως στις περιπτώσεις των εργαζομένων που απορρίπτονται για επίδομα μητρότητας ή πατρότητας, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν συμπληρώσει τις ανάλογες πιστώσεις, όπως αναφέρεται στη νομοθεσία, το διάστημα μέχρι την επόμενη αίτηση να υπολογίζεται ως πίστωση στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, ο στόχος είναι να μειωθούν οι αποκλεισμοί των δικαιούχων.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, οι βουλευτές εξηγούν πως αντίστοιχες διατάξεις ήδη τυγχάνουν εφαρμογής σε σχέση με τις χρονικές περιόδους που ασφαλισμένο πρόσωπο απουσιάζει από την εργασία του με γονική άδεια, χωρίς να λαμβάνει επίδομα γονικής άδειας ή απουσιάζει από την εργασία του με άδεια φροντίδας ή άδεια για λόγους ανωτέρας βίας και η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία ώστε να επιτευχθεί αναλογική και ίση μεταχείριση με τις περιπτώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως η Βουλή έχει προβεί σε παρόμοιες ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο θέμα και σε προηγούμενη τροποποίηση του εν λόγω νόμου και συγκεκριμένα στις πρόνοιες για την γονική άδεια. Όλα θα τεθούν προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας και αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η στάση της Κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα.

Δειτε Επισης

Έκρηξη βόμβας σε όχημα 26χρονου έξω από οικία
Άνοιξαν πυρ εναντίον καφετέριας στη Λεμεσό-Ζημιές στο εσωτερικό της
Φωτιά σε φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Έκρηξη σε κατάστημα στη Λεμεσό-Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκε και δεύτερο
Έκρηξη βόμβας σε όχημα 60χρονου
Δύσκολη η εξαίρεση του πρωτογενούς τομέα από τον ΦΠΑ-«Υπάρχουν επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων»
Με πλάνο και στρατηγική για την επόμενη μέρα της ΕΔΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους Αναστασίου και Διομήδους
Υπέβαλε έφεση ο Κότας επί της απόφασης για το φόνο του Κωνσταντινίδη-Τρεις λόγους επικαλείται η υπεράσπιση
Δείχνει γραμμή πλεύσης για ευθύνες η στάση Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ-Το «κράτος εν κράτει» ΤΟΜ και η «αδικαιολόγητη ΗΜΥ
Σε άλλο σύμπαν ο Τατάρ-Χρησιμοποίησε τη συνάντηση με την Ολγκίν για να κάνει «προεκλογική» ομιλία