Στη δημοσιότητα πάνω από 10.000 σελίδες αρχείων για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι

Περίπου 10.000 σελίδες εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε εφικτή μετά το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε, ήδη από τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δώσει εντολή για αποχαρακτηρισμό εγγράφων για τις πολιτικές δολοφονίες που έχουν συνταράξει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Τα έγγραφα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο των Εθνικών Αρχείων. Την ίδια ώρα, η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τάλσι Γκάμπαρντ ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί και 50.000 επιπλέον σελίδες, που θα εξεταστούν και θα αποχαρακτηριστούν.

«Μόλις πριν λίγες μέρες εντοπίσαμε άλλες 50.000 σελίδες ειδικά για τη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι», δήλωσε η Γκάμπαρντ στο DailyWire. Οι έρευνες συνεχίζονται με νέες ομάδες που «αναζητούν έγγραφα που δεν έχουν δει ποτέ ξανά το φως της δημοσιότητας».

Τι περιλαμβάνουν τα έγγραφα

Αν και τα νέα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν κάποιο συνταρακτικό στοιχείο, σύμφωνα με την Γκάμπαρντ εγείρουν σοβαρά ερωτήματα: «Ήταν μόνο ένας ο δράστης; Ποια ήταν η γωνία από την οποία πυροβολήθηκε; Υπήρχε γυναίκα που έτρεχε από το σημείο φωνάζοντας “τον πυροβολήσαμε”; Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν για να γνωρίζει ο κόσμος τι γνωρίζει η κυβέρνηση».

Η δημοσιοποίηση των αρχείων θεωρείται κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού, είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. «Για δεκαετίες όλα αυτά ήταν καλυμμένα με μυστήριο. Τώρα, τα ψηφιοποιούμε ώστε οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση με ένα κλικ. Η διαφάνεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την αλήθεια και για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», εξήγησε.

Απογοήτευση για τους λάτρεις θεωριών συνωμοσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τη ροπή του σε θεωρίες συνωμοσίας. Ήδη, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, ενώ αναμένονται και τα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ωστόσο, τα έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τόσο για τον Τζον Κένεντι και τον Τζέφρι Έπσταϊν δεν προσέφεραν καμία «βόμβα» για τους θιασώτες θεωριών συνωμοσίας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα νέα έγγραφα που αφορούν τον RFK, τα οποία περιλαμβάνουν χιλιάδες μεμονωμένα αρχεία που χρειάζονται μελέτη ένα προς ένα.

Η δολοφονία του RFK

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στις 6 Ιουνίου 1968 στο Λος Άντζελες, λίγο μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. Η βασική έρευνα είχε γίνει από την Αστυνομία του Λος Άντζελες. Τα περισσότερα έγγραφα βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της Καλιφόρνιας, μαζί με φωτογραφίες, ηχητικά και βιντεοσκοπήσεις. Έρευνα είχε διενεργήσει και το FBI.

Η Γκάμπαρντ δεν έχει δικαιοδοσία για τα πολιτειακά αρχεία, αλλά μπορεί να διατάξει την αποδέσμευση των ομοσπονδιακών. Κι ενώ ένα μεγάλο μέρος των αρχείων του RFK έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ορισμένα παραμένουν πλήρως ή εν μέρει αποσιωπημένα λόγω διαγραφών ή δικαστικών σφραγίδων.

Ως δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι είχε καταδικαστεί ο 24χρονος τότε Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι προχώρησε στην πράξη του ως αντίποινα για τη στήριξη του Κένεντι προς το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο Κένεντι υπέκυψε στα τραύματά του 25 ώρες αργότερα.

Ικανοποίηση από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Ο γιος του δολοφονηθέντος, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, νυν υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε: «Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για το θάρρος του και τη δέσμευσή του στη διαφάνεια. Είμαι επίσης ευγνώμων στην Τάλσι Γκάμπαρντ για τις ακούραστες προσπάθειές της. Το να αποκαλύψουμε τα έγγραφα του RFK είναι απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.»

Σύμφωνα με τη Γκάμπαρντ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είχε τη δυνατότητα να δει τα έγγραφα πριν δημοσιοποιηθούν. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλει και η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καθώς το υλικό που αφορά τον ίδιο ενδέχεται να είναι ενοχλητικό ή δυσφημιστικό, με αναφορές σε εξωσυζυγικές σχέσεις και στην παράνομη παρακολούθηση από το FBI υπό τον Τζέι Έντγκαρ Χούβερ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες
Οι σκληροπυρηνικοί Ultras της Παρί, ο Ζιντάν και το φιάσκο των Αρχών-Οι λόγοι πίσω από τα επεισόδια στο Παρίσι
Σαμποτάζ σε ρωσικές βάσεις από τους Ουκρανούς-Κατέστρεψαν με drone πάνω από 40 μαχητικά
Αυτή είναι η απάντηση των 13 σημείων της Χαμάς που ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω στους οπαδούς της Παρί στη Γαλλία
Τουλάχιστον τρεις νεκροί μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο του Αμβούργου-Πάνω από 50 οι τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Από εκρήξεις η κατάρρευση των δύο γεφυρών στη Ρωσία-Νεκροί και δεκάδες τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Αιματοβαμμένος τελικός με δύο νεκρούς και 200 τραυματίες-Πάνω από 550 συλλήψεις, χάος στη Γαλλία
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός 17χρονος στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Champions League-Μαχαιρώθηκε στο στήθος
Μυστήριο με την πρόταση εκεχειρίας του Γουϊτκοφ-Άλλα λέει η Χαμάς και άλλα το Ισράηλ