Συνεχίζεται η διαμάχη για τη μαντήλα στα κατεχόμενα-Ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής απεργίας
11:30 - 16 Απριλίου 2025

Συνεχίζεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στα κατεχόμενα γύρω από τον αμφιλεγόμενο «κανονισμό» του «υπουργείου εθνικής παιδείας» για τη χρήση της μαντήλας, με τις τουρκοκυπριακές συντεχνίες και οργανώσεις να αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της γενικής απεργίας. Οι τ/κ οργανώσεις επιμένουν ότι ο νέος κανονισμός είναι μια νέα «επιβολή της Άγκυρας».
Τις προηγούμενες ώρες οι δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου κανονισμού είχαν συνέχεια, με τους διοργανωτές να προειδοποιούν για συνέχιση των δράσεων και σήμερα, υπενθυμίζοντας στην «κυβέρνηση» το Άρθρο 23 του «συντάγματος». Το κεντρικό σύνθημα των διαμαρτυρόμενων όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Özgür Gazete Kıbrıs», παραμένει το «δεν υπάρχει επιστροφή από αυτόν τον δρόμο! Δεν θα περάσει η θρησκευτική οπισθοδρόμηση!». Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απειλούν με γενική απεργία εάν ο κανονισμός δεν αποσυρθεί άμεσα.
Σύμφωνα με την εφημέριδα, ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεχίζουν να τοποθετούνται επί του ζητήματος δημόσια. Ο πρόεδρος της συντεχνίας Dev-İş, Σεμίχ Κολόζουγλου, επικαλέστηκε τον Ναζίμ Χικμέτ, τονίζοντας πως «αυτοί [η εξουσία] φοβούνται περισσότερο εσάς [τον λαό]» και πως ο αγώνας θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος της συντεχνίας «Güç-Sen», Εντίνζ Κανατλί, συνέδεσε τον αγώνα και την πιθανή γενική απεργία με το «άρθρο 23», καλώντας σε σεβασμό του «συντάγματος». Τέλος, ο πρόεδρος της συντεχνίας «Hür-İş», Αχμέτ Σερντάρογλου, διευκρίνισε πως ο αγώνας δεν είναι κατά της θρησκείας, αλλά κατά της ανάμειξης κράτους και θρησκείας, ζητώντας εξηγήσεις από τις «αρχές» Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Το τ/κ δημοσίευμα αναφέρει ότι πλέον κοινή συνισταμένη των τ/κ οργανώσεων είναι η επιλογή της γενικής απεργίας, σε περίπτωση που τελικά η «κυβέρνηση» δεν οπισθοχωρήσει απέναντι στο μεγάλο ρεύμα κοινωνικής αμφισβήτησης.
Το ζήτημα της μαντήλας έχει προκαλέσει σημαντικό αναβρασμό στην τ/κ κοινότητα το τελευταίο διάστημα. Συχνά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για την πολιτιστική και πολιτική επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα και εγείρει ανησυχίες για τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα, που παραδοσιακά αποτελούσε στοιχείο της ταυτότητας μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
