Σπουδάζουν αλλά δεν εργάζονται στον τομέα τους οι Κύπριοι-Τρίτοι σε υπερειδίκευση στην Ε.Ε.

Το τρίτο ψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με υπερειδίκευση κατέγραψε η Κύπρος μεταξύ των κρατών μελών το 2024, με τις γυναίκες να τείνουν περισσότερο να εργάζονται σε επαγγέλματα κάτω από το επίπεδο εκπαίδευσης τους, σύμφωνα με στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Eurostat θεωρεί υπερειδίκευση τις περιπτώσεις όπου όταν άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό αυτό έφτασε το 2024 στο 21,3%. Μεταξύ των κρατών μελών, το ποσοστό υπερειδίκευσης ήταν υψηλότερο στην Ισπανία (35,0%), την Ελλάδα (33,0%) και την Κύπρο (28,2%). Το Λουξεμβούργο (4,7%), η Κροατία (12,6%) και η Τσεχία (12,8%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Επίσης, το ποσοστό υπερειδίκευσης στην ΕΕ  ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών (22,0%) από ότι μεταξύ των ανδρών (20,5%). Η διαφορά μεταξύ των φύλων στην Κύπρο ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με 31,2% για τις γυναίκες και 24,6% για τους άντρες.

Σε 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερειδίκευσης από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται μεταξύ άλλων στην Ιταλία (7,7 ποσοστιαίες μονάδες), τη Σλοβακία (6,4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Μάλτα (5,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε έξι χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερεξειδίκευσης, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (5,2 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (2,6 ποσοστιαίες μονάδες) και την Εσθονία (2,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Όσον αφορά το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, αυτό έφτασε στο 75,8% το 2024, καθώς 197,6 εκατομμύρια άτομα ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών στην ΕΕ ήταν εργαζόμενοι, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της χρονολογικής σειράς το 2009. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2023 και κατά 1,2 π.μ. σε σύγκριση με το 2022.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στις Κάτω Χώρες (83,5%), τη Μάλτα (83,0%) και την Τσεχία (82,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (67,1%), την Ελλάδα (69,3%) και τη Ρουμανία (69,5%).

Στην Κύπρο το ποσοστό απασχόλησης το 2024 ήταν 79,8% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση του Τζόκερ
ΒΙΝΤΕΟ: Οι πρώτες στιγμές μετά το φοβερό τροχαίο στην Ελλάδα-Εικόνες καταστροφής και πανικού
Καταγγέλλει με βίντεο το Ισραήλ η Χαμάς-«Η ηγεσία του υπέγραψε την απόφαση να εκτελεστούν οι όμηροι»
Συνάντησε και τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας ο Κόμπος-Στο επίκεντρο Κυπριακό και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ για το ράπισμα από χώρες της Κεντρικής Ασίας-«Να προσέξουν τις σχέσεις με τους Ε/κ»
Σιγή ιχθύος από Ερντογάν για το καλώδιο-«Η ψυχραιμία μας δεν είναι αδυναμία»
H Έκθεση της Γάνδης για τα Τέμπη που εκθέτει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ-«Τα έλαια σιλικόνης καίγονται»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά κοντά στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου εντός της νεκρής ζώνης
Πάνω από διακόσια ξενικά είδη στις θάλασσες της Κύπρου-Ξεχωρίζουν λαγοκέφαλος και λεοντόψαρο
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης ο Κόμπος-Συζήτησαν διμερείς σχέσεις