Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για τα φιλοδωρήματα-«Να αποδίδονται στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες»

Κατατέθηκε στη Βουλή μια νέα Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, ώστε να κατοχυρωθεί νομικά ότι τα tips/φιλοδωρήματα που αφήνει ένας πελάτης ως ένδειξη ικανοποίησης για την εξυπηρέτησή του σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, διανομές προϊόντων κ.α., ανήκουν στους εργαζόμενους και πρέπει να αποδίδονται σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά «πήραμε την πρωτοβουλία αυτή μετά που έφτασαν κοντά μας καταγγελίες για εργοδότες που παρακρατούν τα φιλοδωρήματα/tips που αφήνουν οι πελάτες ή που τα χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τον συμφωνημένο μισθό των υπαλλήλων τους. Αυτή είναι μια αντεργατική και αντιδεοντολογική πρακτική η οποία με τη νομοθεσία που προτείνουμε θα καταστεί και παράνομη. Ανάλογη νομοθεσία μπήκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Οκτώβρη στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το 2022 στην Ιρλανδία».

Με την ψήφιση της πρότασης νόμου, όπως σημειώνει ο κ. Κουκουμά, «θα καταστεί παράνομη η όποια αποκοπή, παρακράτηση ή αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μέρους του εργοδότη στην απόδοση των tips στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τα αφήνει ο πελάτης (μετρητά κατά την πληρωμή, σε κουτί στο ταμείο, με πιστωτική, με χρέωση στην ψηφιακή πλατφόρμα κ.ο.κ.). Θα απαγορεύεται επίσης σε εργοδότη να προσμετρά το ποσό των tips για τον υπολογισμό του μισθού και επιβεβαιώνεται ότι τα tips δεν υπόκεινται σε φορολογία κλπ».

Περαιτέρω, τονίζει, «κάθε εργοδότης θα πρέπει να έχει πολιτική κατανομής του φιλοδωρήματος που να καταρτίζεται μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους, αυτή να γνωστοποιείται στο προσωπικό αλλά και στους πελάτες (με αναγραφή στο menu, συμπερίληψη σημείωσης στην πλατφόρμα, ανάρτηση πινακίδας στον χώρο κλπ), καθώς επίσης θα πρέπει να τηρεί στοιχεία για τη διαχείριση των tips και ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα γνώσης σε αυτά».

Θεσπίζονται επίσης, με την πρόταση του ΑΚΕΛ, τρόποι προστασίας των εργαζομένων όταν υπόκεινται σε αυτή την πρακτική αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται (μέχρι έξι μήνες φυλάκιση ή/και πρόστιμο μέχρι 15χιλ ευρώ). Παράλληλα, ορίζεται η υποχρέωση του κράτους επιθεωρεί επιχειρήσεις και χώρους εργασίας για να ελέγχει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτού του νόμου.

«Χρειάζονται τέτοιες νομοθεσίες που καταπολεμούν πρακτικές αυθαιρεσίας από μέρους εργοδοτών και προστατεύουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν καν την ασπίδα της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Γιατί μπορεί να πανηγυρίζουν πολλοί ότι η οικονομία «πετά», αλλά στον κόσμο των εργαζόμενων τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και συνήθως πολύ δραματικά. Γιατί χρειάζεται -με συλλογικές συμβάσεις αλλά και με νομοθεσίες όπου απαιτείται- να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που κινούν την οικονομία, έχουν μισθούς και εισοδήματα αντάξια της δουλειάς και του κόπου τους», κατέληξε ο κ. Κουκουμά.

Δειτε Επισης

Για αρκετό καιρό βρίσκονταν στην αποθήκη οι κροτίδες που προκάλεσαν φωτιά και εκρήξεις στη Λεμεσό
ΥΠΑΝ: Σε πραγματικότητα μετατρέπεται το όραμα ισότιμης προσχολικής αγωγής
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Aποκαλύψεις για τον βιασμό της 16χρονης από τον 38χρονο στην Πάτρα-Της πρόσφερε ένα φόρεμα ως «δόλωμα»
Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις ανήλικοι για τα επεισόδια στα Λειβάδια το Μ. Σάββατο
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Χειροπέδες σε 27χρονο για ληστείες περιπτέρων στη Λευκωσία
Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»