Ξεκολλά η θανατική ανάκριση για τον Αλέξανδρο-Μετά το αλαλούμ τελικά στάλθηκαν τα δείγματα DNA στην Αγγλία
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 15 Απριλίου 2025

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της θανατικής ανάκρισης αναφορικά με τα αίτια θανάτου του επτάχρονου Αλέξανδρου Αθανασίου, ο οποίος απεβίωσε στις 31 Αυγούστου του 2018 και αφού η οικογένεια δεν έλαβε απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τα δείγματα που θα έπρεπε να αποσταλούν στην Αγγλία, τα οποία μέχρι πρότινος αγνοούνταν, το Δικαστήριο κάλεσε την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ώστε να δώσει απαντήσεις. Εν τέλει, η κλήση έφερε αποτέλεσμα, χωρίς την φυσική παρουσία της κα. Κωνσταντίνου στο Δικαστήριο, καθώς τα... αγνοούμενα δείγματα όχι μόνο εντοπίστηκαν, αλλά στάλθηκαν ήδη στην Αγγλία για τις απαραίτητες εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτοφανής εξέλιξη στην θανατική ανάκριση για τον επτάχρονο Αλέξανδρο-Κλήση στην ΓΔ του Υπ. Υγείας λόγω Εισαγγελίας
Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η οποία διεξήχθη στις 14 Απριλίου, ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου πως «αφότου στάλθηκε το πρακτικό, το Υπουργείο έδρασε άμεσα, έγιναν όλες οι διαδικασίες και τα δείγματα αποστάλθηκαν στην Αγγλία».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του επτάχρονου Αλέξανδρου, Δημήτρης Απαισιώτης, ανέφερε πως «τα δείγματα στάλθηκαν, όμως παραμένει ακόμη το εξής. Aφού το εργαστήριο στην Αγγλία έχει το αρχικό πόρισμα και θα προβεί σε συμπληρωματικό, να γίνει ένα ακόμη πρακτικό του Δικαστηρίου ώστε να υπάρχει εγρήγορση και να διεκπεραιωθεί η εξέταση των δειγμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει το Δικαστήριο να γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν οι εξετάσεις, αλλά και αν θα επιβλέπει κάποιος από πλευράς Υπουργείου την όλη διαδικασία.
Στην αντίπερα όχθη, απαντώντας στις αναφορές του δικηγόρου της οικογένειας, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανέφερε ότι «μαζί με τα δείγματα έχει σταλεί και επιστολή από την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου, μέσα από την οποία ενημερώνει ότι θα γίνει σύγκριση από το εργαστήριο στα δείγματα του επτάχρονου αγοριού».
Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε, η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, χωρίς ωστόσο αυτός να προσδιορίζεται, ενώ όπως είπε, έχει στην κατοχή της το email που της στάλθηκε από το Υπουργείο και στο οποίο καταγράφεται και το όνομα του λειτουργού που θα επιβλέπει τη διαδικασία. Το Δικαστήριο κάλεσε την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής να καταθέσει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώπιον του Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο Θανατικός Ανακριτής, Δικαστής Χαράλαμπος Σατσιάς, εξήρε τη σημασία να γνωρίζει το Δικαστήριο ποιο είναι το αρμόδιο πρόσωπο που απέστειλε τα δείγματα, ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να ζητείται από πλευράς Δικαστηρίου ενημέρωση από τον αρμόδιο λειτουργό.
Πάντως, της αποστολής των δειγμάτων στην Αγγλία είχε προηγηθεί ένα αλαλούμ, το οποίο προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στην οικογένεια του παιδιού όσο και στο Δικαστήριο, καθώς η λήψη δειγμάτων DNA των γονέων του αποβιώσαντος, καθώς και η ηλεκτροκαρδιολογική εξέταση των γονέων —ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ο θάνατος του παιδιού επήλθε από το σύνδρομο CPVT— εκκρεμούσε από τον Δεκέμβριο του 2022.
Αφού λήφθηκαν τα δείγματα, η διαδικασία παρέμεινε κολλημένη λόγω νέας ασυνεννοησίας σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη να στείλει τα δείγματα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα ενημέρωσε το Δικαστήριο πως το Υπουργείο Υγείας έχασε τις επιστολές που του αποστάλθηκαν, προκειμένου να αποσταλούν τα δείγματα DNA των γονιών στην Αγγλία και πως θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αποστολής τους.
Ακολούθησαν άλλες τρεις διαδικασίες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου διεξάγεται η θανατική ανάκριση. Εν τούτοις, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, τα δείγματα δεν είχαν αποσταλεί, λόγω ασυνεννοησιών και κακών χειρισμών. Αυτό ανάγκασε τον δικηγόρο της οικογένειας να ζητήσει από το Δικαστήριο να εκδώσει κλήση προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ώστε να παραστεί στο Δικαστήριο και να δώσει απαντήσεις. Τελικά, η κλήση του Δικαστηρίου αποδείχθηκε η λύση στο γόρδιο δεσμό των δειγμάτων, τα οποία στάλθηκαν στην Αγγλία, έστω και με αρκετή καθυστέρηση.
Παράλληλα, πέραν από το χάος της ασυνεννοησίας, των κακών χειρισμών και της ατέρμονης γραφειοκρατίας, το τραγικότερο όλων είναι ότι η οικογένεια του επτάχρονου, η οποία δίνει τη δική της μάχη για να μάθει τα αίτια θανάτου του παιδιού της, μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια και βλέποντας την απροθυμία του Κράτους, εξέφρασε πρόθεση να πληρώσει η ίδια το κόστος εξέτασης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία που οδήγησε στον θάνατο το παιδί τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: