Διάταγμα άμεσης αναστολής εργασιών κατασκευής του λιμανιού στο Πεντάκωμο

Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ενδιάμεσο διάταγμα αναστολής των εργασιών, για την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων στο Πεντάκωμο, κατόπιν προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife Cyprus και Φίλοι της Γης Κύπρου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Κύπρο που εκδίδεται ενδιάμεσο διάταγμα «παγώματος» έργου αποκλειστικά για περιβαλλοντικούς λόγους, σύμφωνα με ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το διάταγμα ισχύει μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής ή νέας διαταγής του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου «εκδίδεται προσωρινό διάταγμα, με το οποίο αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ημερομηνίας 20.02.2024, με την οποία δεν έφερε ένσταση ή/και παραχώρησε έγκριση ή/και παραχώρησε πολεοδομική άδεια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων (λιμενικών και χερσαίων) για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών στην περιοχή Μονής - Βασιλικού, μέχρι την τελική και κατά προτεραιότητα εκδίκαση της προσφυγής ή μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου». 

Οι εν λόγω περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζήτησαν την έκδοση του  διατάγματος, αφού σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η περιοχή αποτελεί ζωτικό βιότοπο για τη Μεσογειακή Φώκια, ένα από τα πιο απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο.

Όπως αναφέρουν «οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς την απαιτούμενη ειδική οικολογική αξιολόγηση, η οποία όφειλε να εξετάσει λεπτομερώς τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία λιμανιού στον βιότοπο της Μεσογειακής Φώκιας», σημειώνοντας ότι «το σχεδιαζόμενο λιμάνι μεγάλης κλίμακας και βιομηχανικής χρήσης για την εξυπηρέτηση ιχθυοκαλλιεργειών απειλεί άμεσα το είδος, μέσω απώλειας και κατακερματισμού του βιοτόπου και της έντονης όχλησης που θα προκύψει».

Στο μεταξύ, η δικαστική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Οι οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, για την κάλυψη των νομικών εξόδων.

Το κοινό μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο  www.givengain.com/campaign/pentakomo.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΑΝ: Σε πραγματικότητα μετατρέπεται το όραμα ισότιμης προσχολικής αγωγής
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Aποκαλύψεις για τον βιασμό της 16χρονης από τον 38χρονο στην Πάτρα-Της πρόσφερε ένα φόρεμα ως «δόλωμα»
Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις ανήλικοι για τα επεισόδια στα Λειβάδια το Μ. Σάββατο
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Χειροπέδες σε 27χρονο για ληστείες περιπτέρων στη Λευκωσία
Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»
Εντοπίστηκε το υποστατικό από το οποίο προμηθεύτηκαν το καγκουρό οι αλλοδαποί στη Δερύνεια
Το προφητικό τηλεφώνημα του νέου Πάπα στον αδελφό του και η συμβουλή του που αγνόησε