«Αλγεινή εντύπωση» από την ανακοίνωση ΟΚΥπΥ για παιδιά με αναπηρία-Υποδείξεις από την ΚΥΣΟΑ
18:27 - 14 Απριλίου 2025

Καθήκον των εμπλεκόμενων φορέων είναι να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι σε κάθε παιδί και κάθε παιδί με οποιαδήποτε αναπηρία, τονίζει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η οποία αναφέρει πως αυτό προνοεί και κατοχυρώνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών, ειδικότερα στο Άρθρο (23), το οποίο αφορά τα παιδιά με αναπηρία, αλλά κι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ειδικότερα δε στο Άρθρο (25) που άπτεται της πρόσβασης στην Υγεία, τις οποίες αμφότερες η Κύπρος έχει κυρώσει, αν κι όπως διαπιστώνεται, δεν εφαρμόζει.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή καταγγελία προς τον Υπουργό Υγείας από τις 18 Μαρτίου του 2025, για συγκεκριμένο περιστατικό έφηβου με σοβαρότατης μορφής αυτισμό, που παρουσίαζε δραματική επιδείνωση της συμπτωματολογίας του και χρειαζόταν ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, η ΚΥΣΟΑ αναφέρει πως «αλγεινή εντύπωση» προκαλεί ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 11/4/2025, η οποία αναφέρει πως «με βαθιά ανησυχία παρατηρούν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που παρουσιάζουν ετεροχρονισμένες, ανακριβείς, αποσπασματικές και συχνά διαστρεβλωμένες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων (ΤΕΝΕ)».
Ενδεικτικά, η ΚΥΣΟΑ αναφέρει πως στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ, καθορίζεται πως το ΤΕΝΕ ανταποκρίνεται σε έφηβους από 12 μέχρι 17 χρονών με σοβαρά ψυχιατρικά – ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
«Η εν λόγω ανακοίνωση, συνοδευτικά με σχετική ανακοίνωση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου, παρουσιάζουν τη θλιβερή πραγματικότητα, προβάλλοντας αυτό που εμφαντικά παραθέτουμε, και οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ζουν. Πως τα βεβαρημένα περιστατικά που εμπίπτουν στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος δεν έχουν χώρο ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, εντός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει μηχανισμός μεταφοράς των παιδιών αυτών στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, όπως όλοι οι πολίτες που βρίσκονται σε έκτακτη κατάσταση υγείας και χρήζουν μεταφοράς. Αντ’ αυτού, σε τέτοιες περιπτώσεις επιστρατεύεται η Αστυνομία», σημειώνει.
Σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ «είναι χρήσιμο να μην καλλιεργούνται εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις, που να παραπέμπουν στο ότι όλα λειτουργούν αρμονικά», ενώ σημειώνει πως «σαφώς και βήματα γίνονται, πάραυτα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, ακόμα κι ένας πολίτης να μένει εκτός παροχών, σημαίνει πως το σύστημα υπολειτουργεί».
Όπως αναφέρει «τα πρωτόκολλα, αν κι εφόσον υπάρχουν, ξεκάθαρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ευνομούμενου Ευρωπαϊκού κράτους του 2025, δεν προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία κι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει επισταμένως όλους τους ιθύνοντες του ΓεΣΥ, που από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό αναλώνονται στο να επεξηγήσουν πως το εν λόγω παιδί και κάθε παιδί σε παρόμοια κατάσταση δεν αποτελεί περιστατικό του ΤΕΝΕ, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζουν πού ακριβώς εμπίπτουν τα παιδιά αυτά σε ό,τι αφορά ενδονοσοκομειακή φροντίδα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».
«Αντί, επομένως, να δικαιολογεί ο οποιοσδήποτε φορέας τα αδικαιολόγητα, πρόσφορο θα ήταν στο πλαίσιο των όρων εντολής κι αρμοδιοτήτων του, να εξεύρει με σεβασμό προς τον κάθε γονιό παιδιού με αναπηρία που διεκδικεί τα αυτονόητα για το παιδί του παλεύοντας με τις διαχρονικές εκκωφαντικές ελλείψεις και στρεβλώσεις, με σεβασμό προς το κάθε παιδί κι άτομο με αναπηρία, λύσεις που να εκσυγχρονίζουν τα οποιαδήποτε αναχρονιστικά πρωτόκολλα, να αναβαθμίζουν υπηρεσίες, καθιστώντας το ύψιστο αγαθό της υγείας απόλυτα κι ισότιμα προσβάσιμο για όλους», αναφέρει.
Αναφέρει ότι «σε αυτή τη θεμελιώδη προσπάθεια οφείλουμε όλοι να συνταχθούμε στην ίδια γραμμή», για να συμπληρώσει πως «είναι δε θετικό πως από την πρώτη στιγμή καταγγελίας του πιο πάνω περιστατικού ο Υπουργός Υγείας κι η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου της Υγείας, έπραξαν τα δέοντα για το παιδί».
Ωστόσο, συμπληρώνει πως «ευρύτερος στόχος όμως είναι να θωρακίσουμε κάθε παιδί κι άτομο με αναπηρία».
Πηγή: ΚΥΠΕ
