Η Κομισιόν προτείνει ένα πολυετές πρόγραμμα για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Παλαιστίνης

Στα αποτελέσματα του πρώτου πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε η κ. Κάλας, η «Επιτροπή προτείνει ένα πολυετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης ύψους έως 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Παλαιστίνης». Στόχος του προγράμματος η υποστήριξη της ΕΕ προς τον παλαιστινιακό λαό και η δέσμευση για μια «διαρκή και βιώσιμη ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών».

Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος

Το πρόγραμμα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες και θα καλύπτει την περίοδο από το 2025 έως το 2027. Πρώτος πυλώνας είναι η υποστήριξη υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης για τον παλαιστινιακό λαό με επιχορηγήσεις περίπου 620 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κονδύλια, σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα βοηθήσουν επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στον λαό της». Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων της ΕΕ θα συνδεθεί με την πρόοδο της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και τις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη βιώσιμη οικοδόμηση του κράτους σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη για την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας με τη χορήγηση που προτάθηκε να φτάνει τα 576 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων επί τόπου για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση επί τόπου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως «το νερό, η ενέργεια και οι υποδομές. Στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα για την αύξηση της ανθεκτικότητας, προτείνουμε να διατεθούν 82 εκατ. ευρώ ετησίως για την παροχή υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στην UNRWA να συνεχίσει να διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο της τόσο ως ανθρωπιστικός όσο και ως αναπτυξιακός παράγοντας».

Τρίτος πυλώνας, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα με δάνεια ύψους έως 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη νέα χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα και «με την επιφύλαξη της έγκρισης των διοικητικών οργάνων της ΕΤΕπ, όπως τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει ειδική πλατφόρμα δωρητών για την Παλαιστίνη, με στόχο να κινητοποιήσει διεθνώς την υποστήριξη μέσα από φόρουμ για την Παλαιστινιακή Αρχή που θα παρουσιάζει μεταξύ άλλων την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια της εφαρμογής του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει με βίντεο το Ισραήλ η Χαμάς-«Η ηγεσία του υπέγραψε την απόφαση να εκτελεστούν οι όμηροι»
Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ-Σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο
Ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας με Ισραήλ-Τηλεφωνική επικοινωνία με ένταση ανάμεσα σε Μακρόν και Νετανιάχου
ΒΙΝΤΕΟ: Ξύλο σε live μετάδοση στο αλβανικό Big Brother-Τραγουδιστής χαστούκισε συμπαίκτη του και συνελήφθη
«Ο καλός και ο κακός»-Πώς η ομάδα του Τραμπ κρατά τον κόσμο σε αναβρασμό
Εικοσάχρονη στη Γαλλία πέθανε από διαρροή αζώτου κατά τη διάρκεια κρυοθεραπείας
Δύο χρόνια πολέμου στο Σουδάν-Για «καταστροφικές συνέπειες» προειδοποιεί ο επικεφαλής της UNHCR
Τεράστιο σκάνδαλο με δότες σπέρματος στην Ολλανδία-Υπάρχουν 3.000 παιδιά με τουλάχιστον 25 αδέλφια το καθένα
Χιλιάδες άτομα στο Ιράκ χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα λόγω αμμοθύελλας (pics)
Ο Βανς χαρακτήρισε την Ευρώπη «μόνιμο υποτελή» της χώρας του