Πάτησαν φρένο οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό-Από 200 ανά εβδομάδα μειώθηκαν κατά το ήμισυ
06:00 - 14 Απριλίου 2025

Μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ενδιαφέρον Σύριων για επαναπατρισμό στη χώρα τους, μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τους τζιχαντιστές και την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού οι αιτήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες σαράντα πέντε ημέρες είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που είχαν καταγραφεί από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.
Ενδεχομένως, η μείωση ενδιαφέροντος να σχετίζεται με τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου και τις σφαγές Αλαουιτών, αλλά και Χριστιανών που διαπράχθηκαν στη χώρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή για τη στάση που τηρεί το νέο καθεστώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλησιάζουν τις 2000 οι Σύριοι που ζήτησαν να αναχωρήσουν από Κύπρο-Χαρτογραφούν και μετά αποχωρούν
Μερικές μέρες πριν έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι σφαγές και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου (από τις 9 Δεκεμβρίου), η Κύπρος μετρούσε συνολικά 1734 αιτήματα από πολίτες της Συρίας, για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχούσε σε περίπου 22 άτομα ανά ημέρα και χαρακτηριζόταν από τους αρμόδιους ως ικανοποιητικός υπό τις περιστάσεις, με τις ενδείξεις να αποτυπώνουν μια ανοδική πορεία με το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο, μελετώντας τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, διαπιστώνει κανείς ότι τα αιτήματα μειώθηκαν αισθητά το τελευταίο διάστημα, αφού ήταν μόλις 413 για περίοδο 45 ημερών (26/2-11/04). Αυτό σημαίνει πως πλέον καταγράφονται περίπου εννέα αιτήματα ανά ημέρα ή 250 ανά μήνα.
Για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει καλύτερα το μέγεθος της μείωσης, αξίζει απλά να σημειωθεί ότι τα αιτήματα μέχρι τον Φεβρουάριο, ανέρχονταν σε περίπου 200 ανά εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν συνολικά 2147 αιτήματα για όλες τις κατηγορίες, δηλαδή για απόσυρση αιτήσεων ασύλου, ανάκληση συμπληρωματικής προστασίας και παραιτήσεις από προσφυγικό καθεστώς.
Από τον συνολικό αριθμό, οι πλείστοι και πιο συγκεκριμένα οι 1446 είναι πρόσωπα που απέσυραν τις αιτήσεις τους για άσυλο, ενώ άλλοι 678 είναι πρόσωπα που ζήτησαν ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, ώστε να αποχωρήσουν από την Κύπρο και να επιστρέψουν στη Συρία. Επίσης, υπάρχουν και 23 πρόσωπα τα οποία παραιτήθηκαν από το προσφυγικό καθεστώς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές
Δεν αποκλείεται αναθέρμανση ενδιαφέροντος
Σημειώνεται πάντως πως δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον των Σύριων να αναθερμανθεί, εάν διαπιστωθεί πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα και δεν προκύψουν παρόμοια περιστατικά με τις σφαγές του περασμένου Μαρτίου.
Παρόλα αυτά, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι Σύριοι που διαμένουν στην Κύπρο, παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις που προκύπτουν, τηρώντας τη δεδομένη στιγμή στάση αναμονής, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό που δημιουργήθηκε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι αρμόδιοι, κάποιες οικογένειες από τη Συρία που διαμένουν στην Κύπρο, αποστέλλουν πειραματικά κάποιο ή κάποια μέλη τους στη χώρα, ώστε να χαρτογραφήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν εάν όντως υπάρχει ασφάλεια, για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβούν και τα υπόλοιπα μέλη τους.
Συνήθως, την ευθύνη για μετάβαση στη χώρα αναλαμβάνει ο σύζυγος και πατέρας της οικογένειας, αφήνοντας στην Κύπρο του υπόλοιπους, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που επέστρεψαν οι γυναίκες με τα παιδιά και ο πατέρας έμεινε στην Κύπρο για να εργάζεται, μέχρι νεοτέρας.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο υφυπουργός Μετανάστευσης είχε υποστηρίξει, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., την πρόταση για δημιουργία ενός κοινού πλαισίου της Ε.Ε. που να επιτρέπει τις επισκέψεις προσφύγων στη Συρία, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, καθώς και χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Για αποφυγή κατάχρησης του εν λόγω εργαλείου, ο κ. Ιωαννίδης είχε επισημάνει πως η έννοια των «επισκέψεων» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διερευνήσουν την κατάσταση στη Συρία πριν επιστρέψουν οριστικά, θα πρέπει να περιορίζεται από την άποψη της περιόδου εντός της οποίας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, καθώς και του ανώτατου συνολικού αριθμού των επισκέψεων.
Πάντως, παρά το γεγονός πως έφθασαν ενώπιον των αρμοδίων πληροφορίες ότι μετά την αναχώρηση αριθμού προσώπων από τη Συρία που αντιτάσσονταν στο καθεστώς Άσαντ, θα έφθαναν στην Κύπρο ένας σημαντικός αριθμός καθεστωτικών, που σήμερα είναι σε δυσμενή θέση, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά ελαχίστων περιπτώσεων, που δεν προκαλούν ανησυχία στο κράτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
