Χωρίς καθυστερήσεις οι αιτήσεις για παρένθετες μητέρες-Το μπέρδεμα με επιδοτήσεις και ο ρόλος του Συμβουλίου

Μπέρδεμα και ερωτήματα προκάλεσε η μη παρουσία του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία επρόκειτο να εγκριθεί κονδύλι μέσω της Βουλής. Η απουσία των μελών και το αίτημά τους για ορισμό νέας ημερομηνίας, έθεσαν υπό αμφισβήτηση από πλευράς βουλευτών το πώς εγκρίνονται οι αιτήσεις ζευγαριών και μονήρων γυναικών, ενώ παράλληλα εκφράστηκε προβληματισμός για πιθανές καθυστερήσεις στην εξέτασή τους.

Σύμφωνα με τον περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του 2025 Νόμο, το προς έγκριση ποσό ύψους €219.705 αφορά τη χρήση του έτους που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, εκφράστηκαν ανησυχίες για το πώς θα λειτουργήσει το Συμβούλιο χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, και πώς θα συνεχίσει να εξετάζει αιτήσεις, δεδομένου του σημαντικού ύψους του κονδυλίου και της ασαφούς χρησιμότητάς του.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως η θητεία των μελών του προηγούμενου Συμβουλίου είχε λήξει στις 23 Μαρτίου, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό νέου σώματος, γεγονός που ενίσχυσε την ανησυχία για καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε η Καρολίνα Στυλιανού, Ανώτερη Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου του Υπουργείου Υγείας και μέλος του Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, το νέο Συμβούλιο διορίστηκε στις 4 Απριλίου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου, ώστε να μην υπάρξει διοικητικό κενό.

Το νέο Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Μάριο Παναγή (Πρόεδρο), Σάββα Αργυρίδη (Αντιπρόεδρο), και τα μέλη Αφροδίτη Ελισαίου, Άντρια Νεοκλέους, Ερατώ Ιακώβου, Καρολίνα Στυλιανού, Μαριαλένα Κωνσταντίνου, Νίκο Ζόττη, Μιχάλη Αναστασιάδη, Καρολίνα Σισμάνη και Αιμιλία Χριστοδουλίδου.

Η μη παρουσία του Συμβουλίου στην Επιτροπή Υγείας εξηγήθηκε από την ανάγκη πραγματοποίησης εσωτερικής συνεδρίας των νέων μελών, για διασφάλιση απαρτίας και ορθής λειτουργίας του οργάνου.

Η κ. Στυλιανού ξεκαθάρισε ότι το Συμβούλιο δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή σε ζητήματα επιδότησης ή χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός του, τόνισε, αφορά αποκλειστικά λειτουργικά έξοδα και δεν συνδέεται με το πρόγραμμα επιδότησης του Υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Η εντύπωση ότι δεν θα επιδοτηθούν ζευγάρια για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας λόγω του Συμβουλίου δεν ευσταθεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη αποθέματος και η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού δεν σχετίζονται με την εξέταση των αιτήσεων.

Το έργο του Συμβουλίου, όπως διευκρίνισε, περιορίζεται στην αξιολόγηση αιτήσεων που αφορούν παρένθετη μητρότητα και την τήρηση των πρωτοκόλλων που ορίζονται από τη νομοθεσία. «Δεν είναι αρμόδιο για διαχείριση κονδυλίων ούτε για την έγκριση επιδοτήσεων».

Αναφερόμενη στη διαδικασία διορισμού των μελών, η κ. Στυλιανού επισήμανε ότι πρόκειται για σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει επικοινωνία με έξι εμπλεκόμενους φορείς, συλλογή βιογραφικών, αποδοχή των προτάσεων από τα υποψήφια μέλη, και τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ορισμός του «ζευγαριού» στον νόμο

Σε σχέση με τον ορισμό του «ζευγαριού» στη σχετική νομοθεσία αφού αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας τα ομόφυλα από την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας., διευκρίνισε ότι σήμερα ορίζεται ως άνδρας και γυναίκα. Για οποιαδήποτε αλλαγή, όπως σημείωσε, απαιτείται ευρύτερη νομική τροποποίηση που να καλύπτει το σύνολο της νομοθεσίας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη. «Δεν μπορούμε να ορίσουμε αυθαίρετα τι σημαίνει ζευγάρι μέσα από μία και μόνο νομοθεσία», δήλωσε.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων για παρένθετη μητρότητα, ενώ υπενθύμισε την ύπαρξη του προγράμματος επιδότησης του Υπουργείου Υγείας, που αφορά κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και κρυοσυντήρηση ωαρίων για ζευγάρια ή μονήρεις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έχει καταθέσει πρόταση νόμου ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, με την οποία εισηγείται την επέκταση του κύκλου των προσώπων που δικαιούνται πρόσβαση σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δυνατότητα να παρέχεται όχι μόνο σε ζευγάρια αποτελούμενα από άνδρα και γυναίκα ή σε μονήρεις γυναίκες, αλλά σε οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως της οικογενειακής της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πασχαλινά Πακέτα Αγάπης από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Μέχρι τις 28 Απριλίου θα ανάβει για τρεις ώρες η «φωτιά δράσης» στα κατεχόμενα για τη μαντίλα
Εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου λόγω υποστελέχωσης – Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
Πήρε σάρκα και οστά η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου) από την Τρ. Κύπρου-Deal έναντι €29.5 εκατ.
Αντιδράσεις στο Μάντσεστερ για λογότυπο Τουρκοκύπριων φοιτητών που εμφανίζει την Κύπρο ως τμήμα της Τουρκίας
Με βροχές αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα-Αλλάζει το σκηνικό από Μ. Τρίτη
Το καλοκαίρι η πρώτη αξιολόγηση του κέντρου παραβατικών μαθητών-Σκέψεις για επέκταση σε άλλη επαρχία
«Μετά από τα 21, τα παιδιά μας με αναπηρία απομονώνονται… Δεν έχουν καθόλου ευκαιρίες»
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 2,4 εκατ. ευρώ
Σε ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα προχωρά η Άγκυρα