O «βαρόνος» αρχικατάσκοπος του Πούτιν πίσω από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
16:47 - 12 Απριλίου 2025

Οι δημοσιευμένες φωτογραφίες του είναι ελάχιστες και το όνομά του άγνωστο στο ευρύ γνωστό, ωστόσο είναι ο άνθρωπος που για δεκαετίες ηγείται των πιο ευαίσθητων επιχειρήσεων του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο συνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα, είναι αναμφίβολα από τους πιο ισχυρούς κατασκόπους της Ρωσίας, στον οποίο η CIA έδωσε το παρατσούκλι «βαρόνος».
Ο Μπεσέντα, ο οποίος εντάχθηκε στην KGB τη δεκαετία του 1970 λίγο μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ένας από τους λίγους Ρώσους αξιωματούχους με απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο. Λίγα είναι γνωστά γι ‘αυτόν στη Δύση, πέρα από τους αναλυτές πληροφοριών και τους Κρεμλινολόγους, αλλά η The Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες αποστολές της Ρωσίας.
Για το προφίλ του συμβούλου του διευθυντή της FSB, που που έγινε διαπραγματευτής του Πούτιν, η The Wall Street Journal μίλησε με Ρώσους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Μέσης Ανατολής νυν και πρώην αξιωματούχους διπλωματών και μυστικών υπηρεσιών που συνεργάστηκαν μαζί του για τρεις δεκαετίες.
Διότι, κατάφερε τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-ΗΠΑ, λέγεται ότι σχεδίασε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και σήμερα ηγείται των διαπραγματεύσεων για την λήξη του πολέμου.
Ο «βαρόνος»
Το παρατσούκλι του στη CIA, ο βαρόνος, προέρχεται από την αγάπη του για την υψηλή ραπτική και τη συνήθεια του πούρου που υποδηλώνει την εποχή του στην Αβάνα. «Ο συνταγματάρχης Μπεσέντα ορίστηκε από το Κρεμλίνο για να διαπραγματευτεί για τις ανταλλαγές κρατουμένων», είπε ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε μαζί του. «Αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια από την FSB».
Οι άγνωστες συναντήσεις του με τη CIA πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες συνεδριάσεων ξενοδοχείων, χωρίς τηλέφωνα, σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερες διαπραγματεύσεις οδήγησαν το 2022 στην ανταλλαγή δύο Αμερικανών φυλακισμένων στη Ρωσία—της χρυσής Ολυμπιονίκη του μπάσκετ Brittney Griner και του πρώην πεζοναύτη Trevor Reed—για τον έμπορο όπλων Viktor Bout και τον λαθρέμπορο ναρκωτικών Konstantin Yaroshenko.
Οι διαπραγματεύσεις για τους κρατουμένους
Το 2024, ο αρχικατάσκοπος συναντούσε διαρκώς αξιωματούχους της υπηρεσίας σε ξενοδοχεία με ψεύτικα ονόματα για να διαπραγματευτεί τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ-Ρωσίας στην ιστορία. Αυτή η ανταλλαγή, που διεξήχθη την 1η Αυγούστου, απελευθέρωσε 24 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Evan Gershkovich.
Ο Μπεσέντα είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τις τελευταίες λεπτομέρειες της ανταλλαγής, με μια αντιπροσωπεία της CIA και τη γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND. Αυτές οι συνομιλίες κατέληξαν στη λεγόμενη «μεγάλη λίστα» των κρατουμένων που θα ανταλλάσσονταν στην Άγκυρα.
Τότε μάλιστα η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε τη The Wall Street Journal να μην τολμήσει να αναφέρει δημόσια το όνομα του Ρώσου γιατί θα τινάζονταν οι συνομιλίες στον αέρα.
Το αμερικανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για μια θερμή και πνευματώδη παρουσία σε αντίθεση με του υπόλοιπους της FSB. Έκανε αστεία και στην πρώτη τους συνάντηση, έφερε δώρα για τους ομολόγους του της CIA: αναμνηστικά με θέμα τη σοβιετική ιστορία. Η CIA του πρόσφερε ένα μπουκάλι μπέρμπον.
Ο ρόλος του στην Ουκρανία
Φέτος, ο 70χρονος βετεράνος αρχηγός πληροφοριών επιστρέφει ακριβώς από τα ίδια ξενοδοχεία διεκπεραιώνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ για την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να προαναγγέλλει μια τεκτονική επανευθυγράμμιση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Ο ειδικός απεσταλμένος Στηβ Ουίτκοφ έφτασε στη Μόσχα την Παρασκευή 11 Απριλίου για να προσπαθήσει να προχωρήσει απευθείας τις συνομιλίες με τον Πούτιν.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα, ο διορισμός του Μπεσέντα δείχνει πώς οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Πούτιν υποκαθιστούν το υπουργείο Εξωτερικών στις διεθνείς διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου -κάτι που οι αναλυτές ασφαλείας λένε ότι δεν συνέβη ποτέ, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η εμπλοκή του στην Ουκρανία
Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και διπλωμάτες λένε ότι ο Μπεσέντα είχε εμπλακεί και βοηθήσει στον σχεδιασμό της εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, όταν η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία άφησε τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο χειρότερο σημείο τους από την κουβανική κρίση πυραύλων, και οι δύο χώρες εξαρτήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να διατηρήσουν επαφή. Ο Μπεσέντα ήταν ένας από τους λίγους επίλεκτους Ρώσους αξιωματούχους που επιτρεπόταν να επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ.
Το Κίεβο κατηγόρησε τον Μπεσέντα ότι ηγήθηκε εκστρατείας για να υπονομεύσει τις προσπάθειές του να απελευθερωθεί από το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας του Μπεσέντα (FSB), συγκέντρωνε δημοσκοπικά δεδομένα από την Ουκρανία με σκοπό να ενθαρρύνει τα σχέδια του Κρεμλίνου για εισβολή.
Ο πιο «επικίνδυνος»
Σύμφωνα με Ουκρανούς πρώην αξιωματούχους, το 2014 ο Μπεσέντα συμμετείχε σε μια επιχείρηση που κατέληξε σε δεκάδες φιλοδυτικούς διαδηλωτές που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία. Το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν εκεί μόνο για να προστατεύσει τη ρωσική πρεσβεία.
Όταν ο υποστράτηγος Κιρίλιο Μπουντανόφ, αρχηγός της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη το 2023 ποιος Ρώσος ήταν πιο επικίνδυνος, αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει και μετά ονομάτισε τον Μπεσέντα. «Έχει κάνει πολύ κακό για την Ουκρανία», είπε.
Το 2021, σε συνάντηση στη Μόσχα που είχε ο Αμερικανός μεσολαβητής, Τζον Σάλιβαν, με τον Μπεσέντα, ο Σάλιβαν συνειδητοποίησε ότι ο οικοδεσπότης του κοίταζε παραστατικά το ρολόι του. Ξαφνικά ο Μπεσέντα σηκώθηκε από το τραπέζι και έφυγε, αστειευόμενος ότι δεν θα χρειαζόταν να ενημερωθεί για το υπόλοιπο της συνάντησης. «Εγώ είμαι η FSB, μπορώ να μάθω τα πάντα».
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
