Στριμωγμένος ο Τραμπ στη μάχη με την Κίνα, ψάχνει να βρει συμμάχους που έχει ήδη αποξενώσει

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φέρει τον εαυτό του μπροστά σε ένα παράδοξο: να επιζητεί στήριξη από συμμάχους που μόλις πριν λίγες εβδομάδες προσέβαλε, φορολόγησε ή απείλησε ευθέως, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN για τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ώρα που η σύγκρουση με την Κίνα κορυφώνεται με δασμούς-ρεκόρ και εκατέρωθεν απειλές, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί τώρα να συγκροτήσει ένα διεθνές μέτωπο πίεσης προς το Πεκίνο -αλλά το γεωπολιτικό κεφάλαιο έχει ήδη σπαταληθεί, γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό Μέσο.

Η Ουάσινγκτον έχει πλέον επιβάλει δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους δικούς του σε 125%. Όμως ο Τραμπ δείχνει να συνειδητοποιεί ότι για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στον Σι Τζινπίνγκ απαιτείται κάτι παραπάνω: μια διεθνής συμμαχία, με κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μιλώντας στο Fox Business, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παραδέχτηκε πως «όλοι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ανάμεσά τους, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εξαναγκαστεί η Κίνα να «επαναπροσδιορίσει το οικονομικό της μοντέλο».

Ωστόσο, η επιδίωξη ενός πολυμερούς μετώπου συγκρούεται ευθέως με την ίδια τη φιλοσοφία του «America First». Από την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ ξήλωσε το Trans-Pacific Partnership (TPP), ένα πολυμερές εμπορικό σχήμα που απέκλειε την Κίνα, και ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την Ε.Ε. μέσω του TTIP. Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό στο εμπόριο» και δεν διστάζει να επιτεθεί φραστικά σε ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο αντιπρόεδρος JD Vance εξέφρασε επίσης την απαξίωση του για την Ευρώπη σε πρόσφατες δηλώσεις στο Μόναχο, ενώ οι σχέσεις με τον Καναδά και το Μεξικό —θεωρητικά πυλώνες ενός βορειοαμερικανικού μετώπου κατά της Κίνας— παραμένουν τεταμένες, με τον Τραμπ να έχει απειλήσει ακόμη και με «προσάρτηση» του Καναδά.

Η ειρωνεία δεν περνά απαρατήρητη. Όπως σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φέρμαν: «Οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ένας εξαιρετικά αναξιόπιστος σύμμαχος για οποιονδήποτε στον κόσμο. Δεν ξέρω πώς θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Παρά την εσωτερική πίεση και την πτώση των χρηματιστηρίων, ο Τραμπ επιμένει πως η τακτική του «θα αποδώσει» και πως «όλοι θέλουν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ισχυρίστηκε ότι «τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από συμμάχους που μας χρειάζονται».

Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα απαντήσουν θετικά αυτοί οι σύμμαχοι, μετά από τόσα ρήγματα και προσβολές; Και ακόμα κι αν το κάνουν, θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας ενιαίος στόχος απέναντι στην Κίνα χωρίς μια σαφή πολυμερή στρατηγική;

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του.

Στις ΗΠΑ ο Επίτροπος Σέφτσοβιτς τη Δευτέρα για δασμούς

Η Κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θέλει να συνάψει 90 εμπορικές συμφωνίες μέσα σε 90 ημέρες, σύμφωνα με σύμβουλο του Λευκού Οίκου. Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα είναι τη Δευτέρα ένας από τους πρώτους ξένους αξιωματούχους που θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υψηλούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου. Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διμερείς συναλλαγές πέρυσι.

Ωστόσο, όταν ο Σέφτσοβιτς φτάσει στην Ουάσιγκτον, ο κορυφαίος διαπραγματευτής δασμών του Τραμπ, ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, θα βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες για να δείξει υποστήριξη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής, παρότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Αργεντινής ανέρχονται μόλις σε 16,3 δισ. δολάρια.

Αναφερόμενης στον στόχο των 90 συμφωνιών σε 90 ημέρες, η Γουέντι Κάτλερ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του Asia Society Policy Institute δήλωσε ότι «η έναρξη τέτοιων αποφάσεων απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις». «Δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο να ολοκληρώσουμε πλήρεις συμφωνίες με καμία από αυτές τις χώρες» είπε.

Ο σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, απάντησε στο Fox Business Network την Παρασκευή, λέγοντας ότι ο Μπέσεντ, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ και ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο. «Θα κάνουμε 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες. Είναι εφικτό», είπε.

Ο ίδιος ο Τραμπ, «ο αρχηγός, θα είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Τίποτα δεν προχωρά χωρίς να το εξετάσει πολύ προσεκτικά ο ίδιος», πρόσθεσε ο Ναβάρο.

Ο Τραμπ ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών όταν ανέστειλε την επιβολή υψηλότερων δασμών σε πολλές χώρες, αφότου οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναστατώθηκαν λόγω φόβων για ύφεση και πληθωρισμό. Όπως εξήγησε, το διάστημα των 90 ημερών θα δώσει την ευκαιρία στις χώρες να διαπραγματευτούν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι επίσης κρίσιμος στόχος. Οι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των επιτοκίων και πτώση του δολαρίου, εν μέσω φόβων για ύφεση και αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο χρυσός, καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, η οποία δεν εξαιρέθηκε από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ και απάντησε με ίσου ύψους αντίμετρα, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Το να επιτευχθούν συμφωνίες που να ικανοποιούν τόσο τον Τραμπ όσο και τις αγορές αποτελεί ένα «τεράστιο εγχείρημα», τόνισε η Κάτλερ.

Πιθανόν, η ομάδα του Τραμπ θα χρειαστεί να δώσει προτεραιότητα σε βασικές χώρες και να επεκτείνει το περιθώριο των 90 ημερών για άλλες, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Γκριρ δήλωσε: «Μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο όπου ο Πρόεδρος μπορεί να ολοκληρώσει αυτές τις συμφωνίες. Μπορεί να διαπραγματευτεί, και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την εξετάσει, αν όχι, τότε θα προχωρήσει με τους δασμούς».

Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για πειράματα σε ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα-Άτομα με αναπηρία στα χέρια του καθεστώτος
Μικρό αεροσκάφος συνετρίβη σε πάρκο στη Βρετανία-Αναφορές για τραυματίες
Τα γυρίζει ο Τραμπ-Εξαιρεί κινητά και υπολογιστές από τους δασμούς
O «βαρόνος» αρχικατάσκοπος του Πούτιν πίσω από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Συζήτησαν για αποκλιμάκωση ΗΠΑ και Ιράν-Στο επίκεντρο ανταλλαγή κρατουμένων
Δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη διά τυφεκισμού στη Νότια Καρολίνα σε διάστημα πέντε εβδομάδων
Στριμωγμένος ο Τραμπ στη μάχη με την Κίνα, ψάχνει να βρει συμμάχους που έχει ήδη αποξενώσει
Είχε μηχανικό πρόβλημα μήνες πριν το μοιραίο ελικόπτερο με τον CEO της Siemens Ισπανίας και την οικογένειά του
Τρομακτική πρόβλεψη ΗΠΑ-Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β' ΠΠ
Στο τραπέζι του Eurogroup δασμοί και χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών